Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Hypoglykemi (lågt blodsocker)

Hypoglykemi (lågt blodsocker)

Hypoglykemi, eller lågt blodsocker, är ett tillstånd som uppkommer när blodsockret sjunker mycket eller snabbt. Det är ett tillstånd som kan vara associerat med diabetes, men kan också uppstå om det är länge sedan du åt. Blodsockret hålls enklast på en jämn nivå genom att äta regelbundet

Kort om hypoglykemi

  • Hypoglykemi betyder lågt blodsocker
  • Blodsockret kan sjunka även om du inte har diabetes
  • Lågt blodsocker beror oftast på att det gått för lång tid mellan måltiderna
  • Akut lågt blodsocker kan behandlas med ett sött mellanmål – kontakta alltid 112 vid misstanke om akut hypoglykemi

Vad betyder hypoglykemi?

Hypoglykemi, är det tillstånd som uppstår när blodsockret sjunker eller är lågt. Tillståndet kan vara associerat med diabetes, men kan också uppkomma om du inte ätit ordentligt.

Blodsocker mäts genom att kontrollera halten av glukos och långtidssocker (HbA1c). Lågt blodsocker är oftast associerat med en tillfällig sänkning av blodsockret, vilket gör att det främst är glukosvärdet som kontrolleras vid hypoglykemi.

Förutom att du inte har ätit tillräckligt kan en orsak till hypoglykemi också vara felaktig insulinbehandling. Detta kan sänka ditt blodsocker till farligt låga nivåer.

Det är viktigt att nämna att det finns reaktiv och icke-reaktiv hypoglykemi.

Vad är reaktiv hypoglykemi?

Reaktiv hypoglykemi uppstår några timmar efter att du ätit. Det orsakas av en överproduktion av insulin och drabbar ofta människor som har ett stort behov av insulin (ex. överviktiga personer eller personer som har typ 2-diabetes i familjen). Reaktiv hypoglykemi innebär också en ökad risk att på sikt utveckla typ 2-diabetes.

Vad är icke-reaktiv hypoglykemi?

Icke-reaktiv hypoglykemi är inte nödvändigtvis associerad med kosten. Ibland kan det vara resultatet av en oupptäckt sjukdom eller felaktig medicinering. Överdriven alkoholkonsumtion, lever- och njursjukdom, graviditet och ätstörningar som anorexi kan också orsaka denna typ av hypoglykemi.

Symtom på hypoglykemi (lågt blodsocker)

Alla reagerar olika på blodsockerfall. Följande symtom är dock vanliga:

Lågt blodsocker kan också uppstå utan några av dessa märkbara symtom. I de fallen är det extra viktigt att äta regelbundet.

Hur behandlas hypoglykemi?

Hypoglykemi mellanmål

Kontakta alltid 112 vid misstanke om akut hypoglykemi.Gå till varukorgen: kr