Vital hälsokontroll Total Plus inkluderar 37 värden och är en extra omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa.
Varför blir jag trött på eftermiddagen?
Att bli trött på eftermiddagen är vanligt och ofta något som påverkar negativt i vardagen. Men tröttheten går att råda bot på.
Även om tröttheten som slår till på eftermiddagen är vanlig behöver den dock inte vara en del av vardagen. Ofta går det att minska eller till och med bli av med den genom livsstilsförändringar eller behandling.
Vad orsakar eftermiddagströtthet?
Trötthet är ofta relaterat till ens livsstil. De tre vanligaste orsakerna till eftermiddagströtthet är:
- För kort nattsömn – Får man inte nog med sömn påverkar det tröttheten dagtid. Orsakerna till sömnbrist är individuella och kan exempelvis härstamma från stress, oregelbundna sömntider eller dålig sömnkvalitet.
- En ohälsosam kosthållning – Svängningar i blodsocker kan ofta orsaka eftermiddagströtthet och beror ofta på ensidig kost, oregelbunden matrytm eller felaktiga portionsstorlekar.
- En underliggande sjukdom – Flera sjukdomar kan påverka ens energinivåer och leda till ökad trötthet. Sjukdomar i sköldkörteln och anemi (blodbrist) leder exempelvis ofta till en ökad trötthet.
Sjukdomar som leder till trötthet
Sjukdomar som kan orsaka trötthet inkluderar exempelvis:
- Under- och överfunktion i sköldkörteln – Både överfunktion (hypertyreos) och underfunktion (hypotyreos) i sköldkörteln kan orsaka trötthet. Det går oftast inte att diagnosticera dessa sjukdomar utan ett blodprov.
- Anemi (blodbrist) – Har man för få röda blodkroppar i blodet får inte kroppen lika mycket syre. Man kan då bli trött, drabbas av yrsel och få huvudvärk. Anemi kan upptäckas med ett enkelt blodprov och orsakas vanligen av antingen järnbrist, folatbrist eller vitamin B12-brist.
- Inflammatoriska tillstånd i kroppen kan leda till ökad trötthet och orsakas exempelvis av olika reumatologiska sjukdomar.
Sömnapné kan orsaka trötthet under dagen
Sömnapné innebär att man drabbas av flertalet korta och övergående andningsuppehåll när man sover. Det leder till minskad sömnkvalitet och orsakar ofta trötthet under dagarna. Man tror att 300 000 – 400 000 svenskar lider av sömnapné och det sägs därför vara en folksjukdom. Misstänker du att du lider av sömnapné kan du få hjälp via vårdcentral.
Blodprover relaterade till trötthet
Man kan upptäcka vissa trötthetsorsakande sjukdomar med hjälp av enkelt blodprov. Exempel på blodprover relaterade till trötthet listas nedan:
- Tyreoidea-stimulerande hormon (TSH) – Genom att mäta nivåerna av TSH i blodet kan man ofta upptäcka störningar i sköldkörtelns (tyreoideas) funktion
- Hemoglobin (Hb) – Genom att mäta nivåerna av det syretransporterande hemoglobinet i blodet kan man upptäcka anemi (blodbrist).
- C-reaktivt protein (CRP) – Genom att mäta CRP eller snabbsänkan som prover också kallas kan man upptäcka inflammation i kroppen. Vid förhöjda värden kan man utreda vidare för att se om orsaken exempelvis är en inflammatorisk eller reumatisk sjukdom.
Vitamin D och trötthet
Vissa brukar säga att sänkta nivåer av vitamin D leder till trötthet, särskilt under vinterhalvåret. Det finns dock i nuläget ingen evidens för att brist på vitamin D leder direkt till trötthet. Däremot är vitamin D mycket viktigt för andra kroppsfunktioner och skelettets hälsa.
Din livsstil kan leda till eftermiddagströtthet
Utöver sjukdomar kan även flera livsstilsfaktorer leda till eftermiddagströtthet. Kost, stress och stillasittande kan alla påverka ens energinivåer. Om du ofta känner dig trött kan det vara en god idé att tänka över hur din livsstil påverkar dig.
Långvarig trötthet kan med tiden leda till att man drabbas av både fysiska, psykiska och sociala problem. En regelbunden vardag, låg stressnivå, tillräckligt med sömn och motion samt en varierad hälsosam kost hjälper alla mot trötthet.
Din lunch kan orsaka eftermiddagströtthet
Många känner sig trötta efter måltider och det beror ofta på blodsockernivåerna. Att hoppa över frukosten och sedan äta alldeles för mycket till lunch är kan lätt leda till ogynnsamma blodsockernivåer och orsaka trötthet på eftermiddagen. En regelbunden matrytm, varierad kost och lämpliga portionsstorlekar hjälper alla till att hålla blodsockernivåerna på bra nivåer hela dygnet och motverkar därför eftermiddagströtthet.
Hitta rätt rytm för måltiderna
En regelbunden måltidsrytm med lämpliga portionsstorlekar hjälper till att hålla blodsockret stabilt, vilket förhindrar känslor av trötthet och fluktuationer i pigghet. Att äta ett litet mellanmål på förmiddagen och eftermiddagen kan ofta hjälpa en att hålla portionsstorlekarna på en sund nivå. Det är helt enkelt bättre att äta lite mindre men ofta för att hålla blodsockret i schack.
Långvarig stress leder ofta till trötthet
Stress går inte att alltid att undvika och på kort sikt kan det till och med vara gynnsamt i vissa situationer. Men långvarig stress är otvetydigt dåligt för ens fysiska och psykiska välmående och orsakar inte sällan trötthet. Om du känner dig väldigt stressad kan det därför vara värt att fundera på om det finns något i ditt arbets- eller privatliv som är orsaken och om det går att förändra något för att sänka stressnivåerna.
Sömnbrist kan orsaka eftermiddagströtthet
Det kan tyckas självklart men det är värt att beakta att sömnbrist orsakar trötthet under dagen. Sover du för lite så kommer du bli trött. Sömnbrist kan orsakas av att det är svårt att somna, att man vaknar för tidigt eller att man vaknar mitt i natten. Utöver tröttheten i sig kan sömnbrist också leda till försämrad koncentrations- och inlärningsförmåga.
Sömnbrist är mycket vanligt i Sverige
Sömnbrist är mycket vanligt och mer än var tredje vuxen lider av någon form av sömnbesvär. Sömnbrist definieras helt enkelt som en situation där en person inte kan sova så mycket som behövs. En långvarig sömnbrist leder till att en sömnskuld uppstår och det kan i sin tur leda till att kroppens funktion och hälsa påverkas negativt på många sätt.
Alla som lider av sömnbrist är inte medvetna om detta eftersom det kan vara svårt att bedöma vad som är tillräckligt med sömn baserat enbart på ens egen erfarenhet.
Att komma till rätta med sömnbesvär
Det räcker inte att sova ett par timmar extra på helgen för att rätta till sin sömnbrist utan en mer holistisk förändring krävs. Det finns mycket man kan testa att göra själv för att förbättra sin sömnsituation och undvika eftermiddagströtthet. Vid allvarliga fall av sömnbrist kan det vara nödvändigt att söka vård, men man bör alltid testa olika former av egenvård själv först för att komma till rätta med sina sömnbesvär.
Egenvård vid sömnbesvär
Även om man tillbringar tillräckligt många timmar i sängen kan sömnkvaliteten vara dålig och ha flera avbrott. För att förbättra sin sömnkvalitet kan man prova att:
- Se till att sovrummet är mörkt
- Se till att det är svalt i sovrummet
- Se till att vakna och gå upp vid samma tid varje morgon, oavsett hur mycket man har sovit
- Se till att undvika ljusstarka skärmar i samband med och innan man ska sova.
Se över dina värden med ett blodprov utan remiss
Ett bra sätt att få en bild av din övergripande hälsa och även specifikt undersöka om du är drabbad av någon sjukdom som orsakar trötthet är att undersöka dina blodvärden med ett enkelt blodprov. Du får då en nulägesbild över dina värden och även rekommendationer samt en kommentar från läkare baserat på just dina resultat. Du kan beställa hälsokontroller via Vital här.
Medicinskt granskad av: Oskar Nordlund Medicinskt ansvarig läkare |
Vital hälsokontroll Total inkluderar 29 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Vital hälsokontroll Bas inkluderar 21 värden och är en grundläggande hälsokontroll för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd.
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
D-vitamin är extra viktigt för nordbor
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
Järn påverkar uthållighet, välbefinnande och humör
Järnets viktigaste funktion är att transportera syre runtom kroppen till organ som hjärnan, hjärtat och musklerna.
LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet
LDL-kolesterol kallas även för “det dåliga kolesterolet”. Det kommer från mättat fett i kosten och samlas i blodkärlen.
Artikel uppdaterad:
23 februari 2024