Vital hälsokontroll Total
Vital hälsokontroll Total inkluderar 26 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Glukos är samma sak som blodsocker och är den huvudsakliga energikällan för kroppens celler. Ett högt glukosvärde kan vara ett tecken på att man har diabetes.
I denna text berättar vi på vad glukos är, vilka referensvärden som gäller för en frisk person samt vad onormala nivåer kan bero på.
Innehållsförteckning
Glukos är samma sak som blodsocker och är kroppens huvudsakliga energikälla.
Glukosvärdet mäter mängden glukos (blodsocker) som finns i blodet vid en viss tidpunkt. För friska människor rör värdet sig inom ett snävt intervall och är som högst när man precis har ätit och som lägst när man vaknar på morgonen.
Glukos bildas när vi har ätit och kroppen bryter ned kolhydraterna i maten. När glukos kommer in i blodomloppet reglerar insulinet i kroppen glukosnivåerna i blodet. Hos en frisk person möjliggör insulinet att kroppens glukos kan tas upp, användas och lagras i muskler, lever och fettvävnad. Även hjärnans nervceller behöver glukos för att kunna fungera.
När kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin (vid typ 1-diabetes), eller när kroppen inte reagerar normalt på insulinets effekt (så kallat insulinresistens, vid typ 2-diabetes), stiger glukoshalten och det kallas att du får förhöjt blodsocker. Förhöjt blodsocker kallas också hyperglykemi.
Glukos kan även vara förhöjt till följd av andra sjukdomar som påverkar ämnesomsättningen.
Om ditt blodsocker sjunker för lågt kommer din kropp inte längre att fungera korrekt, då kroppen inte längre får det bränsle som den behöver för att fungera. Detta tillstånd kallas hypoglykemi.
Eftersom hjärnan använder glukos som främsta energikälla leder en för låg blodsockernivå också till en minskad medvetandegrad. I en frisk kropp produceras glukagon, vilket är ett hormon som släpper ut glukos i blodomloppet om blodsockret sjunker för mycket.
Referensvärdet för glukos är 4,0 till 6,0 mmol / l efter fasta.
Har man inte fastat kan det vara normalt med nivåer upp till 8,7 mmol/l
Har du fastat och har ett värde på 7,0 mmol/l eller högre vid flera tillfällen kan det bero på att du har diabetes.
Ligger ditt värde mellan 6,1 och 6,9 mmol/l kan detta vara ett tecken på att du har prediabetes.
Även om diabetes är den vanligaste orsaken till ett högt glukosvärde, kan man även ha tillfälligt högt glukosvärde i samband med till exempel kraftig infektion, kirurgi, inflammation i bukspottskörteln eller leverskada. Även höga nivåer av kortisol, adrenalin, tillväxthormon eller glukagon kan höja blodsockret.
Lägre värden än 4,0 mmol/l är väldigt ovanligt hos personer som inte har diabetes. Det kan bland annat bero på att man tagit för mycket insulin, men kan också orsakas av:
Nivån av glukos mäts för att diagnosticera diabetes, prediabetes och graviditetsdiabetes samt för att övervaka glukosnivåer hos personer som har diabetes.
Ett glukosprov kan även tas för att undersöka personer som har riskfaktorer för diabetes, till exempel övervikt, hjärtsjukdomar, diabetes i familjen eller om en kvinna haft graviditetsdiabetes tidigare. På så sätt kan man upptäcka sjukdomen och påbörja behandling redan innan symptomen börjat visa sig och därmed undvika att tillståndet försämras.
Ett enda glukosvärde återspeglar endast blodsockernivån exakt vid mätningen. Redan en liten ökning av värdet kan förutse risk att utveckla diabetes.
Ett enda normalvärde utesluter inte heller risken för diabetes.
![]() | Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Medicinskt ansvarig läkare |
Vital hälsokontroll Total inkluderar 26 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Artikeln uppdaterad:
7 februari 2023