Vital hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår. Hälsokontrollen innehåller värden för vitaminer, ferritin (järnlager), hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
K-vitamin produceras i människans tarm
K-vitamin påverkar kalciummetabolismen och immuniteten. Det är nödvändigt för bildandet av blodkoaguleringsfaktorer.
Kort om K-vitamin
- K-vitamin är nödvändigt för bildandet av blodkoaguleringsfaktorer och påverkar kalciummetabolismen och immuniteten.
- I grönsaker förekommer K-vitamin som fyllokinon (K1-vitamin) och i kött som menakinon (K2-vitamin).
- Människans tarmbakterier kan producera K2-vitamin.
Vad är K-vitamin?
K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt för bildandet av blodkoaguleringsfaktorer.
K-vitaminproduktion i tarmen
Vissa tarmbakterier producerar K-vitamin. Människans tarmbakterier kan producera menakinon, det vill säga K2-vitamin.
K-vitaminets funktioner i kroppen
K-vitamin har flera funktioner i kroppen:
- K-vitamin är nödvändigt för bildandet av blodkoaguleringsfaktorer.
- K-vitamin påverkar kalciummetabolismen och stärker skelettet. Tillräckligt intag av K- och D-vitamin samt kalcium stöder uppbyggnaden av friska ben. Därför är K-vitamin också viktigt för att förebygga osteoporos.
- Vitamin K påverkar även immuniteten, det vill säga motståndskraften.
- K-vitamin förhindrar kalcifiering av artärerna.
- K-vitamin påverkar även i bukspottkörteln och centrala nervsystemet.
Källor till K-vitamin
Bra källor till K-vitamin inkluderar till exempel:
- broccoli
- grönkål
- spenat
- andra gröna bladgrönsaker
- vegetabiliska oljor
- lever.
Rekommenderat intag av K-vitamin
Det finns inga rekommenderade intagnivåer för K-vitamin i Sverige.
K-vitaminbrist
K-vitaminbrist är sällsynt. Eftersom K-vitamin bildas i tarmen finns det vanligtvis inget extra behov. K-vitaminbrist kan förekomma i tarmrelaterade tillstånd som kan orsaka absorptionssvårigheter.
Symtom på K-vitaminbrist
Symtom på K-vitaminbrist kan inkludera:
- blödningar och slemhinneblödningar
- långsam sårläkning
- blåmärken, purpura och benägenhet för blåmärken. K-vitaminbrist är sällsynt.
Hos nyfödda förebyggs K-vitaminbrist genom att ge en K-vitaminspruta efter födseln.
K-vitaminspruta för nyfödda
Nyföddas tarmar har inga mikrober, så under sina första dagar får barnet inte K-vitamin på detta sätt. Nyfödda ges en K-vitaminspruta som skyddar mot inre blödningar. Nivåerna av K-vitamin i blodet och kroppen samt K-vitaminberoende koaguleringsfaktorer hos nyfödda är lägre än senare under barndomen och hos vuxna.
Vad är skillnaden mellan K1- och K2-vitamin?
I grönsaker förekommer K-vitamin som fyllokinon (K1-vitamin) och i kött som menakinon (K2-vitamin).
Vanliga frågor
Det är rekommenderat att ta D-vitamin på morgonen eller under dagen eftersom det kan öka vakenheten och störa sömnen om det tas på kvällen. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, så att ta det i samband med en måltid som innehåller kalcium kan förstärka dess effekt. Speciellt under vintermånaderna, när det är mindre solljus, är det viktigt att få i sig D-vitamin för att hålla kroppens D-vitaminnivåer tillräckliga.
Ökningen av D-vitaminnivåer i blodet beror på flera faktorer, såsom dosering, individuell metabolism och solens strålning. Vanligtvis kan en signifikant ökning av D-vitaminhalten i blodet märkas efter några veckors regelbundet intag av D-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av folat för vuxna är 400 mikrogram. För gravida rekommenderas 600 mikrogram per dag på grund av folats betydelse för utvecklingen av fostrets neuralrör.
Under en förkylning kan behovet av C-vitamin öka eftersom det är viktigt för att stödja immunsystemet. Studier har visat att höga doser av C-vitamin (till exempel 1-2 gram per dag) kan lindra symtomen på förkylning och förkorta dess varaktighet. Det är dock viktigt att följa rekommendationerna och rådgöra med en läkare innan man tar stora doser, särskilt om man använder andra mediciner eller har ett speciellt hälsotillstånd.
En vuxen persons rekommenderade dagliga intag av A-vitamin är ungefär 700-900 mikrogram. Denna mängd är tillräcklig för att stödja normal syn, immunsystemets funktion och hudens hälsa. Intaget av A-vitamin kan variera beroende på ålder, kön och hälsostatus.
Effekterna av B12-vitamin kan kännas redan efter några dagar, men de fulla fördelarna och effekterna kan visa sig först efter flera veckor eller månader av regelbunden användning. Om det rör sig om en allvarlig brist kan lindring av symtom ta längre tid. Att korrigera en B12-vitaminbrist kan kräva en långvarig eller till och med livslång behandling, särskilt i samband med absorptionsstörningar.
Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 2,4 mikrogram, men behovet kan variera beroende på ålder, kost och hälsotillstånd. Till exempel kan gravida och ammande kvinnor samt äldre personer behöva större mängder. Vegansk kost och vissa kroniska sjukdomar, såsom atrofisk gastrit och Crohns sjukdom, kan öka behovet av B12-vitamintillskott.
Denna process beror på solens intensitet, hudens pigmentering och en minskad förmåga att producera D-vitamin med åldern.
Det är bäst att ta C-vitamin i samband med en måltid eftersom absorptionen är mer effektiv när det tas med mat. C-vitamin hjälper också till med absorptionen av järn, så det kan vara fördelaktigt att ta det tillsammans med järnrika livsmedel. Vissa upplever att C-vitamin är uppiggande. I sådana fall är det bäst att ta vitaminet på morgonen eller under dagen.
Effekterna av D-vitamin kan börja synas inom några dagar, men de fulla hälsofördelarna och effekterna på skelettet uppnås vanligtvis först efter flera veckors eller månaders regelbundet intag. Kortsiktiga effekter kan uppträda snabbare, såsom förbättrat humör och ökad energinivå.
För vuxna varierar den rekommenderade dagliga dosen av D-vitamin beroende på ålder, hudfärg, bostadsområde och årstid. Generellt rekommenderas 10 mikrogram per dag för unga och vuxna, och 20 mikrogram per dag för personer över 75 år. För gravida och ammande är rekommendationen 10 mikrogram per dag.
Det är bäst att ta B12-vitamin på morgonen eftersom det kan ha en positiv effekt på vakenhet och energinivåer. B12-vitamin är vattenlösligt, så det kan tas med eller utan mat. Vissa experter rekommenderar att ta vitaminet i samband med en måltid för att säkerställa bästa absorption, särskilt hos äldre personer som kan ha nedsatt förmåga att absorbera B12-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för en vuxen är 75-90 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Till exempel är rekommendationen högre för gravida och ammande kvinnor. C-vitamin är vattenlösligt, så överskottet av vitaminet utsöndras ur kroppen genom urinen, vilket gör överdosering osannolikt hos friska vuxna.
Vital hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår. Hälsokontrollen innehåller värden för vitaminer, järn, hjärta samt lever- och njurfunktion.
Individuella tester
Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL
Jämför Hälsokontroll
Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.
Anna Jonasson “Hur MÅR jag egentligen?”
“Mycket vet – och känner vi själva, men att då och då få kroppens värden svart på vitt och råd av experter är intressant och tryggt istället för att.. just det – gissa!”
Artikel uppdaterad:
3 september 2024