Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Progesteron (gulkroppshormon)
Progesteron

Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon

Progesteron (gulkroppshormon) förekommer hos både kvinnor och män men benämns ofta som kvinnligt könshormon.

Kort om progesteron (gulkroppshormon)

 • Progesteron är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon
 • Både män och kvinnor producerar progesteron men i avsevärd högre volym hos kvinnor
 • Nivån av progesteron i blodet hos kvinnor varierar beroende på fas i menstruationscykeln

S-Progesteron

Hos både män och kvinnor har hormonet flera viktiga egenskaper och produceras i nervsystemet och i binjurarna. Hos kvinnor bildas även progesteron i äggstockarna under ägglossning samt i moderkakan hos gravida kvinnor. Hos män produceras hormonet även, utöver i nervsystemet och binjurarna, i testiklarna.

En hälsosam progesteronnivå verkar antidepressivt, balanserar östrogennivån, hjälper till att normalisera blodets koaguleringsförmåga samt får oss att känna oss lugna och balanserade.

Kvinnligt könshormon

Progesteron är ett kvinnligt könshormon och påverkar ägglossning och fertilitet. Nivåerna varierar under menstruationscykeln och provet bör tas under lutealfasen (dag 21-24 i menstruationscykeln).

För att testet ska vara relevant och för en korrekt bedömning av resultatet krävs en regelbunden mens. Testet bör inte tas om du behandlar med hormonella preventivmedel då dessa påverkar resultatet, om du inte vill veta dina värden under dessa förutsättningar.

Fertilitetsutredning

Ett blodprov kan ge svar på dina aktuella nivåer av hormonet men ger inte svar på om du är fertil eller inte. Det krävs ytterligare fysiska undersökningar för att göra en helhetsbedömning av fertilitet och hormonell obalans. Vi rekommenderar dig att uppsöka en läkare för en bedömning och utredning av fertilitet.

Vital erbjuder inte fertilitetsutredning. Däremot kan Vitals blodprover stötta denna process genom att du kan hålla koll på dina värden inför eller under en utredning. I sin journal på vital.se kommer du att se dina värden i relation till referensintervallet för respektive markör vid det tillfälle du tar ditt blodprov.

Behandling och rådgivning

Testet används ofta för att utvärdera och tidsbestämma när en kvinna är som mest fertil.

Vi rekommenderar dig att ta testet i samråd med din vårdgivare för att bestämma när det är mest lämpligt att du tar testet samt av vilken anledning.

Vital ger ingen medicinsk rådgivning gällande tolkning av resultatet vid ett progesterontest. Svaret kan dock ge dig stöd för att följa dina nivåer över tid. För att tolka provsvaret och ge en helhetssyn på dina värden rekommenderar vi att du kontaktar din vårdgivare.

Progesteron hos män

Könshormonerna östrogen, testosteron och progesteron återfinns hos både kvinnor och män. Progesteron återfinns i små mängder hos män som förstadium till testosteron. 

Progesteron och klimakteriet

Under klimakteriet sjunker våra kvinnliga könshormoner till väldigt låga nivåer vilket påverkar vår kropp på många sätt. Den drastiska minskningen kan leda till en mängd reaktioner i kroppen som viktuppgång, sömnproblem, nedstämdhet och värmevallningar.

Efter klimakteriet återfinns progesteron endast i en låg men stabil koncentration.

Referensintervall för progesteron

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Kvinnor

Män

Medicinskt granskad av:
Ron Liebkind
Specialistläkare i allmänmedicin

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. Om ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Om du är i behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva
Östrogen S-östradiol hälsokontroll via blodprov
Artikel

Östrogen är ett könshormon

Utöver livmodern påverkar östrogen flera andra delar av kroppen som bröst, hjärta och även humöret, immunsystemet och ämnesomsättningen.

Ferritin och järnbrist
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Kommentarer till detta inlägg är stängda

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr