
Fosfat är nödvändigt för bildandet av ben och tänder
Kort om fosfat
- Fosfat behövs för reglering av cellfunktion, aktivering av enzymer och som byggmaterial för DNA
- Fosfatintaget har fördubblats från 1990-talet till 2012
- Fosfat får man i sig främst genom proteinrika livsmedel som kött, baljväxter och mejeriprodukter
Vad är fosfat?
Fosfat är den näst vanligaste mineralen i kroppen och är livsviktigt för människor. Fosfat deltar i cellernas energiproduktion, reglering av syra-basbalansen i kroppen och är en del av cellmembranets struktur. Fosfat behövs för reglering av cellfunktion, aktivering av enzymer och som byggmaterial för DNA. Det är också nödvändigt för bildandet av ben och tänder.
Ungefär 80% av kroppens fosfat är lagrad i skelettet och tänderna och resterande mängd finns huvudsakligen i cellerna. Fosfat erhålls från mat och utsöndras via njurarna.
Enligt livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget för en vuxen person 600 mg. Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig åt beroende på ålder och även vid amning eller graviditet.
De viktigaste källorna till fosfat är genom proteinrika livsmedel som kött, baljväxter och mejeriprodukter.
Vad innebär ett högt värde?
En förhöjd koncentration av fosfat i blodet kallas hyperfosfatemi.
Förhöjda värden kan ses vid exempelvis:
- Överdrivet intag av fosfat via maten
- Akut eller kronisk njursvikt
- Hypoparatyreoidism
- Långvarig immobilisering
- Acidos, vilket innebär en försurning av kroppen (ett lågt pH-värde)
- Lymfom
- Leukemi
Vad innebär ett lågt värde?
En låg koncentration av fosfat i blodet kallas hypofosfatemi.
Sänkta värden kan ses vid exempelvis:
- D-vitaminbrist
- Hyperparatyreoidism
- Malabsorption, vilket innebär att upptaget av näringsämnen från tarmen är bristfälligt
- Alkalos, vilket innebär att kroppen har ett för högt pH-värde
- Sepsis (blodförgiftning)
- Kronisk alkoholism
Vilka referensvärden gäller för P-Fosfat?
Kvinnor
0,80-1,5 mmol/L
Män 18–50 år
0,70-1,6 mmol/L
Män > 50 år
0,75-1,4 mmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
![]() | Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Medicinskt ansvarig läkare |
Artikel uppdaterad:
6 juni 2023
Kommentarer till detta inlägg är stängda