Skip to content
Hem / Artiklar / Fettlever – Symtom, blodprov, kost och behandling
Fettlever

Fettlever – Symtom, blodprov, kost och behandling

Fettlever förknippas ofta med alkoholism, men övervikt kan också orsaka fettlever.

Kort om fettlever

  • Fettlever kan leda till cirros om tillståndet fortsätter.
  • Fettlever orsakas oftast av ärftliga faktorer, alkoholkonsumtion eller övervikt.
  • I de flesta fall ger fettlever inte några symtom och känns inte av.
  • Fettlever kan förebyggas med en hälsosam kost och genom att undvika alkohol.

Leverns uppgifter

Levern är livsviktig för människan. Den bryter bland annat ner ämnen som kommer in i kroppen, såsom läkemedel och alkohol. Dessutom lagrar den vitaminer, socker och fett, producerar protein, främjar läkning och utsöndrar galla för matsmältningen.

Vad är fettlever?

Fettlever är ett tillstånd som ofta förknippas med alkoholproblem. Men övervikt disponerar också för fettlever, och tillståndet kan också utvecklas hos en person med normal vikt. I tillståndet ackumuleras extra fett i levercellerna och levern blir större.

Egentlig fettlever diagnostiseras när 5 % av levern består av fett. I de flesta fall känner man inte av tillståndet, så det krävs alltid undersökningar för att konstatera fettlever.

Vad orsakar fettlever?

Utöver stor alkoholkonsumtion är den vanligaste orsaken till fettlever fetma kring midjan. Fetma/övervikt kan ibland vara kopplad till problem med ämnesomsättningen, såsom fettlever.

Förutom övervikt är diabetes en viktig riskfaktor för fettlever. Tillståndet kan dock också förekomma utan diabetes.

Vid normalvikt ses förändringar hos 3 av 100 människor. Hos de som är överviktiga får 1–2 av tio fettlever utan att dricka mycket alkohol. Men om man är sjukligt fet, det vill säga minst 40 kilo överviktig, får mer än var fjärde person det här tillståndet.

Näringsfaktorer spelar också en roll i fettleverbildning. Intag av snabba kolhydrater, såsom fruktos i hushållssocker, ökar risken.

Fettlever kan förebyggas med en hälsosam livsstil.

Fettlever som inte orsakats av alkohol

Diagnosen görs beroende på om fettlevern orsakats av stor alkoholkonsumtion eller om den uppstått utan alkoholkonsumtion. En del av dem som diagnostiserats visar sig ha skador på levercellerna och en inflammatorisk reaktion i samband med fettlever. På professionellt språk kallas detta tillstånd non-alcoholic steatohepatitis, NASH, det vill säga fettlever med leverskada.

Fettleverns symtom

Vanligtvis orsakar fettlevern inga märkbara symtom. Ibland kan dock en förstorad lever kännas som en smärta på högra sidan av övre delen av buken. Emellertid kan fettlever orsaka inflammation, vilket kan leda till följande symtom:

Vissa varningssignaler kan vara märkbara, även om själva fettlevern oftast inte ger några tydliga symtom:

Om fettlever lämnas obehandlad kan den leda till levercirros och leverskada. Ungefär var femte fettlever utvecklas till cirros. Cirros är ofta förknippad med alkoholkonsumtion, men inte alltid.

Om levern är skadad kan det ta sig i uttryck på följande sätt:

Hur diagnostiseras fettlever?

Fettlever kan detekteras på följande sätt:

Vilka levervärden undersöks i levertester?

ALAT Alaninaminotransferas

ASAT Aspartataminotransferas

GT Glutamyltransferas

Är fettlever farligt?

Fettlever som inte är relaterad till alkoholkonsumtion kan hållas under kontroll av sig själv i flera år. Liksom alkoholinducerad fettlever kan tillståndet dock leda till hepatit och cirros om det lämnas obehandlat över tiden. Vid cirros täcker den fibriga levervävnaden en stor del av den fungerande levervävnaden.

Alla har lite fett i levern, men en för stor andel fett kan med tiden leda till allvarliga sjukdomar.

Behandling och förebyggande av fettlever

Det finns ingen egentlig medicinering för fettlever, utan behandlingen baseras på livsstilsförändringar och kost.

Fettlever kan förebyggas på samma sätt som den behandlas. En person som är intresserad av sin hälsa bör följa följande råd för att undvika uppkomst av fettlever:

Kost vid behandling av fettlever

En hälsosam kost är en viktig del av förebyggande och behandling av fettlever. Genom att följa dessa tips kan du förebygga fettlever:

Fettlever under graviditet

Ibland kan fettlever utvecklas under graviditeten. Det är en sällsynt graviditetskomplikation. Symtomen börjar under graviditetens sista trimester.

Symtom på fettlever under graviditet:

Möjlig utveckling av komplikationer övervakas under graviditeten och behandling finns tillgänglig.

Vanliga frågor

Levertransplantation är en behandlingsmetod som är avsedd för patienter med allvarlig leversvikt eller vissa leversjukdomar som inte svarar på andra behandlingsmetoder. Levertransplantation kan vara ett alternativ för till exempel slutstadiet av levercirros, akut leversvikt eller vissa genetiska leversjukdomar. Patientens lämplighet för levertransplantation utvärderas noggrant, och påverkas bland annat av patientens allmänna hälsotillstånd och andra möjliga sjukdomar.

Leverns återhämtningshastighet beror på skadans omfattning och individens hälsotillstånd. En frisk lever kan regenerera och reparera skador effektivt, men återhämtningen kan ta veckor eller månader.

Levervärden kan vara förhöjda av många anledningar, såsom överdriven alkoholkonsumtion, biverkningar av mediciner, fettlever eller leverinflammation. Förhöjda värden kan indikera en funktionsstörning i levern.

En vuxen människas lever väger i genomsnitt cirka 1–1,5 kilogram. Levern är kroppens största inre organ.

Symtom på levercancer kan inkludera buksmärta, särskilt under höger revben, viktminskning, aptitlöshet, gulsot (gulfärgning av hud och ögon), och allmän trötthet. Symtomen kan vara ospecifika och kan förväxlas med andra leversjukdomar.

För att sänka bilirubin är det viktigt att behandla den underliggande orsaken till ökningen. Detta kan inkludera medicinering, livsstilsförändringar eller mer specialiserade behandlingar beroende på den underliggande sjukdomen, såsom leversjukdomar.

Sänkning av levervärden beror på flera faktorer, såsom den ursprungliga orsaken till ökningen och individens hälsotillstånd. Vanligtvis kan levervärden börja normaliseras inom några veckor med hälsosamma livsstilsförändringar och behandling av eventuella underliggande sjukdomar.

Ett ALAT-värde anses vara för högt när det överstiger laboratoriets referensvärden, som vanligtvis är cirka 10–70 U/L för män och 7–45 U/L för kvinnor. Höga värden kan tyda på leversjukdomar som hepatit eller fettlever. Även andra faktorer som fetma, diabetes eller överdriven alkoholkonsumtion kan höja ALAT-värden.

Normalvärden för GT (gamma-glutamyltransferas) varierar beroende på ålder och kön, men är vanligtvis under 60 U/l för män och under 40 U/l för kvinnor. Höga värden kan tyda på problem med levern eller gallvägarna.

Att sänka levervärden kräver ofta livsstilsförändringar, såsom att begränsa alkoholkonsumtion samt upprätthålla en hälsosam kost och motion. I vissa fall kan en medicinering eller annan medicinsk behandling vara nödvändig.

För att sänka ALAT-värdet är det viktigt att identifiera och behandla orsaken till dess ökning. Vanliga sätt att sänka värdet inkluderar att följa en hälsosam och balanserad kost, minska eller sluta med alkoholkonsumtion samt upprätthålla en regelbunden motion. Det är också rekommenderat att undvika mediciner och andra substanser som kan belasta levern. Om ALAT-värdet är betydligt förhöjt bör man konsultera en läkare som kan ordinera lämplig behandling.

Diagnosen av levercirros baserar sig på symtom, läkarundersökning och resultat från laboratorietester, såsom leverfunktionstester. Även ultraljud, datortomografi (CT) eller magnetresonanstomografi (MRI) kan hjälpa till att bedöma leverns tillstånd. Vid behov kan även en leverbiopsi tas.

Leversjukdom kan orsaka en förgulning av hud och ögon, klåda samt mörka fläckar på huden eller små, spindelvävsliknande blodkärlsförändringar på huden.

Symtomen på levercirros kan initialt vara diffusa och milda, såsom trötthet och brist på aptit. När sjukdomen fortskrider kan den orsaka gulsot, buksvullnad (ascites), klåda och blödning från matsmältningskanalen. Spindelvener på huden är också typiska.

Gallproblem kan visa sig på många olika sätt. Vanliga symtom inkluderar smärta i övre delen av magen som kan stråla ut till ryggen eller höger axel, illamående och kräkningar. Symtomen kan förvärras efter att man ha ätit fet mat. I vissa fall kan även gulsot förekomma när gallvätska samlas i kroppen.

Fettlever diagnostiseras vanligtvis från blodprov, såsom levervärden och fettvärden, samt diagnostisk radiologi som ultraljud eller datortomografi.

Typiska symtom inkluderar gulsot, spindelvener (små mönster som bildas av blodkärl på huden) och klåda i huden. Dessutom är gulning av huden och ögonvitorna (ikterus) ett vanligt symptom.

Leversjukdom kan visa symtom på många olika sätt, såsom trötthet, gulning av hud och ögon (gulsot), buksmärta och svullnad. Symtomen beror på typen och allvaret av leversjukdomen.

ALAT-värdet kan sjunka från några dagar till veckor beroende på vad som orsakat värdets ökning. Till exempel kan minskning eller upphörande av alkoholkonsumtion, en hälsosammare kost och regelbunden motion påskynda sänkningen av ALAT-värdet. Om ALAT-värdet har ökat på grund av leversjukdom kan det ta längre tid att sänka värdet och kräva behandling ordinerad av en läkare.

Fettlever kan vara symptomfri under en lång tid, men i vissa fall kan det orsaka trötthet, övre buksmärta eller svullnad. Diagnosen bekräftas vanligtvis med blodprov och bildgivande undersökningar.

Behandlingen av fettlever innefattar främst livsstilsförändringar: en hälsosam kost, regelbunden motion och vid behov viktminskning. Det är också viktigt att minska eller sluta med alkoholkonsumtionen.

Levercirros utvecklas vanligtvis långsamt över åren. I det initiala skedet kan levercirros vara symptomfri, men när leverfunktionen försämras kan det leda till allvarliga komplikationer såsom inre blödningar, njursvikt och leversvikt.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr