Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / ApoA1 är en markör för “det goda” kolesterolet
apoa1

ApoA1 är en markör för “det goda” kolesterolet 

Apolipoprotein A1 (ApoA1) är ett bärarprotein som hjälper till att transportera HDL-kolesterol (även kallat det goda kolesterolet) samt andra skadliga fettmolekyler i blodet. Ett ApoA1-test mäter indirekt nivåerna av HDL i blodet och används tillsammans med andra lipidvärden för att undersöka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. 

Kort om ApoA1 

 • ApoA1 är ett protein som ingår i molekylen HDL, även kallat det ”goda” kolesterolet 
 • Genom att mäta ApoA1 får man information om nivån av HDL i blodet 
 • Värdet på ApoA1 ger information om risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, ett högt värde indikerar en låg risk 
 • Undersökningen kompletteras ofta med kvoten mellan ApoB och ApoA1, vilken är ännu bättre riskmarkör för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke

Vad är ApoA1? 

Eftersom fett inte är vattenlösligt kan det inte transporteras fritt i blodet. I stället använder sig kroppen av olika molekyler som kallas lipoproteiner för att förflytta fett från kosten till de platser där det behövs.

Det finns flera olika lipoproteiner i kroppen som alla transporterar fetter från och till olika mål, av vilka de vanligaste är HDL och LDL. Gemensamt för lipoproteinerna är att de alla består av olika sorter apolipoproteiner. 

Apolipoprotein A1 är en beståndsdel i high density lipoprotein (HDL), även känt som det ”goda” kolesterolet. HDLs roll är att rensa bort överflödiga och skadliga fettmolekyler från blodkärlen som annars orsakar ateroskleros (åderförkalkning). Det gör HDL genom att transportera överflödigt kolesterol i kroppen genom lymfsystemet och blodet till levern som därefter tar hand om det.

ApoA1 hjälper alltså till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. 

Vilka referensvärden gäller för ApoA1? 

Följande referensvärden gäller för ApoA1: 

Kvinnor: 1,08 – 2,25 g/L 
Män: 1,04 – 2,02 g/L 

Det är vanligt att man även undersöker kvoten mellan ApoB och ApoA1 eftersom det ger mer information när risken för hjärt- och kärlsjukdom ska bedömas. En ApoB/ApoA1 kvot över 0,7 för kvinnor och över 0,8 för män är associerad med högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Vad innebär ett högt ApoA1? 

Ett högt ApoA1 är kopplat till en lägre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Ett högt värde kan exempelvis bero på ärftliga faktorer eller att man har en hög nivå av fysisk aktivitet och hälsosam kosthållning. 

Höga nivåer kan också orsakas av vissa läkemedel. Kolesterolsänkande läkemedel som statiner och mediciner som innehåller östrogen är exempel på dessa. Det är också möjligt att ens förhöjda nivåer beror på vissa ärftliga sjukdomar, men dessa är ovanliga och ger ofta andra symtom. 

Vad innebär ett lågt ApoA1? 

En låg nivå av ApoA1 i blodet innebär ofta att man löper högre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan exempelvis orsakas av: 

Varför testar man ApoA1? 

Genom att analysera ApoA1 kan man bedöma risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom det ger en indikation på nivåerna av kolesterol i blodet. Eftersom ApoA1 finns i varje HDL-molekyl ger nivån av ApoA1 en god indikation över hur mycket av det ”goda” kolesterolet som finns i blodet. 

Det är vanligt att mäta ApoA1 tillsammans med andra markörer för nivåerna av kolesterol och andra blodfetter eftersom det ger en bättre riskbild. Ofta mäts även nivån av apolipoprotein  (ApoB) som indikerar nivån av det ”onda” kolesterolet LDL. Det har visat sig att inte bara den absoluta nivån av LDL och HDL i blodet spelar roll utan även hur de förhåller sig till varandra är viktigt. En ApoB/ApoA1 kvot är ett av de bästa sätten att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar.  

Ett ApoA1-test kan också användas för att följa upp om behandling mot hjärt- och kärlsjukdom eller livsstilsförändringar hjälper som de är tänkta. 

Vad kan jag göra för att förbättra mina nivåer av ApoA1? 

Ofta går det att förbättra sina nivåer av ApoA1 med hjälp av en förändrad livsstil. Genom att motionera och äta hälsosamt kan man ofta uppnå bra resultat. Särskilt bra att tänka på är att dra ner på andelen mättade fetter och snabba kolhydrater i kosten.  

I vissa fall kan det vara motiverat att använda mediciner för att sänka sina värden. Har man väldigt låga nivåer av ApoA1 och höga ApoB kan det vara bra att diskutera medicinering med sin läkare.

Vid sjukdomar som diabetes är det också bra att vara extra uppmärksam eftersom sjukdomen har en tendens att höja blodfetterna. Extra medicinering kan då behövas utöver livsstilsförändringar för att sänka nivåerna. 


hdl kolesterol mat
Artikel

HDL – det goda kolesterolet

HDL-kolesterol kallas även för det “goda” kolesterolet, då höga HDL-värden bland annat kan minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

Kommentarer till detta inlägg är stängda

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr