
Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ökar ämnesomsättningen
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv.
Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen och TSH är ett av hormonerna som reglerar dess funktion.
I den här artikeln förklarar vi vad TSH är, vad dess referensvärden är, vad avvikande värden kan innebära, samt vad som är värt att tänka på när provtagning görs.
TSH är ett hormon som utsöndras av hypofysen i hjärnan och som transporteras till sköldkörteln och reglerar dess funktion. Förkortningen TSH kommer från orden thyroidstimulerande hormon. För att sköldkörteln ska producera sköldkörtelhormonet tyroxin (T4) måste det finnas tillräckligt med TSH i blodet.
Nivåerna av TSH är det som primärt undersöks vid misstänkt hypotyreos eller hypertyreos. Symtom på dessa tillstånd inkluderar förändringar i vikt, trötthet, lågt eller högt blodtryck och förändringar i humöret.
Vid hypotyreos, vilket innebär att man har låga nivåer av sköldkörtelhormon ökar mängden TSH i blodet. När mängden tyroxin (T4) i blodet minskar märker hypofysen det och ökar då produktionen av TSH. Syftet med det är att få sköldkörteln att producera mer tyroxin (FT4). Symptom vid brist på sköldkörtelhormon inkluderar bland annat frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall, torr hud och nedstämdhet.
Omvänt, vid hypertyreos, minskar TSH-nivåerna, medan T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin) ökar. Vanliga symtom på hyperaktiv sköldkörtel är svettningar, hög puls, viktnedgång, darrningar och sömnproblem vilket leder till trötthet.
Tar du sköldkörtelmedicin ska provet tas före eller fyra timmar efter att du tagit din medicin.
Referensvärden för (S-TSH) är följande:
Vuxna ≥ 18 år: 0,3 – 4,0 mU / l
Koncentrationen är som högst på natten och tidigt på morgonen; koncentrationen minskar fram till eftermiddagen.
Skiftarbete påverkar TSH-nivåerna. För de som arbetar på natten rekommenderas att provet tas inom några timmar efter att man vaknat.
Ett högt TSH-värde kan bero på följande:
Ett lågt TSH-värde kan istället bero på följande:
TSH-nivåer i blodet undersöks för att diagnostisera hypertyreos och hypotyreos samt för att utvärdera effekten av en behandling med sköldkörtelhormon vid konstaterad sjukdom. Undersökningar kan också göras för att bestämma sköldkörtelns hälsotillstånd.
Trötthet, viktökning och andra symptom som tyder på hypertyreos eller hypotyreos är anledningar till att mäta kroppens TSH-nivåer. Finns det även ärftliga faktorer för sköldkörtelsjukdom kan det vara lämpligt att göra en sådan undersökning tidigt.
För att undersöka sköldkörtelns funktion är TSH-mätning den primära, men inte den enda, metoden.
Om TSH-nivån ligger utanför referensvärdena är det också viktigt att undersöka halten av T4 (tyroxin) och ibland även T3 (trijodtyronin). TSH-nivån är mycket känslig för förändringar i nivåerna av T4 i kroppen. Både T3 och T4 är till stor del bundna till proteiner i blodet. Det är den fria, obundna formen som är mest intressant att mäta, analyserna man tar är därför oftast Fritt T3 (FT3) och Fritt T4 (FT4).
Test av TSH-nivåer ger inte tillförlitliga resultat i följande fall:
Källa för referensvärden: 1177.se (TSH)
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv.
Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet och minnessvårigheter.
T4 är ett hormon som bildas av sköldkörteln, som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning.
Artikel uppdaterad:
6 juni 2023
Kommentarer till detta inlägg är stängda