Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Trötthet och utmattning – symtom, orsaker, behandling och undersökningar
Mannen dricker kaffe

Trötthet och utmattning – symtom, orsaker, behandling och undersökningar

Alla känner sig trötta ibland. Att uppleva konstant trötthet under dagen och sömn på natten som inte lindrar är inte normalt och kräver att man undersöker orsakerna till tröttheten. Trötthet påverkas av både fysiska och psykiska påfrestningar.

Trötthet och utmattning

 • Trötthet då och då är inte farligt, och det är ingen anledning till oro.
 • Ibland kan orsaken till trötthet fastställas genom ett blodprov.
 • Till exempel kan anemi, dysfunktion av sköldkörteln och sömnapné orsaka trötthet.
 • En person som känner sig trött bör vara uppmärksam på sin livsstil.

Trötthet och sömnbehov

Alla är trötta ibland; vårt tillstånd av vakenhet förblir inte detsamma kontinuerligt. Stress och för lite nattsömn är vanliga orsaker till trötthet nuförtiden.

Om orsaken till trötthet är relaterad till för kort sömn och det inte finns några egentliga problem med insomning eller sömn, löses problemet genom att sova längre nätter.

Trots tillräckligt med sömn och vila så kan man uppleva enorm trötthet. Oförklarlig, långvarig trötthet, det vill säga trötthet som varar i veckor och månader, är inte normalt. Ibland kan det finnas andra orsaker till trötthet som kräver undersökning och behandling. Då kan det vara fråga om en sjukdom eller en annan typ av trötthet, utmattning, som kräver mer exakt kartläggning och ibland till och med stora förändringar i vardagen.

Hur mycket sömn behöver en vuxen?

Olika orsaker till trötthet

Ganska ofta orsakas trötthet helt enkelt av för lite nattsömn. Numera tillbringar många människor mycket tid framför olika skärmar. Ljus från tv:n, mobiltelefonen och datorn kan störa melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna. Att snabbt kolla något arbetsrelaterat innan man går och lägger sig kan öka vakenheten för mycket och göra det svårt att somna. Dessutom minskar sömnkvaliteten.

Det kan finnas andra orsaker till trötthet som kräver undersökning och behandling. Långvarig trötthet är aldrig normalt, och orsaken till tröttheten bör fastställas.

Trötthet kan bero på till exempel:

Brist på vitaminer och mineraler samt för stor konsumtion av koffein eller alkohol stör den normala sömnen.

Många sjukdomar kan förknippas med trötthet:

Läkemedel som till exempel lugnande medel och sömnmedel, vissa antidepressiva medel och antihistaminer, steroider samt muskelavslappnande medel kan orsaka trötthet. Avslutande av medicinering eller dosändring av vissa mediciner kan också vara en anledning till trötthet.

Övervikt och trötthet

Övervikt leder till ökad trötthet av många olika orsaker. Övervikt är förknippad med många faktorer som orsakar trötthet, och inte alla är kända. Övervikt ökar risken för tillstånd som sömnapné och diabetes, vilka ofta åtföljs av trötthet.

Undervikt och trötthet

En underviktig person blir också lättare trött. Ätstörningar, undernäring, cancer, kroniska sjukdomar och hypertyreos kan alla leda till undervikt, vilket kan leda till trötthet och utmattning.

Hur påverkar mental hälsa trötthet?

Trötthet och utmattning kan till exempel orsakas av stress, förlust, sorg, ätstörningar, alkohol- och drogmissbruk eller plötsliga förändringar i livssituationen. Psykiska sjukdomar som depression åtföljs ofta av svår trötthet.
Psykiskt välbefinnande kan främjas och trötthet förebyggas genom att ta hand om livsstilen. Vårda dina relationer, motionera tillräckligt, ät mångsidigt och ge dig själv tid att vila.

Hur påverkar stress trötthet?

Långvarig stress orsakar trötthet. Stress kan mycket lätt påverka sömnkvaliteten och sömnängden. Stress håller dig vaken och kan göra det svårt att somna.

Metabola störningar och trötthet

Tillstånd som diabetes, hypotyreos eller hypertyreos, anemi och njur- eller leversjukdomar kan leda till trötthet och utmattning.

Effekten av hjärt- och lungsjukdomar på trötthet

Till exempel kan lunginflammation, arytmier, astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom och hjärtsjukdomar orsaka trötthet.

Kronisk smärta och trötthet

Långvarig smärta är förknippad med sömnlöshet och nattligt uppvaknande. Smärta minskar sömnkvaliteten, vilket kan orsaka trötthet och utmattning.

Hur påverkar motion sömnen?

Är trötthet farligt?

Intermittent trötthet som går över med vila är inte farligt. Om tröttheten kvarstår bör orsaken fastställas. Tröttheten kan orsakas av en sjukdom.

Att vara trött ökar risken för idrottsskador och olyckor, till exempel inom motion och trafik.

Friska människor kan också bli trötta efter långa perioder av intensiv mental eller fysisk aktivitet. Efter en lång period av oavbrutet arbete eller vakande följer trötthet. Särskilt vid körning kan detta skapa en olycksrisk.

Vilka blodprov kan användas för att fastställa orsaken till trötthet?

Följande blodprov kan ge information om möjliga orsaker till trötthet:
Glukos och långtidsblodsocker
Levervärden: ALAT, ASAT, albumin
Järnvärden: ferritin och hemoglobin. Trötthet kan orsakas av järnbristanemi.
Sköldkörtelvärden: fritt tyroxin, tyreotropin.

Vad är utmattning (utbrändhet)?

Trötthet och utmattning kan vara fysisk, mental eller känslomässig. Överdrivna fysiska prestationer kan också leda till mental trötthet. Det främsta symtomet på utmattning är trötthet med mentala eller fysiska manifestationer.

En person kan också vara trött på att hantera sina egna eller andras känslomässiga problem. Resurserna är uttömda, och personen återhämtar sig inte från vardagens stress.

Man kan börja prata om utmattning när normal vila eller sömn inte längre friskar upp den utmattade personen. Det kan bli mycket svårt att ta hand om vardagliga uppgifter som arbete, städning och familjen.

Ibland kan det kännas som om utmattningen tar alla resurser och gör en nästan oförmögen. Då är det en bra idé att kontrollera om det kanske finns någon annan orsak till utmattningen.

Symtom relaterade till utmattning

Känslan av utmattning kan åtföljas av symtom som:

Utmattning kan ha att göra med depression och ångest.

Symtomen kan också vara relaterade till ett annat tillstånd eller en annan sjukdom. Om du misstänker en sjukdom eller har symtom, kontakta en läkare direkt.

Hur får man hjälp med trötthet och utmattning?

Effektiv hjälp för trötthet beror på orsaken till tröttheten. Om tröttheten orsakas av andra orsaker än enkel sömnbrist, och tröttheten till exempel åtföljs av utmattning, hjälper det att man korrigerar orsakerna till utmattningen.

Orsaken bör alltid fastställas för att få rätt behandling. Trötthet kan bero på andra sjukdomar.

Sömn hjälper till med vanlig trötthet som orsakas av tillfällig sömnbrist.

Du kan prova följande sätt som hemvård för trötthet:

Hur påverkar kosten trötthet och utmattning?

Kosten kan också påverka vakenheten och orken. Du kan öka din energinivå genom att inkludera följande livsmedel i din kost:

Ständig trötthet hos unga

Det är mycket vanligt att ungdomar är ständigt trötta. Hos unga är sömnbehovet större än normalt. 7 eller 8 timmars sömn per natt kanske inte räcker. Motion ökar också behovet av sömn ännu mer.

Insulinresistens är en metabolisk störning som är starkt förknippad med fetma, typ 2-diabetes, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar.
Artikel

Insulinresistens

Insulinresistens är en metabolisk störning som är starkt förknippad med fetma, typ 2-diabetes, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr