Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Bilirubin
P-Bilirubin blodprov

Bilirubin är gult till färgen

Kort om bilirubin

  • Bilirubin ger avföring och urin dess färg
  • Bilirubin är en nedbrytningsprodukt
  • Höga värden kan innebära att levern inte fungerar som den ska

P-Bilirubin

Bilirubin är en nedbrytningsprodukt (avfallsprodukt) som produceras när hemoglobinet i de röda blodkroppar bryts ned. Ett bilirubinblodprov används för att kontrollera din levers hälsa.

Höga nivåer av bilirubin kan innebära att din lever inte fungerar som den ska. Det kan även vara ett tecken på hemolytisk anemi som innebär att kroppen förstör röda blodkroppar snabbare än de produceras. Bilirubinvärdet kan öka i samband med blodtransfusion, hepatit, skrumplever, metastaser, olika inflammationer, operationsskador, levertumörer och cellskador.

Låga nivåer av bilirubin har sällan en medicinsk betydelse.

Ett resultat utanför referensvärde behöver inte alltid betyda att du har ett medicinskt tillstånd som kräver behandling. Ett förhöjt värde kan även bero på när på dygnet du tar provet (värdet kan vara dubbelt så högt på morgonen som på eftermiddagen), medicinering, vissa livsmedel eller ansträngande träning. Läkaren gör en bedömning gällande just dina nivåer i förhållande till övriga provsvar.

Bilirubin är gult, vilket bland annat kan ses i huden och ögonvitorna hos personer med gulsot som har mycket förhöjda halter av bilirubin i blodet. Den gula färgen framträder även i gamla blåmärken som gulnat.

När kan ett bilirubintest vara intressant?

För att se över din levers hälsa rekommenderar vi att bilirubin kompletteras med ASAT, ALAT, GT och ALP.

Referensvärden

Kvinnor och män 18 år och över: ​<26 µmol/L

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Medicinskt granskad av:
Ron Liebkind
Medicinskt ansvarig läkare

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. Om ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Om du är i behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Kommentarer till detta inlägg är stängda

Gå till varukorgen: : kr