Hoppa till sidans innehåll
Hem / Blogg / 10 saker du kanske inte visste om testosteron

10 saker du kanske inte visste om testosteron

Testosteron

Testosteron är mycket mer än bara ett könshormon – 10 saker som du kanske inte kände till om testosteron och testosteronbrist.

1. Testosteronnivåerna sjunker hos alla med åldern

Testosteronnivåerna stiger kraftigt i samband med puberteten och är sedan som högt hos män i tjugoårsåldern. Runt 25–30 års ålder börjar testosteronnivåerna sedan sjunka, med olika hastighet hos olika personer. Att testosteronnivåerna sjunker med åldern är ett naturligt fenomen som inte behöver åtgärdas om inte märkbara symtom uppstår.

2. Orsaken är sällan en sjukdom

Det finns inget manligt klimakterium, alltså en bestämd tidsperiod där kroppens produktion av olika könshormoner ändras drastiskt. Den vanligaste orsaken till sänkta nivåer, oavsett ålder, är övervikt. Friska och normalviktiga män utvecklar sällan brist, även vid hög ålder.

Ibland orsakas sänkta testosteronnivåer av en underliggande sjukdom som hjärt- och kärlsjukdom, sköldkörtelsjukdom, leversjukdom, KOL eller diabetes. Det kan också orsakas av olika former av störningar i hypofysens funktion, en körtel som är en del av hjärnan och har till uppgift att reglera kroppens hormonnivåer.

3. Även en ung person kan ha en testosteronbrist

Testosteronbrist blir vanligare med åldern, men det kan drabba män i alla åldrar. Vissa studier uppskattar att 10–20% av män i åldersgruppen 40–50 år lider av någon form av testosteronbrist. Hur vanligt testosteronbrist är i Sverige är svårt att uppskatta eftersom den sällan ger symtom och därför passerar utan att upptäckas.

4. Livsstilen påverkar hormonproduktionen

Flera faktorer i det dagliga livet påverkar produktionen av testosteron. När en ohälsosam livsstil leder till att flera av dessa faktorer finns på plats samtidigt kan det vara svårt för kroppen att upprätthålla en hälsosam testosteronproduktion. Kroppens testosteronproduktion påverkas bland annat av:

5. Det är svårt att diagnosticera testosteronbrist utifrån symtom

När ens livsstil blir mer ohälsosam eller livet som helhet blir tyngre märks det ofta av tydligt på ens allmänna hälsa.

Det är inte svårt att föreställa sig att en överviktig, stillasittande och stressad rökare med oregelbundna rutiner kommer ha en sämre hälsa än en renlevnadsmänniska. Antagligen kommer denne man sova sämre, vara tröttare, vara mer orkeslös och mer nedstämd än andra.

Personer med testosteronbrist drabbas i ofta av liknande symtom som de med en ohälsosam livsstil i allmänhet, vilket gör det mycket svårt lista att när det är testosteronbristen som ger dessa symtom snarare än en ohälsosam livsstil.

Vanligaste orsaken till upptäckt av testosteronbrist är erektil dysfunktion

Testosteronbrist kan orsaka erktil dysfunktion

Typiska symtom på testosteronbrist är mycket liknande de som ofta drabbar den med en ohälsosam livsstil. Testosteronbrist orsakar ofta muskelsvaghet, depression, irritabilitet, håravfall, svettningar, fetma och trötthet.

Alla dessa symtom är mycket diffusa och det finns flera orsaker som är vanligare än testosteronbrist, inte minst en ohälsosam livsstil. Den kanske vanligaste vägen som testosteronbrist upptäcks på är därför vid utredning av problem med sexuallivet, såsom svårigheter att få erektion.

Flera andra sjukdomar liknar testosteronbrist – och är vanligare

Nästan alla symtom på testosteronbrist är liknande de som uppstår vid flera andra sjukdomar och även som följd av en ohälsosam livsstil i allmänhet. Liknande symtom kan exempelvis uppstå vid:

Testosteronbrist går att upptäcka med ett blodprov

Eftersom det finns andra diagnoser som är vanligare är det ofta lätt att missa att undersöka om det föreligger testosteronbrist hos män som utreds för trötthet eller erektil dysfunktion. Med hjälp av ett enkelt blodprov kan man upptäcka om testosteronnivåerna är för låga. Detta blodprov som mäter testosteron ingår i Vitals hälsokontroller.

Låga nivåer av testosteron behöver inte ge några symtom

Det föreligger stor variation i vad som är normal testosteronnivå mellan individer och nivåerna sjunker även med åldern, vilket är helt normalt. Det är därför inte givet att en låg testosteronnivå orsakar några symtom. Upptäcker man för låga nivåer kan det dock vara motiverat att förändra sin livsstil i en hälsosammare riktning för att förebygga uppkomsten av symtom i framtiden.

6. Viktminskning hjälper mot testosteronbrist

Testosteronbrist, även sådan som ger symtom, kan ofta hjälpas med hälsosamma livsstilsförändringar eftersom dessa hjälper kroppen att återställa testosteronproduktionen. Den enskilt viktigaste faktorn som går att påverka när det gäller testosteronproduktionen är vikten.

Övervikt leder till minskad testosteronproduktion eftersom fettvävnad producerar enzymer som i stället höjer nivåerna av östrogen. Viktminskning kan också hjälpa till att skapa en positiv spiral eftersom testosteronökningen hjälper kroppen att bibehålla en normal ämnesomsättning.

7. Ett aktivt sexliv ökar testosteronnivåerna

Ett aktivt sexliv höjer testosteronnivåerna vilket hjälper kroppen att må bra. Intimitet, tillgivenhet och hänsyn till sexuella behov och drifter är därför en gåva till mäns allmänna hälsa.

Här kan även partnern kan spela en positiv roll. Sexlivet påverkar så pass mycket att en testosteronbrist som orsakat erektil dysfunktion ibland botas efter det att den erektila dysfunktionen behandlats och sexlivet återupptagits.

8. Testosteronbehandling är ingen magisk knapp

Problem med hormonnivåer är ofta väldigt komplexa och det är sällan lätt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget. Vid misstanke om testosteronbrist är det därför mycket viktigt att utesluta andra förklaringar till symtomen som exempelvis sköldkörtelsjukdom, diabetes och sömnapné.

Testosteronbehandling är sällan förstahandsval som behandling

Av denna anledning är behandling med testosteron sällan första steget vid en misstänk testosteronbrist. I stället börjar man först med livsstilsförändringar som ökad fysisk aktivitet, mer hälsosam kost, hjälp med stresshantering och viktkontroll.

Ofta kan dessa livsstilsförändringar återställa testosteronproduktionen och hjälpa mot symtomen.

Testosteronbehandling ges när symtomen är allvarliga

Det är först när symtomen anses vara allvarliga och testosteronbrist har påvisats med hjälp av blodprov vid minst två tillfällen som tillförsel av testosteron rekommenderas som behandling.

Behandlingen är ofta väldigt effektiv och hjälper mot symtomen, men tyvärr har den allvarliga biverkningar. Tillförsel av testosteron från källor utanför kroppen leder till kraftigt sänkt egen testosteron- och spermieproduktion, denna sänkning är ibland permanent.

9. Du kan själv testa ditt testosteronvärde med en hälsokontroll

Genom Vitals hälsokontroll Total eller Total Plus som du kan beställa här på hemsidan får du via ett blodprov se exakt vilket ditt testosteronvärde är och hur det står sig mot referensintervallet (spann av “normala” värden).

10. Passa på att mäta andra värden utöver testosteron med en hälsokontroll

Genom en hälsokontroll via blodprov kan du testa dina testosteronnivåer utan att behöva gå på läkarbesök och få en remiss. Du får vanligtvis provsvaren redan nästa dag och får då en bra bild av din hälsa. Samtidigt som du mäter testosteron kan du också undersöka flera faktorer relaterade till ditt välbefinnande, såsom exempelvis nivåerna av kolesterol, blodsocker och D-vitamin!


psa
Artikel

PSA indikerar prostatans hälsa

Prostataspecifikt antigen, eller PSA, är ett protein som produceras i prostata. Prostatan är en körtel som män har runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan.

Kommentarer till detta inlägg är stängda

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr