Hoppa till sidans innehåll
Hem / Blogg / Mineraler och spårämnens viktiga roll i din kropp

Mineraler och spårämnens viktiga roll i din kropp

Mineraler och spårämnens

Mineraler är grundämnen som vi får i oss via kosten och dricksvatten. De behövs för att bygga upp våra vävnader och organ, och är även viktiga för vår ämnesomsättning.

Det finns många olika mineraler och hur mycket vi behöver av varje sort skiljer sig åt. De mineraler vi endast behöver i små mängder kallas för spårämnen och de mineraler som behövs i större mängder kallas för makromineraler.

Vad är en mineral?

Våra kroppar består till 96% av grundämnena syre, väte, kväve och kol. Utöver dessa livsnödvändiga ämnen får vi genom vår kost och vårt dricksvatten i oss en rad grundämnen som ytterst härstammar från jorden.

Ett tjugotal av dessa grundämnen är både nödvändiga för livsviktiga kroppsfunktioner och går endast att få i sig via kosten. Det är dessa tjugotal grundämnen som tillsammans kallas för mineraler.

Makromineraler

De mineraler kroppen behöver lite större mängder av kallas för makromineraler. Det dagliga behovet av dessa är i storleksordningen hundratals milligram. Till gruppen makromineraler brukar man räkna natrium, kalium, magnesium, kalcium och fosfor.

Vad är ett spårämne?

De mineraler vi har ett lägre dagligt behov av kallas för spårämnen. Ofta räknar man en mineral som spårämne om det dagliga behovet av ämnet är under hundra milligram. Exempelvis räknas järn, zink, jod och selen som spårämnen.

Varför behövs mineraler?

Olika mineraler fyller olika men viktiga funktioner i kroppen. Vissa mineraler behövs för att bygga upp vävnader och organ. Andra molekyler behövs för att säkerställa enzymers funktion och ytterligare andra påverkar ämnesomsättningen i kroppen.

Ofta påverkar varje mineral dessutom mer än en enskild funktion i kroppen. Det är viktigt att få i sig en lagom mängd mineraler eftersom både för låga och för höga nivåer kan störa kroppens funktioner och hälsa.

Hur får jag i mig mineraler?

Kroppen kan inte själv bilda egna mineraler eftersom dessa är grundämnen. Alla mineraler får man därför från olika sorter mat, dryck eller kosttillskott.

Vilket behov av mineraler har jag?

Det är stora skillnader i behovet av olika mineraler beroende dels på vilken mineral man talar om, dels från person till person. När det gäller makromineralerna är behovet i storleksordningen hundratals milligram per dag. Behovet av spårämnen är lägre och varierar från tiotals till ett fåtal milligram per dag. Man kan helt enkelt säga att alla mineraler behövs i lämpliga mängder från kosten, vissa behövs det mer av och andra mindre.

Intag av mineraler bör ligga på en lagom nivå

Intaget av mineraler kan ofta vara både skadligt lågt och skadligt högt. Det är därför viktigt att hålla sitt intag på en lämplig nivå. Det är ofta svårt att via kosten få i sig för mycket mineraler men ett ganska vanligt undantag är natrium. Genom ett överdrivet saltintag kan nivåerna av natrium bli förhöjda vilket ger högt blodtryck. När det gäller lågt intag är järnbrist den vanligaste näringsbristen.

Lista över vanliga mineraler och spårämnen

Nedan listas de tjugotal livsnödvändiga mineralerna och spårämnena kroppen behöver:

Låt oss nu titta närmare på några av de viktigare mineralerna i din kropp.

Järn behövs för att transportera syre

Så här kan resultaten från en hälsokontroll via Vital se ut, där du får mäta bland annat dina nivåer av järn och ferritin.

Även om järn är ett spårämne och därför endast behövs i små mängder varje dag så är det helt livsnödvändigt. Utan järn kan de röda blodkropparna inte transportera syre med blodet, som inte ens får sin blodröda färg utan järn.

Järnbrist är vanligt

Trots att det är så pass viktigt är järnbrist den vanligaste näringsbristen. Utan järn kan kroppen inte bilda nya röda blodkroppar och blodets förmåga att transportera syre sjunker. Brist på röda blodkroppar är ett sjukdomstillstånd som kallas för anemi eller blodbrist.

Man drabbas då av symtom som ökad trötthet, yrsel och huvudvärk. Inte sällan är det svårt att märka av att man är drabbad av en måttlig järnbrist eftersom symtom som ökad trötthet sakta smugit fram under lång tid.

Järnbrist kan drabba alla

Järnbrist kan drabba alla som antingen inte får i sig nog med järn med kosten eller som förlorar mycket järn genom olika former av blödningar.

En vanlig form av blodförlust är menstruationen och på grund av detta kan man se att järnbrist är betydligt vanligare hos kvinnor i fertil ålder än andra grupper.

👉 Hälsokontroll inklusive mätning av järn – från 590 kr

Kalcium och fosfor bygger upp skelettet

Kalcium och fosfor är de vanligaste mineralerna i kroppen. I en vanlig vuxen persons kropp finns det ungefär ett kilo kalcium, mycket av detta bundet i skelettet. I skelettet finns även större delen av all fosfor bundet, om än inte i riktigt lika stora mängder.

Kalciumintag och D-vitamin

De allra flesta får i sig det kalcium de behöver från kosten utan problem. Vid brist på andra näringsämnen som D-vitamin påverkas dock kroppens förmåga att ta upp kalcium från mat och dryck.

Det är därför inte ovanligt att personer med brist på D-vitamin även har för låga kalciumnivåer till följd av ett minskat upptag.

Förhöjda nivåer av D-vitamin kan i stället leda till att för mycket kalcium tas upp från kosten vilket inte heller är hälsosamt.

Kalcium och kortison

Långvarig användning av läkemedel som innehåller kortison orsakar förändringar i kroppens kalciumbalans. Kalcium kan då frigöras från skelettet som blir svagare när det bryts ner, och med tiden utvecklas benskörhet (osteoporos).

Kalium och magnesium påverkar nervsignalering och muskelfunktion

Både kalium och magnesium fyller viktiga funktioner inuti celler. Framför allt är de båda med olika mekanismer viktiga för nervsignalering och muskelfunktion.

Felaktiga kaliumnivåer är ovanliga och ses framför allt vid vissa sjukdomstillstånd. Även magnesiumbrist är ovanligt men kan uppstå exempelvis om man tränar mycket eller ibland vara orsaken till dålig sömn.

Trötthet vid järnbrist

Natrium påverkar blodtrycket

Natrium fyller många livsviktiga funktioner i kroppen. Nivåerna av natrium i blodet påverkar:

Ett högt intag av natrium, som exempelvis finns i vanligt bordssalt, är en vanlig orsak till förhöjt blodtryck.

Zink är bra för hud och hår

Zink behövs för att:

Många organ och vävnader är helt enkelt beroende av zink för sin normala funktion. Vanliga källor till zink inkluderar spannmål, kött och mejeriprodukter.

Selen är en antioxidant

Selen är ett spårämne som fungerar som en antioxidant i kroppen och samverkar med vitamin E. Selen är också viktigt för sköldkörtelns funktion.

Stora mängder av selen är giftigt för kroppen och för lågt intag är också farligt eftersom det kan orsaka skador på hjärtmuskelceller. Selen finns bland annat i fisk, mejeriprodukter samt olika nötter och fröer.

För stort intag av selen

Av alla spårämnen är behovet av selen det minsta. Redan vid ett intag på ett milligram per dag utgör en risk för förgiftning. Gränsen kan lätt överskridas genom konsumtion av vissa specifika livsmedel, exempelvis paranötter.

Förgiftning på grund förhöjda selennivåer kan bland annat leda till håravfall, vitlöksdoftande andedräkt och neurologiska skador.

Jod behövs för sköldkörteln

Jod är framför allt viktigt för att sköldkörteln ska kunna producera hormoner. Både ett för högt och ett för lågt jodintag kan påverka sköldkörtelns funktion och orsaka fosterutveckling hos gravida, även om modern inte får symtom.

Förr var jodbrist en vanlig näringsbrist och orsak till det tillstånd som kallas struma, men numera är jodbrist mycket ovanligt i Sverige.

Jod finns i vanligt bordssalt

Eftersom jodbrist tidigare var vanligt i Sverige (och fortfarande är vanligt i andra delar av världen) gjordes ansträngningar för att motverka det låga intaget.

Jod tillsätts därför numera vanligtvis i bordsaltet vilket gör att de allra flesta får i sig det jod de behöver via det. Om du inte använder jodiserat salt till din mat utan i stället exempelvis sten- eller rossalt kan det vara en god idé att hålla koll på ditt jodintag.

Lästips: Minska saltintaget och sänk blodtrycket

Koppar fyller flera funktioner

Koppar är viktigt för att:

Kopparbrist är mycket ovanligt och de allra flesta får i sig den koppar de behöver via kost och dricksvatten.

Mineraler i vatten

Hur kan jag mäta mina nivåer av olika mineraler och spårämnen?

Alla mineraler har alltså olika funktioner i kroppen och både för lågt och för högt intag av de olika mineralerna kan ha skadliga effekter.

Med hjälp av ett enkelt blodprov kan du enkelt undersöka hur just dina nivåer av några av de viktigaste mineralerna ligger. Genom Vital kan du mäta dina mineralnivåer genom att själv beställa en hälsokontroll via blodprov, där ett enda blodprov ger dig många svar om mineraler, vitaminer och många andra värden.


Oskar NordlundMedicinskt granskad av:
Oskar Nordlund
Medicinskt ansvarig läkare
En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

magnesium och magnesiumbrist
Artikel

Magnesium stärker muskler och ben

Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt viktigt är detta för personer med en hög nivå av fysisk aktivitet.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr