Hoppa till sidans innehåll
Vital - Hälsokontroll via blodprov

Så fungerar det

Få koll på din hälsa snabbt och enkelt

Vital gör det enkelt att förstå din hälsa och löpande följa dess utveckling. Genom att beställa en av våra hälsokontroller kan du snabbt och enkelt ta ett blodprov. Därefter får du dina hälsovärden analyserade och presenterade ihop med vad varje individuellt värde innebär.

 Så här går det till 

 1. Välj en hälsokontroll 
  Välj enkelt en av våra färdiga hälsokontroller och/eller enskilda tester och gör din beställning på hemsidan. I samband med att du beställer en hälsokontroll på Vital.se väljer du vilket provtagningsställe du önskar lämna ditt prov på.
 1. Besök ett provtagningsställe och ta ditt blodprov 
  Du kan sedan gå och ta ditt blodprov när det passar dig bäst. De flesta av våra provtagningsställen erbjuder drop-in, men i vissa fall kan du behöva kontakta dem för att boka tid. Du hittar alla våra provtagningsställen här.
 1. Resultat inom några dagar 
  Efter provtagning skickas ditt blod för analys på ett av våra anslutna laboratorier. I de flesta fall kommer dina resultat inom några vardagar, ibland redan nästa dag. I din hälsokontroll ingår också en personlig läkarkommentar där läkaren ser över dina värden och kommer med en kommentar och eventuella rekommendationer. Allt detta hittar du i din journal här på Vital.se, där du enkelt loggar in med BankID. Observera att läkarna inte utfärdar remisser utan hänvisar dig till ordinarie vårdgivare/vårdcentral. Ansvaret läggs på dig som kund att följa de rekommendationer som ges och ibland innefattar det att omgående boka läkarbesök vid ett kraftigt avvikande värde.

Resultat hälsokontroll via blodprov

Vad säger resultaten 

Dina resultat innehåller bland annat: 

 • Ditt uppmätta värde för varje test 
 • Hur ditt provsvar förhåller sig till referensvärden* för varje test
 • Information om vad varje värde betyder, samt vad höga eller låga värden kan innebära. Här på Vital.se hittar du sedan ännu mer fakta och kunskap om värdena du testat 
 • En personlig kommentar från läkare som granskat dina provresultat

*Referensvärde innebär att det är inom dessa värden som 95% av friska individer med samma biologiska variationsfaktorer (ex ålder och kön) hamnar. Att man har ett värde som ligger utanför referensvärdena behöver inte betyda att man är sjuk, men det kan behövas fortsatt utredning

Vad händer sedan 

Den verkliga vinsten med att ta få koll på din hälsa är att löpande kunna följa hur dina värden utvecklas. Specifika värden som varit avvikande eller du vill hålla koll på kan du exempelvis testa igen 3-6 månader senare, eller så planerar du in en årlig hälsokontroll för att följa din personliga hälsoutveckling.

Du som redan beställt från oss blir kontaktad via e-post när det är dags för en uppföljande hälsokontroll.

Läs mer 

Vanliga frågor och svar 

Här hittar du våra provtagningsställen 

Vitals hälsokontroller

Provtagningsinstruktioner

En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr