Vital hälsokontroll Total Plus inkluderar 35 värden och är en extra omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa.

Hypoglykemi (lågt blodsocker)
Hypoglykemi, eller lågt blodsocker, är ett tillstånd som uppkommer när blodsockret sjunker mycket eller snabbt. Det är ett tillstånd som kan vara associerat med diabetes, men kan också uppstå om det är länge sedan du åt. Blodsockret hålls enklast på en jämn nivå genom att äta regelbundet
Kort om hypoglykemi (lågt blodsocker)
- Hypoglykemi betyder lågt blodsocker
- Blodsockret kan sjunka även om du inte har diabetes
- Lågt blodsocker beror oftast på att det gått för lång tid mellan måltiderna
- Akut lågt blodsocker kan behandlas med ett sött mellanmål – kontakta alltid 112 vid misstanke om akut hypoglykemi
Vad betyder hypoglykemi?
Hypoglykemi, är det tillstånd som uppstår när blodsockret sjunker eller är lågt. Tillståndet kan vara associerat med diabetes, men kan också uppkomma om du inte ätit ordentligt.
Blodsocker mäts genom att kontrollera halten av glukos och långtidssocker (HbA1c). Lågt blodsocker är oftast associerat med en tillfällig sänkning av blodsockret, vilket gör att det främst är glukosvärdet som kontrolleras vid hypoglykemi.
Förutom att du inte har ätit tillräckligt kan en orsak till hypoglykemi också vara felaktig insulinbehandling. Detta kan sänka ditt blodsocker till farligt låga nivåer.
Det är viktigt att nämna att det finns reaktiv och icke-reaktiv hypoglykemi.
Vad är reaktiv hypoglykemi?
Reaktiv hypoglykemi uppstår några timmar efter att du ätit. Det orsakas av en överproduktion av insulin och drabbar ofta människor som har ett stort behov av insulin (ex. överviktiga personer eller personer som har typ 2-diabetes i familjen). Reaktiv hypoglykemi innebär också en ökad risk att på sikt utveckla typ 2-diabetes.
Vad är icke-reaktiv hypoglykemi?
Icke-reaktiv hypoglykemi är inte nödvändigtvis associerad med kosten. Ibland kan det vara resultatet av en oupptäckt sjukdom eller felaktig medicinering. Överdriven alkoholkonsumtion, lever- och njursjukdom, graviditet och ätstörningar som anorexi kan också orsaka denna typ av hypoglykemi.
Symtom på hypoglykemi (lågt blodsocker)
Alla reagerar olika på blodsockerfall. Följande symtom är dock vanliga:
- Medvetanderubbningar
- Extrem hungerkänsla
- Koncentrationssvårigheter
- Svettningar
- Darrningar
- Hjärtklappning
- Synstörningar
- Blekhet
- Beteendestörningar
Lågt blodsocker kan också uppstå utan några av dessa märkbara symtom. I de fallen är det extra viktigt att äta regelbundet.
Hur behandlas hypoglykemi?
- Lågt blodsocker utvecklas ofta i samband med medicinska tillstånd eller övervikt. Så ta hand om din hälsa och försök att hålla en normal vikt
- Ärftlighet är också en faktor som kan orsaka lågt blodsocker. Kontrollera om du har diabetes i släkten.
- Ta ett test för att se om du är i risk för att utveckla diabetes. Du kan nämligen också ha prediabetes
- Hälsosam kosthållning är en behandlingsmetod. Se till att äta långsamma kolhydrater, fullkorn, tillräckliga mängder protein, bra fetter och endast måttligt söta produkter
- Ät regelbundet. Ett litet mål varannan eller var tredje timme hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt om ditt låga blodsocker beror på kosten
- Se alltid till att ha ett litet mellanmål med dig om du får känningar när det går länge mellan du äter måltider
- Akut hypoglykemi kan behandlas med en söt dryck eller frukt. Om blodsockret sjunker för lågt kan det till och med leda till medvetslöshet.
Kontakta alltid 112 vid misstanke om akut hypoglykemi.
Vital hälsokontroll Total inkluderar 26 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Vital hälsokontroll Bas inkluderar 20 värden och är en grundläggande hälsokontroll för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd.

8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.

Glukos (blodsocker) är kroppens huvudsakliga energikälla
Glukos är samma sak som blodsocker och är den huvudsakliga energikällan för kroppens celler. Ett högt glukosvärde kan vara ett tecken på att man har diabetes.

Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.

Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.

HDL – det goda kolesterolet
HDL-kolesterol kallas även för det “goda” kolesterolet, då höga HDL-värden bland annat kan minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet
LDL-kolesterol kallas även för “det dåliga kolesterolet”. Det kommer från mättat fett i kosten och samlas i blodkärlen.
Artikel uppdaterad:
7 september 2023
Kommentarer till detta inlägg är stängda