Hoppa till sidans innehåll
Hem / Blogg / 8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov

8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov

Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.

1. Definiera din startnivå

Har du aldrig gjort en hälsokontroll tidigare är ditt första blodprov det allra viktigaste – det är nu du förstår din “baslinje”.

Genom att mäta allt från B- och D-vitamin till kolesterol och blodsocker får du en grund att stå på för ditt fortsatta hälsoarbete. Det blir också dessa första värden som du sedan följer upp och jämför över tid med regelbundna tester. Ett värde i sig ger viss insikt, men det är att följa utvecklingen över tid som verkligen låter dig ta befälet över din hälsoutveckling.

2. Undersök oro eller frågor kring din hälsa

Upplever du symtom eller hälsobesvär ska du givetvis uppsöka den vanliga sjukvården. Men det finns ofta mer “vilande” orosmoln kring vår hälsa. Kanske har du diabetes i släkten? Eller en förälder som drabbats av hjärt- och kärlsjukdom? Äter du “rätt”?

Även om du själv inte drabbats av några hälsoproblem kan ett blodtest ge dig svar på viktiga värden som kan indikera risken för att drabbas i framtiden. Eftersom testresultaten också granskas och kommenteras av en läkare får du en bra bild av vad dina värden faktiskt säger dig.

3. Optimera dig själv och höj dina prestationer

Om steg ett är att helt enkelt få en bild av sin allmänna hälsa så kan steg två vara att använda dina resultat till att optimera exempelvis din prestation när du idrottar eller tränar.

Det är inte bara för elitidrottare – genom att utgå från dina blodvärden kan du anpassa kost och träning för att nå bättre resultat av din fysiska aktivitet. Hur väl ditt blod kan transportera syre är ett exempel på vad en hälsokontroll via blodprov låter dig följa; ett värde som du direkt kan påverka genom din träning.

4. En följeslagare genom livet

För en person i 20- eller 30-årsåldern är en hälsokontroll en klok idé för att se några direkt avvikande värden, och hitta områden som kan förbättras.

I takt med att vi blir äldre, över 40, över 50, och efter pensionen, tillkommer andra områden vi behöver följa lite extra. Det kan handla om kolesterol, glukos, levervärden, med mera.

Genom ett enkelt blodprov vid väl valda milstenar genom livet kan du följa din utveckling och få chansen att i tid upptäcka värden som tyder på framtida hälsoproblem.

5. Bli pigg igen

Att känna sig trött är snudd på en folksjukdom i sig. Antagligen har du i perioder i livet känt dig trött, eller kanske är du orkeslös och energilös mer eller mindre jämnt?

Trötthet är en komplex fråga som kan ha många anledningar. En av dessa kan vara olika värden som påverkar hur pigg eller energisk du mäktar med att vara. Genom att se över dina järnvärden, sköldkörtelvärden och B-vitaminnivå kan du få en indikation på om det kanske är mat, kosttillskott, eller träning som är nyckeln till en mindre trött tillvaro.

Upplever du stora besvär med trötthet – prata alltid med sjukvården först, innan du kompletterar med en egen hälsokontroll.

6. Sinnesro – en sak mindre att oroa sig för

En studie från Storbritannien 2017 visade att en tredjedel av alla människor undviker att vända sig till sjukvården för att de är rädda för dåliga nyheter. Det låter kanske ologiskt men rädsla och oro är å andra sidan en del av att vara människa.

Genom att själv ta en hälsokontroll, som du i lugn och ro kan läsa igenom och få kommenterad av läkare, ger du dig själv chansen att stilla eventuell oro. Att se att dina värden verkar normala kan innebära sinnesfrid och en börda mindre att släpa runt på.

Och skulle ett resultat visa något avvikande har du gett dig själv chansen att ta det vidare till sjukvården för en vidare undersökning.

7. En hälsokontroll för dig själv och din familj

Resultat hälsokontroll

Generellt är de värden ett blodprov mäter beroende av två saker: din livsstil, och dina gener. Din livsstil råder du själv över, men dina gener får du vare sig du vill eller inte av dina föräldrar.

Då många hälsoproblem är kopplade till ärftliga orsaker kan du genom en hälsokontroll både identifiera dina egna förbättringsområden, men också dela med dig av dina resultat till din släkt. Ett test som visar förhöjd risk för en sjukdom är helt enkelt av intresse både för dig och för dina nära.

8. Se förbättringarna!

Det kanske mest tillfredsställande med att göra regelbundna hälsokontroller är att löpande följa utvecklingen. Om du vid ditt första test ser ett lite för högt värde för kolesterol får du tips och råd för att sänka detta värde genom att justera vad du äter och hur du rör dig.

Vid nästa test kan du då förhoppningsvis se att det värde som kanske var lite för högt nu är på väg åt rätt håll. Du har tagit din hälsa i dina egna händer och kan konkret se att din kropp nu är i bättre skick.

Så gör du

Genom att beställa en hälsokontroll via blodprov kan du enkelt komma igång med att löpande mäta dina viktiga värden och följa dem över tid. Så här gör du:

Enkelt och smidigt – ge dig själv chansen att förstå din kropp och din hälsa bättre.


En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr