Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Levercirros – symtom, behandling och allmän information
En kvinna ser med kikare

Levercirros – symtom, behandling och allmän information

Många leversjukdomar kan med tiden leda till levercirros. Levercirros innebär ärrbildning i levern, det vill säga omvandling av levervävnad till bindväv.

Kort om levercirros

 • Alkohol är den vanligaste orsaken till levercirros i Sverige.
 • Dessutom kan levercirros orsakas av fettlever till följd av bukfetma, virusorsakade inflammationer i levern samt vissa autoimmuna sjukdomar.
 • Levercirros kan länge vara symtomfri.
 • Att förebygga levercirros är vanligtvis effektivare än att behandla den.

Vad är levercirros?

Levern är kroppens största inre organ och har flera livsviktiga funktioner. En person kan inte överleva utan sin lever. Levern har en central roll i kroppens ämnesomsättning. Den omvandlar skadliga ämnen till mindre farliga former samt producerar proteiner och galla för matsmältningen. Dessutom bearbetar levern de näringsämnen och vitaminer som kroppen absorberar, lagrar dem och modifierar dem för att tillgodose kroppens behov.

Vid levercirros, dvs ärrbildning i levern, har en del av levervävnaden förvandlats till bindväv. Levercirros är slutfasen av flera olika leversjukdomar och det utvecklas långsamt. Ärrbildning i levern försämrar leverfunktionen, leder till leverinsufficiens och kan predisponera för levercancer. Den vanligaste orsaken till levercancer är alkoholinducerad levercirros.

Alkohol är den vanligaste orsaken till levercirros i Sverige. Andra vanliga orsaker är fettlever till följd av bukfetma, virusorsakade inflammationer i levern, särskilt hepatit C och B, samt vissa autoimmuna sjukdomar, såsom primär biliär cirros.

Levercirros kanske inte upptäcks med någon enskild analys, men vissa analyser kan avslöja tecken på sjukdomen. De vanligaste blodproverna för att undersöka leverns funktion är ALAT, ALP, GT och bilirubin.

Förutom blodprover kan läkaren också använda bildundersökningar eller ta en leverbiopsi för att diagnostisera levercirros.

Symtom på levercirros

I de tidiga stadierna kan levercirros vara symtomfri eller dess symtom kan vara mycket vaga. Symtom på levercirros inkluderar till exempel trötthet, feber, aptitlöshet, illamående eller en känsla av tryck i övre delen av buken.

Symtom i samband med levercirrosens slutskede är:

Svårighetsgraden av symtomen beror på hur mycket frisk levervävnad som har ersatts av bindväv. Du bör rådfråga din läkare för att fastställa din levers tillstånd om:

Inget enskilt symtom indikerar dock direkt att det är frågan om levercirros.

Behandling av levercirros

Leverns ärrbildning är svår att reversera genom medicinering eller andra behandlingsmetoder. Emellertid kan behandlingar användas för att bromsa utvecklingen av cirros. Om alkohol är orsaken till levercirrosen är det viktigt att avstå från alkohol helt. Ascites kan behandlas med vätskedrivande mediciner eller, i mer allvarliga fall, på sjukhus med hjälp av en ihålig nål. Vid den mest allvarliga formen av levercirros kan levertransplantation vara ett alternativ. Men det finns vissa förbehåll för transplantationen, särskilt om alkohol är den underliggande orsaken till cirrosen. I sådana fall måste den drabbade personen visa nykterhet under flera månader för att vara en kandidat för transplantation.

Levercirros och kost

Det finns ingen enskild näringsrekommendation för personer med leversjukdomar. En kost som är rik på energi och protein kan vara avgörande vid behandlingen av levercirros, eftersom sjukdomen kan leda till undernäring. Detta härrör från det faktum att levern, när den är drabbad av cirros, inte kan utföra sina metaboliska funktioner korrekt. Det är också viktigt att begränsa intaget av salt, då en minskad konsumtion kan bidra till att förhindra ascitesbildning. Leversjukdomar kan försämra absorptionen av fett och fettlösliga vitaminer, så användning av vitamintillskott i kombination med en hälsosam och varierad kost rekommenderas generellt. I synnerhet kan tillskott av D-vitamin och kalcium vara nödvändiga.

Levercirros och alkohol

Regelbunden och tung alkoholkonsumtion kan leda till levercirros. Först sker fettbildning i levern, följt av kronisk inflammation i levercellerna, vilket med tiden kan utvecklas till cirros. Risken för att utveckla cirros ökar avsevärt när alkoholdoserna överstiger 24 doser per vecka för män och 16 doser per vecka för kvinnor. Gränserna för alkoholkonsumtion är dock individuella, och risken för cirros påverkas också av andra faktorer, såsom övervikt.

Förebyggande av levercirros

Att förebygga levercirros är ofta effektivare än att behandla den. Att hålla alkoholkonsumtionen inom rimliga gränser är ett av de viktigaste sätten att förhindra utvecklingen av levercirros. Att hålla sig vid normalvikt minskar risken för fettlever och förhindrar därmed utvecklingen av levercirros.

Blog

Hur påverkar alkohol hälsan?

Alkohol har en dämpande effekt på det centrala nervsystemet, vilket ger en känsla av berusning. På sikt kan dock alkoholen äventyra hälsan i hela kroppen.

levervärde, ALAT
Artikel

ALAT och leverhälsa

Levern bearbetar och bryter ner farliga ämnen. ALAT visar hur levern mår, förhöjda värden indikerar leverskada.

Blodprov – så funkar det
Blog

Blodprov – så funkar det

För många kan ett blodprov kännas otäckt eller otrevligt. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om vad ett blodprov är, hur det går till och varför det kan vara viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr