Vital hälsokontroll Bas är en grundläggande hälsokontroll för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd.
Triglycerider är kroppens energireserver
Triglycerider är fetter som cirkulerar i blodet och är en viktig energikälla i kroppen. Kroppen lagrar överskott av triglycerid i fettvävnad och cellerna använder det som bränsle. Höga nivåer av triglycerider är inte hälsosamt, då det kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar
Kort om triglycerider
- Kroppen bildar triglycerider från mat som inte förbrukas direkt.
- Förhöjda värden av triglycerider ger sällan några symtom i sig, men om det fortsätter länge kan det orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
- Den primära behandlingen för förhöjda triglycerider är förändring av livsstil, dvs bättre kost- och motionsvanor
Vad är blodets triglycerider?
Triglycerid består av ämnet glycerol och tre fettsyror. Det är en av två sorters fett i kroppen, den andra sorten är kolesterol. Triglycerid blir tillverkat av cellerna i kroppen, särskilt levern, men erhålls också genom mat. Kostfetter som oljor, smör och animaliskt fett i kött består huvudsakligen av triglyceridfett. De bryts ner i tunntarmen där de absorberas av blodomloppet och förs ut i kroppen.
Kroppen bildar triglycerider från mat som inte förbrukas direkt. Kroppen lagrar sedan triglyceriderna i fettcellerna så att kroppen har tillräckligt med energi även mellan måltiderna.
Höga triglyceridnivåer ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Varför undersöks blodets triglyceridnivåer?
En mätning av triglycerider visar hur mycket triglyceridfett som finns i ditt blod vid mätningen.
Skulle du ha ett högt triglyceridvärde under en längre tid kan det orsaka allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Regelbunden mätning av triglycerid kan därför upptäcka risk för allvarliga sjukdomar och ger dig möjlighet att vid behov vidta åtgärder för att sänka dessa värden.
Triglyceridnivåerna kan höjas efter en fettrik måltid, för att få en rättvis bedömning ska provet därför alltid tas efter 10 timmars fasta.
Normalvärde / målvärde för triglycerider
Om du har fastat före provtagningen är målvärdet för vuxna mindre än 1,7 mmol/l.
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Vad orsakar förhöjda triglycerider?
- Bukfetma och relaterade störningar av lipidmetabolismen i levern.
- Hög alkoholkonsumtion. Alkohol påverkar levermetabolismen negativt.
- Överdriven konsumtion av snabba kolhydrater, det vill säga mat och dryck som snabbt höjer blodsockret.
- Diabetes som inte sköts ordentligt.
Vad kan man göra åt höga triglyceridvärden?
Triglyceridnivåer i blodet kan påverkas av livsstilen ännu mer effektivt än till exempel kolesterolnivåer. Förhöjda triglyceridnivåer behöver sällan behandlas med medicinering, eftersom livsstilsförändringar är den huvudsakliga behandlingen.
Följande åtgärder hjälper dig att få lägre triglyceridvärde:
- Viktminskning och viktkontroll är de viktigaste åtgärderna för att minska triglyceridnivåerna
- Minska alkoholkonsumtionen
- Minskat intag av snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater höjer blodsockret
- Minska användningen av mättat fett och öka användningen av omättat fett
- Se till att du får i dig tillräckligt med kostfibrer. Dessa fibrer får du bland annat från livsmedel av vegetabiliskt ursprung till exempel frukt, grönsaker, fullkorn, frön, svamp och nötter.
- Kostfiber kan minska upptaget av fett och socker i tunntarmen, vilket hjälper till att minska mängden triglycerider i blodet
- Var noga med att träna regelbundet. Minst flera gånger i veckan och gärna varje dag. Motion och fysisk aktivitet ökar mängden bra kolesterol i kroppen, vilket kan hjälpa till att sänka triglycerider i blodet.
Källa referensvärden: Karolinska.se
Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vanliga frågor
Kolesterolmediciner, såsom statiner, minskar leverns produktion av kolesterol och ökar dess borttagning från blodomloppet, vilket sänker blodets kolesterolnivåer.
För att sänka triglyceriderna rekommenderas hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, minskad alkoholkonsumtion, en hälsosam kost rik på fibrer samt låg på mättade fetter, och vid behov medicinering enligt läkares anvisningar.
Tillståndet i blodkärlen undersöks ofta med ultraljud, vilket ger information om kärlens struktur och blodflöde. Mätning av blodtryck och blodprov som mäter kolesterol och andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar är också viktiga.
En vuxen bör få mindre än 300 mg kolesterol per dag från kosten. Om personen har högt kolesterol, är rekommendationen mindre än 200 mg per dag.
Kolesterol är för högt när totala kolesterolet är över 5 mmol/l, LDL-kolesterol över 3 mmol/l eller HDL-kolesterol är under 1 mmol/l för män och under 1,2 mmol/l för kvinnor.
Kolesterol kan sänkas genom att äta hälsosamt, minska intaget av mättade fetter och kolesterol. Även genom att öka mängden fiberrika livsmedel i kosten och genom regelbunden fysisk aktivitet.
LDL-kolesterol anses vara för högt när dess koncentration i blodet överstiger 3 mmol/l. Höga LDL-värden ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, så det är viktigt att kontrollera dem för hälsans skull.
Det rekommenderas att friska vuxna mäter sitt kolesterol minst en gång vart femte år. Personer i riskgrupper och de som använder kolesterolmedicinering bör mäta sitt kolesterol oftare.
Förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar innefattar hälsosamma levnadsvanor: en balanserad kost, regelbunden motion, att sluta röka och en måttlig alkoholkonsumtion. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera blodtryck, kolesterolvärden och blodsocker.
Kolesterol elimineras från kroppen via levern, som omvandlar det till galla. Gallan hjälper till att smälta fetter och elimineras från kroppen med avföringen.
Kolesterolnivåerna kan stiga snabbt, till och med inom några dagar, om kosten innehåller mycket mat rik på kolesterol och mättade fetter.
Kranskärlssjukdom diagnostiseras vanligtvis med ett belastningstest för hjärtat, EKG (elektrokardiogram) och blodprov som mäter hjärtmarkörer. Ibland kan även bilddiagnostiska undersökningar som ultraljud av hjärtat eller datortomografi användas.
LDL-kolesterol kan sänkas genom att minska mängden mättade fetter och kolesterol i kosten. Man bör även öka fiberinnehållet i kosten samt upprätthålla en regelbunden fysisk aktivitet.
Perifer artärsjukdom i nedre extremiteterna diagnostiseras vanligtvis genom en klinisk undersökning utförd av en läkare, samt olika diagnostiska tester. De vanligaste testerna är ankel-brachial index (ABI), som mäter blodtrycket i ankeln och armen, samt Doppler-ultraljud, som utvärderar blodflödet i artärerna. Vid behov kan även mer detaljerade bildtekniker som angiografi användas, för att ge en detaljerad bild av kärlens tillstånd.
Det totala kolesterolet beräknas genom att addera HDL-, LDL- och 20 procent av triglyceridvärdet. Detta ger en översikt över blodets kolesterolnivåer.
Kolesterolmedicinering kan påbörjas när livsstilsförändringar inte är tillräckliga för att sänka höga kolesterolnivåer och personen har en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
HDL-kolesterolet kan höjas genom att lägga till hälsosamma fetter i kosten, såsom nötter, olivolja och fet fisk, samt genom regelbunden aerob träning.
Kolesterolnivåerna kan börja sjunka redan inom några veckor efter livsstilsförändringar, såsom förändringar i kost och ökad fysisk aktivitet. Med medicinering kan förändringarna synas ännu snabbare.
Vital hälsokontroll Total inkluderar 29 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Vital hälsokontroll Total Plus inkluderar 37 värden och är en extra omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa.
8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
HDL – det goda kolesterolet
HDL-kolesterol kallas även för det “goda” kolesterolet, då höga HDL-värden bland annat kan minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet
LDL-kolesterol kallas även för “det dåliga kolesterolet”. Det kommer från mättat fett i kosten och samlas i blodkärlen.
Kolesterol handlar om dina blodkärls hälsa
Kolesterolvärdet anger den totala mängden kolesterol i kroppen. Ett för högt värde kan innebära en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
ApoA1 är en markör för “det goda” kolesterolet
ApoA1 är ett protein som hjälper till att transportera HDL-kolesterol (även kallat det goda kolesterolet) samt andra skadliga fettmolekyler i blodet.
Apolipoprotein B (ApoB) är en riskmarkör för hjärt-och kärlsjukdom
Apolipoprotein B (ApoB) är ett bärarprotein som hjälper till att transportera LDL-kolesterol (även kallat det onda kolesterolet) samt andra skadliga fettmolekyler i blodet.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024