Hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Alkohol påverkar hälsan på många sätt
Alkohol har en förlamande effekt på centrala nervsystemet under berusning och kan efter långvarig användning försämra minnet och äventyra hälsan.
Alkohol
- Alkohol förlamar centrala nervsystemet.
- Alkohol har mestadels negativa hälsoeffekter, men enligt vissa studier tros måttlig användning vara bra för hälsan.
- Alkohol påverkar hela nervsystemet.
Vad är alkohol?
Alkohol är ett lagligt berusningsmedel i Sverige. Alkohol finns till exempel i cider, vin och öl. När vi pratar om den dryck som gör en berusad och som man dricker, pratar vi oftast om etanol, det vill säga etylalkohol, som skapas som ett resultat av en jäsningsprocess. Förutom etylalkohol finns det andra alkoholer, såsom sockeralkoholer.
Hur påverkar alkohol kroppen?
Alkohol påverkar främst genom att förlama det centrala nervsystemet. Den påverkar funktionen hos GABA- och glutamat-neurotransmittorer i hjärnan. Den påverkar också nervsystemets övergripande funktion.
Alkoholberusning manifesterar sig som en förändring i humöret och en minskning av hämningar. Att dricka mycket alkohol kan leda till sluddrigt tal och, vid mycket höga doser, till och med medvetslöshet.
Hos vissa människor leder alkohol till ökad aggression och oförutsägbarhet. Konstant stor alkoholkonsumtion kan resultera i karaktärsförändringar, förlust av omdöme och andra problem. Detta gäller dock främst riskbruk av alkohol.
Hur påverkar alkohol matsmältningen och vävnaderna?
Överdriven alkoholkonsumtion kan förändra funktionen av matsmältningsenzymer som produceras av bukspottkörteln. Detta kan leda till pankreatit på lång sikt.
Konstant överanvändning kan orsaka symtom som till exempel irritabel tarm. Dessutom påverkar alkohol absorptionen av de flesta vitaminer.
Hur påverkar alkohol levern?
Levern är det organ som avlägsnar skadliga ämnen från kroppen. Dess uppgifter inkluderar också förbränning av alkohol. Långvarig alkoholkonsumtion stör förbränningsprocessen. Detta ökar risken för leversjukdomar och inflammationer samt fettlever.
En lever som är ärrad av alkohol kallas cirrotisk lever. När levern är ärrad kan den inte effektivt avlägsna giftiga ämnen från kroppen. Levercirros kan också orsakas av övervikt, vilket i sin tur kan orsakas av överdriven alkoholkonsumtion.
Hur påverkar alkohol blodsockret?
Bukspottkörteln producerar insulin för kroppen. Insulin hjälper till att hålla glukosen, eller blodsockret, normalt.
Om alkohol stör de normala funktionerna i bukspottkörteln och levern kan blodsockret lätt bli för lågt. Detta kan leda till hypoglykemi.
Alkohol kan också förhindra bukspottkörteln från att producera insulin, vilket leder till högt blodsocker som förknippas med diabetes, hyperglykemi.
För lågt eller högt blodsocker orsakar många symtom. Personer med diabetes och lågt blodsocker bör undvika att dricka stora mängder alkohol.
Alkohol och låggradig inflammation
Till riskfaktorerna för tyst inflammation i kroppen hör rökning, brist på motion, stress, överdriven alkoholkonsumtion, stillasittande under dagen, näringsfattig kost, för lite sömn och dålig sömnkvalitet, åldrande, övervikt och midjefett.
Tyst inflammation kan effektivt påverkas av livsstilsförändringar, som att minska eller sluta alkoholanvändningen helt och hållet.
Hur påverkar alkohol det centrala nervsystemet?
Alkohol förlamar centrala nervsystemet.
Alkohol minskar kommunikationen mellan hjärnan och kroppen. Detta orsakar problem med koordinationsförmågan. Balansen kan försämras. Därför är körning under påverkan av alkohol förbjuden.
Eftersom alkohol skadar centrala nervsystemet resulterar överdrivet drickande i en känsla av domning och stickningar i händer och fötter.
Alkohol gör det också svårt att skapa långtidsminnen. Det blir svårt att tänka klart och fatta rationella beslut. Med tiden kan de områden i hjärnan som är ansvariga för känsloliv och kontroll också skadas.
Kronisk och tung alkoholkonsumtion kan leda till Wernicke-Korsakoffs syndrom, vilket påverkar minnet. En brist på tiamin, eller vitamin B1, bidrar till utvecklingen av syndromet, men å andra sidan kan det också behandlas med tiamin.
De som konsumerar mycket alkohol måste vara uppmärksamma inte bara på tiamin, utan också på intaget av vitaminerna B12 och B6, eftersom alkohol kan påverka deras absorption.
Alkoholens inverkan på humöret
Alkohol sänker humöret. Den kan minska serotoninnivåerna i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans vars koncentration antas vara förknippad med humör och depression. Naturligtvis studeras depression från andra perspektiv än bara serotonin, och dess utveckling påverkas inte bara av serotonin utan också av andra faktorer.
Den kemiska effekten av alkohol, särskilt efter ett tillstånd av berusning, kommer sannolikt att sänka humöret. Detta leder på lång sikt till utveckling av depression och, vid kortvarig användning, till sämre humör dagen efter att man har druckit.
Den negativa inverkan på humöret beror inte bara på den kemiska effekten av alkohol, utan också på att alkoholen starkt påverkar sömnen och initiativförmågan. Under berusning kan man också göra saker som man senare ångrar, vilket sedan sänker humöret.
Vad är alkoholberoende?
Vissa människor som konsumerar mycket alkohol blir alkoholberoende. Beroendet kan vara psykiskt, fysiskt eller socialt.
Abstinenssymtomen är en indikation på alkoholberoende. Baksmällans symptom är också abstinenssymtom, men missbrukare har svårare abstinenssymtom. Ju allvarligare abstinenssymtomen är, desto mer sannolikt är det att medicinsk hjälp behövs för att få drickandet att sluta.
Vilka är abstinenssymtomen för alkohol?
Abstinenssymtomen för alkohol inkluderar:
- ångest
- nervositet
- sjukdomskänsla
- högt blodtryck
- tremor
- oregelbunden hjärtrytm
- kraftig svettning
- hallucinationer och andra delirium-symtom.
Hur påverkar alkohol cirkulationssystemet?
Alkohol påverkar hjärtat och lungorna. Personer som dricker mycket har en högre risk för hjärtsjukdom än personer som inte dricker. Risken är större för kvinnor än för män.
Alkohol kan till exempel orsaka:
- högt blodtryck
- oregelbunden hjärtrytm
- svårigheter att transportera blod till olika delar av kroppen
- förlamning
- hjärtinfarkt
- hjärtsjukdomar
- anemi (eftersom vitaminer och mineraler inte kan absorberas; huvudsymtomet på anemi är trötthet)
- depression
Hur påverkar alkohol sexuell hälsa och fertilitet?
Även om alkohol tar bort hämningar, försämras den sexuella hälsan. Män som dricker mycket upplever erektionsproblem. Alkohol komplicerar också bildandet av könshormoner och sänker libido.
Kvinnor som dricker mycket kan sluta menstruera. Risken för infertilitet är större för kvinnor än för män. Även måttlig alkoholkonsumtion under graviditeten rekommenderas inte, eftersom alkohol kan orsaka för tidig förlossning eller missfall, liksom många fosterproblem.
Om modern dricker alkohol under graviditeten kan det ofödda barnet utveckla FASD (fetal alcohol syndrome disorder). Tillståndet gör att barnet får inlärningssvårigheter, långvariga hälsoproblem, känslomässiga problem och fysiska avvikelser.
Hur påverkar alkohol ben och muskler?
Långvarig alkoholkonsumtion försvagar benen.
Alkohol ökar sannolikheten för benfrakturer och saktar ner benläkningen. I musklerna framstår det som muskelsvaghet och kramper.
Alkoholens inverkan på motståndskraften
Tungt drickande sänker immunförsvaret. Kroppen kan då inte effektivt bekämpa infektioner och virus. Dessutom ökar alkohol risken för flera typer av cancer.
Hur alkoholanvändning påverkar viktkontrollen
Alkohol innehåller rikligt med kalorier. Sockerdrycker har flest kalorier, men alkohol i sig är också näringsfattig och tät i kalorier.
Tung alkoholkonsumtion kan leda till övervikt. I sådana fall kan annat ätande vara i ordning, men alkoholen ger för många kalorier. Därför kan det enda sättet att gå ner i vikt vara att sluta dricka.
Å andra sidan kan alkoholkonsumtion, särskilt hos missbrukare, leda till undervikt och undernäring om normal kost inte intas vid sidan om alkohol.
Hur alkohol påverkar sömn och vakenhet
Alkohol stör sömnen, och stor konsumtion kan leda till sömnlöshet. Efter att ha druckit alkohol en kväll kan det kännas som att man inte har sovit alls även om man har sovit tillräckligt många timmar.
Även om en liten mängd alkohol på kvällen kan förbättra sömnen hos vissa människor, upphävs denna effekt eftersom man kan vakna på natten. Även om man sover ända till morgonen, försämrar även en liten mängd alkohol sömnkvaliteten och minskar djupsömnen.
Vad är måttlig alkoholkonsumtion?
Måttlig alkoholkonsumtion är användning där sannolikheten för olika skador är låg. Personen måste alltså hålla sig inom gränserna för användning som sannolikt inte kommer att skada hens hälsa.
Riskgränserna bestäms av genomsnittet, det vill säga de gäller för en medelstor, frisk vuxen person. Det finns ingen säker riskgräns för minderårigas alkoholanvändning, eftersom alkohol allvarligt försämrar utvecklingen av kognitiva och fysiska egenskaper i växande ålder.
I Sverige är de högsta riskgränserna för alkoholkonsumtion för en i grunden frisk och medelstor person följande:
Per vecka | |
Män | 14 standardglas |
Kvinnor | 9 standardglas |
Dessa gränser gäller den högsta risknivån, vilket innebär att det inte är frågan om en mängd som man säkert kan dricka. Gränserna för låg risk, dvs. måttlig alkoholkonsumtion, är betydligt lägre.
När bör särskild uppmärksamhet ägnas åt alkoholkonsumtion?
- Du har en familjehistoria av alkoholberoende. Alkoholberoende är en ärftlig sjukdom.
- Du har diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, leversjukdomar eller en benägenhet för dessa. Det är värt att testa blodsockernivåerna, risken för hjärtinfarkt samt levervärdena.
- Du har brist på vissa vitaminer eller mineraler. Detta kan också testas med ett blodprov.
- Du är överviktig eller liten i storleken.
- Du har högt kolesterol eller blodtryck.
- Du har lågt hemoglobin. Alkohol sänker det ytterligare.
- Du har depression eller är benägen för det.
- Du upplever ofta trötthet. Alkohol försvagar piggheten.
- Du är gravid eller planerar att bli gravid. Alkoholkonsumtion under graviditeten rekommenderas inte alls. Det finns ingen känd säker nedre gräns för alkoholkonsumtion under graviditeten.
- Du är stressad. Alkohol lindrar tillfälligt symtomen men höjer nivån av stresshormoner på lång sikt.
- Du har en överaktiv eller underaktiv sköldkörtel. Ibland kan alkohol förvärra dessa symtom.
Vanliga frågor
Att sluta dricka alkohol börjar med beslutet att vilja förändras. Stöd kan sökas från hälsovården, stödgrupper eller professionella som terapeuter eller beroenderådgivare. Det är viktigt att utveckla hälsosamma vanor och strategier för att ersätta alkoholanvändningen och hantera eventuella abstinenssymptom.
GT-värdet (gamma-glutamyltransferas) kan sjunka inom några veckor om orsaken till dess ökning, såsom alkoholanvändning eller leversjukdom, har avlägsnats eller behandlats effektivt. Den exakta tiden beror på individuella faktorer och hur snabbt leverfunktionen normaliseras.
Effekterna av alkohol kan börja kännas redan några minuter efter intag, särskilt om man dricker på tom mage. Vanligtvis börjar alkoholens effekter kännas inom 10-30 minuter och når sin topp ungefär en timme efter intag.
Alkohol syns vanligtvis i blodet mellan 6 till 24 timmar efter intag. Den exakta tiden beror på flera faktorer, såsom mängden alkohol som konsumerats, personens metabolism och allmänna hälsotillstånd.
Normalvärden för GT (gamma-glutamyltransferas) varierar beroende på ålder och kön, men är vanligtvis under 60 U/l för män och under 40 U/l för kvinnor. Höga värden kan tyda på problem med levern eller gallvägarna.
CDT-värdet börjar vanligtvis sjunka inom 2-4 veckor efter att alkoholkonsumtionen upphört. Denna tid kan variera individuellt. Om alkoholkonsumtionen har varit långvarig och omfattande kan det ta längre tid för CDT-värdet att normaliseras. Full återhämtning till normala värden kan kräva flera veckor eller till och med månader.
Effekterna av alkohol kan variera från några timmar till flera timmar. Hur länge effekterna varar, beror på mängden alkohol som konsumerats, hastigheten på konsumtionen och personens metabolism. Alkohol kan påverka hjärnans funktion och motoriska färdigheter även timmar efter intag.
CDT-värdet kan stiga redan efter några veckors omfattande alkoholkonsumtion. Den exakta tiden då CDT-värdet stiger beror på individuella faktorer såsom metabolism och mängden alkoholkonsumtion. Vanligtvis, om en person slutar dricka alkohol, börjar CDT-värdet normaliseras.
Alkohol blir ett problem när dess användning negativt påverkar personens hälsa, relationer eller vardagsliv. Tecken på problem kan inkludera regelbunden överkonsumtion, utveckling av beroende eller oförmåga att kontrollera drickandet.
Alkohol påverkar kroppen på många sätt. Det kan orsaka omedelbara effekter som yrsel och försämrad koordination, men också långsiktiga hälsoproblem som leverskador, hjärt- och kärlsjukdomar samt beroende. Alkohol påverkar också hjärnans kemiska balans och kan försvaga immunförsvaret.
Många faktorer påverkar minskningen av B-PEth-värdet, såsom att sluta använda alkohol och den allmänna hälsostatusen. Generellt börjar B-PEth-värdet minska inom några dagar efter att alkoholkonsumtionen upphört och kan återgå till normala nivåer inom cirka 1-4 veckor, beroende på mängden och varaktigheten av alkoholkonsumtionen samt individuella hälsorelaterade faktorer. Det är viktigt att notera att detta är en generalisering och individuella skillnader kan vara stora. För en exakt bedömning rekommenderas det att genomföra ett laboratorietest som mäter förändringar i B-PEth-värdet.
Hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.
Hälsokontroll Total inkluderar 27 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
ALAT och leverhälsa
Levern bearbetar och bryter ner farliga ämnen. ALAT visar hur levern mår, förhöjda värden indikerar leverskada.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Insulinresistens
Insulinresistens är en metabolisk störning som är starkt förknippad med fetma, typ 2-diabetes, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar.
Järn påverkar uthållighet, välbefinnande och humör
Järnets viktigaste funktion är att transportera syre runtom kroppen till organ som hjärnan, hjärtat och musklerna.
Natrium är avgörande för flera av kroppens funktioner
Natrium är ett livsviktigt salt som möjliggör att kroppens olika organ och vävnader fungerar väl.
Trötthet och utmattning – symtom, orsaker, behandling och undersökningar
Alla känner sig trötta ibland. Att uppleva konstant trötthet under dagen och sömn på natten som inte lindrar är inte normalt och kräver att man undersöker orsakerna till tröttheten. Trötthet påverkas av både fysiska och psykiska påfrestningar.
Artikel uppdaterad:
20 november 2024