Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Östrogen är ett könshormon
Östrogen S-östradiol hälsokontroll via blodprov

Östrogen är ett könshormon

Östrogen är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon. Genom ett blodprov som mäter nivån av östrogen i kroppen kan du få svar på om dina värden ligger inom referensintervall.

Kort om östrogen

  • Både män och kvinnor producerar östrogen men i avsevärd högre koncentration hos kvinnor
  • Koncentration av östrogen i blodet hos kvinnor varierar beroende på fasen av menstruationscykeln
  • Mäts genom S-östradiol

Vad är östrogen?

Östrogen är en allmän term för östradiol, östron och östriol. Vid mätning via blodprov observeras oftast östradiol.

Hos fertila (icke-gravida) kvinnor är östradiol det dominerande östrogenet och bildas framför allt i äggstockarna.

Förutom livmodern påverkar östrogen flera andra delar av kroppen som bröst, hjärta och påverkar även humöret, immunsystem och ämnesomsättningen.

Under puberteten börjar en kvinnas äggstockar att frigöra östrogenhormoner enligt menstruationscykeln. Östrogennivån är som högst i mitten av cykeln, när ägget släpps. Efter ägglossningen, det vill säga frisättningen av ägget, sjunker östrogennivån och är som lägst under menstruationen. Detta är bland annat orsaken till de psykiska och fysiska PMS-symtom som kan uppstå.

Östrogen är tillsammans med progesteron de viktigaste kvinnliga könshormonerna. Progesteron hjälper till vid utvecklingen av graviditet och vid fästningen av det befruktade ägget till livmodern. Dess koncentration regleras av många preventivmedel, vars syfte är att förhindra befruktning eller början av fosterutveckling.

Östrogen hos män

Även om östrogen ofta benämns som ett kvinnligt könshormon, utsöndrar även mäns kroppar hormonet. Hos män bildas små mängder östradiol i testiklarna och i binjure.

En för hög östrogennivå hos män kan till exempel leda till migränsymptom, brösttillväxt, sexuell dysfunktion och infertilitet. Övervikt är en riskfaktor för förhöjda östrogennivåer.

Östrogen och klimakteriet

Under klimakteriet sjunker mängden östrogen i kroppen. Detta leder till många av de symtom som är förknippade med klimakteriet till exempel humörsvängningar och värmevallningar.

Lågt värde av östrogen

Östrogennivåerna sjunker vanligtvis under klimakteriet, men oavsett ålder kan man uppvisa låga värden. Lågt östrogen hos en kvinna kan leda till följande problem, till exempel:

Vad påverkar östrogennivån?

Förutom ålder kan låga värden bero på ätstörningar, hypofysfunktion, autoimmuna sjukdomar eller livmoderdysfunktion på grund av ärftliga faktorer och kronisk njursjukdom. Dessutom sänker rökning och alkohol östrogennivån och ökar testosteronnivån hos en kvinna.

Vad orsakar en hög östrogennivå hos en kvinna?

En hög östrogennivå hos en kvinna kan till exempel bero på en onormal minskning av progesteronhormonet, insulinproblem som diabetes, läkemedel som innehåller östrogen, användning av steroider eller droger, matsmältningsproblem eller kemikalier.

Symtom på högt östrogen

Hur påverkar östrogen generellt den kvinnliga kroppen jämfört med den manliga kroppen:

Varför ska man mäta nivån av östrogen?

Genom ett blodprov som mäter nivån av östrogen i kroppen kan du få svar på om dina värden ligger inom referensintervall.

En analys görs vanligtvis vid misstanke östrogendominans (förhöjt värde), östrogenbrist (lågt värde), vid fertilitetsutredning (bedömning av aktivitet i äggstockarna), vid utebliven menstruation, för att ta reda på om man närmar sig klimakteriet eller vid uppföljning.

Fertilitetsutredning

Ett blodprov kan ge svar på dina aktuella nivåer av hormonet men ger inte svar på om du är fertil eller inte. Det krävs ytterligare fysiska undersökningar för att göra en helhetsbedömning av fertilitet och hormonell obalans. Vi rekommenderar dig att uppsöka en läkare för en bedömning och utredning av fertilitet.

Vital erbjuder inte fertilitetsutredning. Däremot kan Vitals blodprover stötta denna process genom att du kan hålla koll på dina värden inför eller under en utredning. I sin journal på vital.se kommer du att se dina värden i relation till referensintervallet för respektive markör vid det tillfälle du tar ditt blodprov.

Referensintervall östradiol

Kvinnor

Män

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

När ska jag ta blodprovet för att mäta östradiol?

Medicinskt granskad av:
Ron Liebkind
Specialistläkare i allmänmedicin

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. Om ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Om du är i behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva
Ferritin och järnbrist
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Kommentarer till detta inlägg är stängda

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr