Vital hälsokontroll Kvinna 50+ inkluderar 39 värden och ger dig som senior kvinna en bred bild av din hälsa. Vitals läkare har tagit fram denna hälsokontroll baserat på några av de viktigaste värdena som påverkar åldersrelaterade livsstilssjukdomarna samt de värden som är intressanta att följa för just dig som kvinna över 50 år.
Fosfat är nödvändigt för bildandet av ben och tänder
Kort om fosfat
- Fosfat behövs för reglering av cellfunktion, aktivering av enzymer och som byggmaterial för DNA
- Fosfatintaget har fördubblats från 1990-talet till 2012
- Fosfat får man i sig främst genom proteinrika livsmedel som kött, baljväxter och mejeriprodukter
Vad är fosfat?
Fosfat är den näst vanligaste mineralen i kroppen och är livsviktigt för människor. Fosfat deltar i cellernas energiproduktion, reglering av syra-basbalansen i kroppen och är en del av cellmembranets struktur. Fosfat behövs för reglering av cellfunktion, aktivering av enzymer och som byggmaterial för DNA. Det är också nödvändigt för bildandet av ben och tänder.
Ungefär 80% av kroppens fosfat är lagrad i skelettet och tänderna och resterande mängd finns huvudsakligen i cellerna. Fosfat erhålls från mat och utsöndras via njurarna.
Enligt livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget för en vuxen person 600 mg. Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig åt beroende på ålder och även vid amning eller graviditet.
De viktigaste källorna till fosfat är genom proteinrika livsmedel som kött, baljväxter och mejeriprodukter.
Vad innebär ett högt värde?
En förhöjd koncentration av fosfat i blodet kallas hyperfosfatemi.
Förhöjda värden kan ses vid exempelvis:
- Överdrivet intag av fosfat via maten
- Akut eller kronisk njursvikt
- Hypoparatyreoidism
- Långvarig immobilisering
- Acidos, vilket innebär en försurning av kroppen (ett lågt pH-värde)
- Lymfom
- Leukemi
Vad innebär ett lågt värde?
En låg koncentration av fosfat i blodet kallas hypofosfatemi.
Sänkta värden kan ses vid exempelvis:
- D-vitaminbrist
- Hyperparatyreoidism
- Malabsorption, vilket innebär att upptaget av näringsämnen från tarmen är bristfälligt
- Alkalos, vilket innebär att kroppen har ett för högt pH-värde
- Sepsis (blodförgiftning)
- Kronisk alkoholism
Vilka referensvärden gäller för Fosfat?
Kvinnor
0,80-1,5 mmol/L
Män 18–50 år
0,70-1,6 mmol/L
Män > 50 år
0,75-1,4 mmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vanliga frågor
Mangan kan påverka dricksvattnets kvalitet genom att ge det en metallisk smak och färga vattnet brunt, vilket kan orsaka missfärgningar på kläder och hushållsapparater. När manganhalten är hög kan vattnet också vara skadligt för hälsan, särskilt för barn och gravida.
Den rekommenderade dagliga intaget av krom för en vuxen är ungefär 25-35 mikrogram. Krom är ett viktigt spårämne som främjar metabolismen av makronäringsämnen och insulinets funktion i kroppen. Intaget av krom säkerställs vanligtvis genom en mångsidig kost.
Magnesium är en livsviktig mineral som deltar i över 300 enzymreaktioner i kroppen, vilket stöder bland annat muskler och nervers funktion, energiproduktion och elektrolytbalans. Magnesium hjälper också till att upprätthålla en normal hjärtrytm och är viktigt för skelettets och tändernas välmående. Dessutom kan det hjälpa till att kontrollera blodtrycket och har studerats för dess effekter på att lindra stress och ångest.
En vuxen person bör få cirka 800 mg kalcium dagligen. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och livssituation, såsom graviditet eller amning. Kalcium är en viktig mineral som stärker ben och tänder, och hjälper till med funktionen av muskler och nervsystemet. Tillräckligt intag av kalcium är särskilt viktigt under tillväxtåldern samt för äldre vars absorption av kalcium försämras med åldern.
Den rekommenderade dagliga intaget av jod för vuxna varierar mellan 150 mikrogram och 200 mikrogram per dag. För gravida och ammande kvinnor är rekommendationen högre, cirka 250 mikrogram per dag. Jodintaget säkerställs vanligtvis genom användning av joderat salt och konsumtion av jodrika livsmedel som fisk och mejeriprodukter.
Den rekommenderade dagliga intaget av kalium för en vuxen är ungefär 3,500–4,700 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Tillräckligt intag av kalium är viktigt eftersom det hjälper till att upprätthålla normalt blodtryck, muskelfunktion och nervsystemets hälsa. Kalium får man främst från frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.
Tidpunkten för att ta selen kan påverka dess absorption och fördelar. Generellt sett är det bäst att ta selen i samband med en måltid eftersom mat förbättrar dess absorption. Det är rekommenderat att konsumera selen som en del av en balanserad kost som innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler. Detta hjälper till att säkerställa att du får maximal nytta av selen. Dessutom är det bra att notera att intag av selen på kvällen kan störa sömnen hos endel människor, så förmiddagen eller tidig eftermiddag kan vara en bättre tidpunkt för intaget.
För vuxna rekommenderas ett natriumintag på cirka 2300 milligram per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked salt. Överdrivet intag av natrium kan dock öka blodtrycket och risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är viktigt att balansera natriumintaget och se till att det inte överskrider de rekommenderade gränserna.
Kaliumnivåns ökning i blodet beror på flera faktorer, såsom kost, hälsotillstånd och eventuell medicinering. Vanligtvis kan korrigering av kaliumnivån genom kostförändringar synas i blodprov inom några dagar. Om intaget av kalium har varit otillräckligt under en längre tid kan det ta längre tid att normalisera nivån. Det är viktigt att regelbundet övervaka kaliumnivåerna, särskilt om det finns hälsoproblem som påverkar kaliumbalansen.
Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium varierar beroende på kön och ålder. Generellt rekommenderas 400-420 mg magnesium per dag för vuxna män och 310-320 mg för kvinnor. Behovet kan vara större för gravida och ammande kvinnor. Det är viktigt att notera att behovet av magnesium kan variera beroende på individuella faktorer som hälsotillstånd och fysisk aktivitet.
Effekten av zink varierar individuellt, men vanligtvis börjar dess effekter kännas inom några dagar efter regelbunden användning. Till exempel kan zink börja verka inom 24 timmar efter att användningen påbörjats för att lindra symtom på förkylning, om det tas i tillräcklig mängd direkt vid symtomens början.
Det rekommenderade dagliga zinkintaget för vuxna varierar mellan 7-11 milligram beroende på kön och ålder. För gravida och ammande kvinnor är rekommendationen något högre. Överkonsumtion av zink kan orsaka biverkningar, således det dagliga intaget bör hållas under 25 milligram.
ALP är förkortningen för enzymet alkaliskt fosfatas som framför allt finns i lever, gallvägar och ben. Det är därför vanligt att mäta ALP när leverns, de tillhörande gallvägarnas samt skelettets hälsa undersöks.
8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
10 saker du kanske inte visste om testosteron
Testosteron är mycket mer än bara ett könshormon – 10 saker som du kanske inte kände till om testosteron och testosteronbrist.
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
TSH reglerar sköldkörtelns funktion
Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen.
Zink främjar hårväxt, hudhälsa och fertilitet
Zink är ett livsviktigt spårämne som hjälper alltifrån hud och hår till fertilitet, immunförsvar och sårläkning.
Progesteron (gulkroppshormon)
En hälsosam nivå av progesteron verkar antidepressivt, balanserar östrogennivån och får oss att känna oss lugna och balanserade.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024