Skip to content
Hem / Artiklar / Folat (vitamin B9) är framförallt viktigt för kvinnor i fertil ålder
En kvinna med kikare

Folat (vitamin B9) är framförallt viktigt för kvinnor i fertil ålder

Folat, också kallat vitamin B9, är en av de viktigaste molekylerna i kroppen. Brist på folat kan bland annat orsaka fosterskador, anemi (blodbrist) och beteendestörningar. 

Kort om folat (vitamin B9)

  • Folatbrist kan orsaka anemi (blodbrist) vilket ger trötthet och orkeslöshet 
  • Intaget av folat är i genomsnitt för lågt, särskilt bland kvinnor 
  • Folat har stor betydelse för fosterutvecklingen under graviditeten 
  • Källor till folat är bland annat färska grönsaker, frukt och bär, bönor, fullkorn och lever. 
  • Folsyra är namnet på den konstgjorda formen av folat som används i kosttillskott 

Vad är folat (vitamin B9)? 

Folat eller vitamin B9 som det också kallas spelar en viktig roll i kroppen eftersom det krävs bilda röda blodkroppar, samt för att bygga det DNA som behövs för all celldelning.

Det är även viktigt för gravida eftersom det behövs för normal fosterutveckling. Ett tillräckligt folatintag kan dessutom minska risken för sjukdomar som Alzheimers och tarmcancer samt främja hjärnans allmänna välmående. 

Vanligt med brist

Folat finns i nästan all mat, framför allt hittar man det mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor och linser. Trots att det är så viktigt får svenskar i genomsnitt i sig för lite folat från kosten.

Särskilt viktigt är intaget av folat för de kvinnor som är eller planerar att bli gravida. Utan folat störs fosterutvecklingen (särskilt i början av graviditeten) och barnet löper högre risk för att utveckla ryggmärgsbråck. 

Vad är folsyra? 

Den konstgjorda formen av folat kallas folsyra och används i berikade livsmedel och i kosttillskott. Båda är en form av vitamin B9 och fyller samma funktion i kroppen, den ena formen är därför inte bättre än den andra.  

Vilken roll har folat i kroppen? 

Folat är livsviktigt för människor eftersom det krävs när cellerna ska nybilda sitt DNA. Kan cellerna inte nybilda DNA kan de inte heller dela sig, något som behöver ske hela tiden i kroppens vävnader och organ för att de ska fungera. Utan folat kan kroppen därför inte bilda röda blodkroppar eller producera magsyra. Inte heller hjärnan fungerar som den ska utan folat.  

Ett otillräckligt intag av folat kan påverka utvecklingen av vissa cancerformer, samt vid graviditet orsaka skador på fostrets nervsystem. Vissa studier visar också att folsyratillskott kan främja arteriell endotelfunktion, vilket minskar risken för åderförkalkning och stroke.

Eftersom människokroppen inte själv kan bilda folat måste vi få i oss denna viktiga vitamin från kosten eller via kosttillskott av folsyra.

När och varför ska mängden folat testas? 

Brist på folat kan orsaka anemi, leda till fosterskador hos gravida och öka risken för att utveckla en rad sjukdomar. Det är därför en bra idé att hålla koll på sina folatnivåer, särskilt om man tillhör en riskgrupp för folatbrist. Riskgrupper för folatbrist inkluderar: 

Vid misstänkt anemi (blodbrist) undersöks alltid folat. Symtom på anemi inkluderar långvarig trötthet och lättframkallad andfåddhet. Liknande symtom fås vid både brist på vitamin B12 och vid brist på folat, men behandlingen skiljer sig åt. Man testar därför ofta båda samtidigt för att fastställa orsaken till symtomen. 

Vilka referensvärden gäller för folat? 

Referensvärden för folat är 5-30 nmol/L. Folatbrist anses föreligga under 5 nmol/L. 

Referensvärden kan skilja sig åt mellan olika laboratorier och är beroende av prov samt analysmetoder. 

Vad innebär ett högt folatvärde? 

Höga folatnivåer kan till exempel bero på hög konsumtion av grönsaker (livsmedel rika på folat) eller användning av kosttillskott. Det är inte farligt med höga folatvärden och man löper därför ingen risk att få i sig för mycket folat via kosten.  

Däremot kan höga folatnivåer maskera en brist på vitamin B12 under en tid, varför den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har satt en övre gräns på intag av folat till 1000 mikrogram per dag. 

Vad innebär ett lågt folatvärde? 

En otillräcklig folatnivå försämrar cellernas förmåga att dela sig. Det drabbar alla celler i kroppen men eftersom vissa funktioner är mer beroende av celldelning än andra uppstår vissa symtom tidigare. Snabbt delande celler finns exempelvis i blodet, mag-tarmkanalen och i slemhinnor vilka alla snabbt påverkas av folatbrist. 

Varför är folatvärdet lågt? 

Låga folatnivåer kan förekomma: 

Den vanligaste orsaken är ett för lågt intag via kosten. Ett otillräckligt intag av vitamin B12 försämrar också upptagningsförmågan av folat. 

Vilka är symtomen på folatbrist? 

Brist på folat kan leda till olika hälsoproblem. Symtom på folatbrist inkluderar: 

De flesta av dessa symtom kan ha flera orsaker och förekomsten av ett eller flera av dessa ska inte tolkas som bevis på att man lider av folatbrist. 

Varför är folat viktigt för fosterutvecklingen? 

Folat är viktigt för fostrets utveckling och brist kan leda till allvarliga missbildningar. Exempelvis kan folatbrist orsaka ryggmärgsbråck hos barnet. Särskilt viktigt är folat i början av graviditeten och man rekommenderar därför kvinnor att använda folsyratillskott redan från planeringsstadiet av en graviditet. 

Vad är det rekommenderade dagliga intaget av folat? 

Livsmedelsverket ger följande rekommendationer angående dagligt intag av folat: 

Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn 6-11 månader50 mikrogram
Spädbarn och barn under 2 år60 mikrogram
Barn 2-5 år80 mikrogram
Barn 6-9 år130 mikrogram
Barn 10-13 år200 mikrogram
Ungdomar över 14 år och vuxna300 mikrogram
Kvinnor i fertil ålder400 mikrogram
Gravida och ammande500 mikrogram

I genomsnitt får svenskar i sig för lite folat genom kosten. Särskilt kvinnor har ett för lågt folatintag jämfört med rekommendationerna. Folsyratillskott rekommenderas för alla kvinnor som planerar att bli eller är gravida. 

Var finns folat? 

Folat finns i små mängder i nästan alla sorters livsmedel. Bra källor till folat är bland annat färska grönsaker, frukt och bär, bönor, fullkorn och lever.

Folat bryts snabbt ner och är dessutom värmekänsligt vilket gör att det lätt försvinner vid matlagning. Av den anledningen bör naturliga folatkällor ätas så råa som möjligt. I kroppen lagras folat i levern, där kan man ha folatreserver som räcker i flera månader.  

Källor till folat 

Följande livsmedel är bra källor till folat: 


Oskar NordlundMedicinskt granskad av:
Oskar Nordlund
Medicinskt ansvarig läkare

Vanliga frågor

Det rekommenderade dagliga intaget av folat för vuxna är 400 mikrogram. För gravida rekommenderas 600 mikrogram per dag på grund av folats betydelse för utvecklingen av fostrets neuralrör.


En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Fosfat är nödvändigt för bildandet av ben och tänder
Artikel

Fosfat är nödvändigt för bildandet av ben och tänder

Fosfat är den näst vanligaste mineralen i kroppen och är livsviktigt för människor. Fosfat behövs för reglering av cellfunktion, aktivering av enzymer och som byggmaterial för DNA. Det är också nödvändigt för bildandet av ben och tänder.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr