Vitamin B12 eller kobalamin som det också kallas, är viktigt för bildandet av röda blodkroppar samt för nervsystemet och hjärnans funktion.
Vitaminer och mätningar av vitaminhalter
En mångsidig och balanserad kost är det viktigaste sättet att förebygga vitaminbrist. Undernäring och absorptionssjukdomar i kroppen predisponerar för vitaminbrist.
Vitaminer
- Det finns både fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.
- Överintag av vitaminer är sällsynt, men bristsjukdomar förekommer däremot.
- Otillräckligt intag av vitaminer är oftast relaterat till kost.
Vad är vitaminer?
Vitaminer är viktiga ämnen för människan och man får dem i sig genom kosten. Vitaminer delas in i två grupper, vattenlösliga och fettlösliga vitaminer.
Förutom vitaminer är vissa mineraler, specifika aminosyror samt omega 3- och 6-fettsyror nödvändiga för kroppen. Dessa måste man alltså få via kosten.
Varför behövs vitaminer?
Vitaminer behövs för kroppens funktioner. Vitaminer är nödvändiga för kroppens normala metabolism, tillväxt och för kemiska reaktioner.
Vitaminerna påverkar bland annat sömnen, orket, vakenheten, nervsystemet och minnet.
Kroppen kan inte själv producera alla dessa ämnen, och därför måste de tillföras utifrån, vanligtvis genom kosten.
Hur vet jag om jag får i mig tillräckligt med vitaminer?
En mångsidig, hälsosam kost är det bästa sättet att säkerställa att man får i sig tillräckligt med alla vitaminer från sin mat.
Vitaminernas nivåer kan bedömas med laboratorietester, men blodprov används inte för screening av vitaminhalter. Vitaminhalter undersöks vanligtvis när det finns misstanke om vitaminbrist i situationer där det finns en predisponerande faktor för vitaminbrist.
Genom Vital får du tillgång till alla undersökningar utan remiss från läkare. Du hittar färdiga hälsokontroller på Vital, eller så kan du från enskilda tester sätta ihop ett paket som passar dig bäst. Resultaten får du på en lättläst rapport, där du kan se vilka resultat som ligger inom referensvärdena. Du lär dig också hur du kan påverka dessa värden och därigenom din egen hälsa.
Behovet av vitaminer
Vitaminer behövs i rekommenderade mängder för att människan ska hålla sig i form, vara funktionsduglig och frisk. Behovet av vitaminer beror på vilken vitamin det handlar om och individuella behov. Behovet varierar ofta med ålder och speciella behov (exempelvis graviditet, åldrande eller absorption).
Vad är vattenlösliga vitaminer?
Vattenlösliga vitaminer inkluderar:
- B1-vitamin eller tiamin
- B2-vitamin eller riboflavin
- B3-vitamin eller niacin
- B5-vitamin eller pantotensyra
- B6-vitamin eller pyridoxin
- B7-vitamin eller biotin
- B9-vitamin eller folat (folsyra)
- B12-vitamin eller kobalamin
- C-vitamin eller askorbinsyra.
Vattenlösliga vitaminer förstörs lättare vid matlagning än fettlösliga vitaminer. Överintag är också sällsynt, eftersom de inte lagras i kroppen i någon större utsträckning.
Vad är fettlösliga vitaminer?
Fettlösliga vitaminer inkluderar:
- A-vitamin
- D-vitamin
- E-vitamin
- K-vitamin.
Fettlösliga vitaminer är organiska ämnen som finns i de fettrika delarna av maten och de fungerar i kroppens celler i fettinnehållande strukturer.
Fettlösliga vitaminer kan lagras i kroppen.
Överdrivet eller otillräckligt vitaminintag
Särskilt för vattenlösliga vitaminer är överdrivet intag sällsynt. Oftast handlar det om överdriven användning av kosttillskott.
Kan man få för mycket vitaminer?
Vissa vitaminer kan vara giftiga i stora mängder, men överintag av vitaminer är mycket sällsynt. Det är praktiskt taget omöjligt att få i sig för mycket vitaminer genom maten. Överintag av vitaminer är ofta relaterat till överdriven användning av kosttillskott.
Symtom på vitaminbrist
Vitaminbrist kan vara förknippat med symtom. Symtomen är vanligtvis inte entydiga, och det kan finnas andra orsaker än vitaminbrist bakom dem. Därför är det klokt att vända sig till en läkare vid förändringar i hälsotillståndet eller vid hälsobekymmer. Enbart laboratorietester kan inte utesluta alla sjukdomar, utan orsakerna till symtomen måste också bedömas med andra metoder.
Vitaminbehov hos särskilda grupper
Det är viktigt att vara uppmärksam på vitaminintaget för följande grupper:
- prematurer
- gravida
- ammande
- äldre personer
- de som tränar mycket
- rökare
- de som använder mycket alkohol
- veganer, vegetarianer och andra med särskilda dieter
- de som går ner i vikt
- sjuka och konvalescenter
- i samband med absorptionssjukdomar (t.ex. celiaki).
Lagring av vitaminer i kroppen
Vattenlösliga vitaminer lagras inte i stora mängder i kroppen, medan fettlösliga vitaminer gör det. Det finns dock skillnader även här. Till exempel töms lagren av B12-vitamin över år.
Vitaminmätningar utan remiss
Vitaminhalter mäts när det misstänks att det finns en brist. Svenska medborgare lider ofta av brist på D-vitamin, och det rekommenderas att använda D-vitamin även som kosttillskott.
Genom Vital får du tillgång till alla undersökningar utan remiss från läkare. Snabbt och enkelt. Provtagning på olika städer runt om i Sverige. Tydlig resultatrapport.
Vanliga frågor
Det är rekommenderat att ta D-vitamin på morgonen eller under dagen eftersom det kan öka vakenheten och störa sömnen om det tas på kvällen. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, så att ta det i samband med en måltid som innehåller kalcium kan förstärka dess effekt. Speciellt under vintermånaderna, när det är mindre solljus, är det viktigt att få i sig D-vitamin för att hålla kroppens D-vitaminnivåer tillräckliga.
Ökningen av D-vitaminnivåer i blodet beror på flera faktorer, såsom dosering, individuell metabolism och solens strålning. Vanligtvis kan en signifikant ökning av D-vitaminhalten i blodet märkas efter några veckors regelbundet intag av D-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av folat för vuxna är 400 mikrogram. För gravida rekommenderas 600 mikrogram per dag på grund av folats betydelse för utvecklingen av fostrets neuralrör.
Under en förkylning kan behovet av C-vitamin öka eftersom det är viktigt för att stödja immunsystemet. Studier har visat att höga doser av C-vitamin (till exempel 1-2 gram per dag) kan lindra symtomen på förkylning och förkorta dess varaktighet. Det är dock viktigt att följa rekommendationerna och rådgöra med en läkare innan man tar stora doser, särskilt om man använder andra mediciner eller har ett speciellt hälsotillstånd.
En vuxen persons rekommenderade dagliga intag av A-vitamin är ungefär 700-900 mikrogram. Denna mängd är tillräcklig för att stödja normal syn, immunsystemets funktion och hudens hälsa. Intaget av A-vitamin kan variera beroende på ålder, kön och hälsostatus.
Effekterna av B12-vitamin kan kännas redan efter några dagar, men de fulla fördelarna och effekterna kan visa sig först efter flera veckor eller månader av regelbunden användning. Om det rör sig om en allvarlig brist kan lindring av symtom ta längre tid. Att korrigera en B12-vitaminbrist kan kräva en långvarig eller till och med livslång behandling, särskilt i samband med absorptionsstörningar.
Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 2,4 mikrogram, men behovet kan variera beroende på ålder, kost och hälsotillstånd. Till exempel kan gravida och ammande kvinnor samt äldre personer behöva större mängder. Vegansk kost och vissa kroniska sjukdomar, såsom atrofisk gastrit och Crohns sjukdom, kan öka behovet av B12-vitamintillskott.
Denna process beror på solens intensitet, hudens pigmentering och en minskad förmåga att producera D-vitamin med åldern.
Det är bäst att ta C-vitamin i samband med en måltid eftersom absorptionen är mer effektiv när det tas med mat. C-vitamin hjälper också till med absorptionen av järn, så det kan vara fördelaktigt att ta det tillsammans med järnrika livsmedel. Vissa upplever att C-vitamin är uppiggande. I sådana fall är det bäst att ta vitaminet på morgonen eller under dagen.
Effekterna av D-vitamin kan börja synas inom några dagar, men de fulla hälsofördelarna och effekterna på skelettet uppnås vanligtvis först efter flera veckors eller månaders regelbundet intag. Kortsiktiga effekter kan uppträda snabbare, såsom förbättrat humör och ökad energinivå.
För vuxna varierar den rekommenderade dagliga dosen av D-vitamin beroende på ålder, hudfärg, bostadsområde och årstid. Generellt rekommenderas 10 mikrogram per dag för unga och vuxna, och 20 mikrogram per dag för personer över 75 år. För gravida och ammande är rekommendationen 10 mikrogram per dag.
Det är bäst att ta B12-vitamin på morgonen eftersom det kan ha en positiv effekt på vakenhet och energinivåer. B12-vitamin är vattenlösligt, så det kan tas med eller utan mat. Vissa experter rekommenderar att ta vitaminet i samband med en måltid för att säkerställa bästa absorption, särskilt hos äldre personer som kan ha nedsatt förmåga att absorbera B12-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för en vuxen är 75-90 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Till exempel är rekommendationen högre för gravida och ammande kvinnor. C-vitamin är vattenlösligt, så överskottet av vitaminet utsöndras ur kroppen genom urinen, vilket gör överdosering osannolikt hos friska vuxna.
D-vitamintestet är för dig som vill få insikt i dina D-vitaminnivåer. Det är extra viktigt för oss nordbor att ha koll på nivåerna under det mörka höst- och vinterhalvåret. D-vitamin behövs för immunförsvar och förebyggande av osteoporos (benskörhet).
D-vitamin är extra viktigt för nordbor
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Folat (vitamin B9) är framförallt viktigt för kvinnor i fertil ålder
Folat, också kallat vitamin B9, är en av de viktigaste molekylerna i kroppen. Brist på folat kan bland annat orsaka fosterskador, blodbrist och beteendestörningar.
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
Vitamin B12 är viktigt för vår hjärnas hälsa
Vitamin B12 eller kobalamin som det också kallas behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar som ger kroppen syre och är också nödvändigt för det centrala nervsystemets funktion.
Artikel uppdaterad:
11 september 2024