Vital hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår. Hälsokontrollen innehåller värden för vitaminer, ferritin (järnlager), hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Homocystein är en aminosyra
Homocystein är en aminosyra som bildas vid kroppens ämnesomsättning. Värdet mäts ofta i samband med misstanke om brist på vitamin B12, B6 och B9 (folat). Vid brist är homocysteinvärdet förhöjt.
Kort om homocystein
- Homocystein är en aminosyra. Aminosyror är byggstenar i proteiner.
- Homocystein mäter man vid misstanke om brist på vitamin B12, B6 och folat (B9).
Vad är homocystein?
Homocystein är en aminosyra som bildas vid kroppens ämnesomsättning. Med hjälp av folat, vitamin B12 och B6 omvandlas homocystein till cystein eller metionin som är aminosyror. Om den här omvandlingen inte fungerar som den ska, kan homocystein bli förhöjt.
Homocystein är en analys som används vid diagnostik av brist på vitamin B12, B6 och folat.
Tidigare trodde man att homocysteinnivån i kroppen kunde användas för att bedöma risk för kärlsjukdomar. Det finns dock inte tillräcklig evidens för att bevisa att detta stämmer.
Vilka referensvärden gäller för homocystein?
Barn under 15 år: < 10 µmol/L
Vuxna 15-65 år: < 15 µmol/L
Äldre personer över 65 år: < 20 µmol/L
Gravida: < 10 µmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Vad innebär ett högt värde?
Ett högt homocysteinvärde kan bero på:
- Brist på vitamin B12, B6 och/eller folat
- Nedsatt njurfunktion
- Undernäring
- Rökning
- Hög ålder, då homocysteinvärdet ökar med åldern
- Kaffe och alkohol kan höja homocysteinvärdet
- Det finns flertalet läkemedel som kan orsaka förhöjda nivåer, exempelvis diabetesmediciner och epilepsimediciner
- Homocystinuri, som är en medfödd, ärftlig, ämnesomsättningssjukdom. På Socialstyrelsens hemsida kan du läsa mer om Homocystinuri.
Symtom vid förhöjt värde
Förhöjt värde som beror på B12-brist:
- Trötthet
- Dåligt minne
- Dålig balans
- Yrsel
Förhöjt värde som beror på folsyrabrist:
- Trötthet
- Lättirritation (neurastenisk)
Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vanliga frågor
Det är rekommenderat att ta D-vitamin på morgonen eller under dagen eftersom det kan öka vakenheten och störa sömnen om det tas på kvällen. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, så att ta det i samband med en måltid som innehåller kalcium kan förstärka dess effekt. Speciellt under vintermånaderna, när det är mindre solljus, är det viktigt att få i sig D-vitamin för att hålla kroppens D-vitaminnivåer tillräckliga.
Ökningen av D-vitaminnivåer i blodet beror på flera faktorer, såsom dosering, individuell metabolism och solens strålning. Vanligtvis kan en signifikant ökning av D-vitaminhalten i blodet märkas efter några veckors regelbundet intag av D-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av folat för vuxna är 400 mikrogram. För gravida rekommenderas 600 mikrogram per dag på grund av folats betydelse för utvecklingen av fostrets neuralrör.
Under en förkylning kan behovet av C-vitamin öka eftersom det är viktigt för att stödja immunsystemet. Studier har visat att höga doser av C-vitamin (till exempel 1-2 gram per dag) kan lindra symtomen på förkylning och förkorta dess varaktighet. Det är dock viktigt att följa rekommendationerna och rådgöra med en läkare innan man tar stora doser, särskilt om man använder andra mediciner eller har ett speciellt hälsotillstånd.
En vuxen persons rekommenderade dagliga intag av A-vitamin är ungefär 700-900 mikrogram. Denna mängd är tillräcklig för att stödja normal syn, immunsystemets funktion och hudens hälsa. Intaget av A-vitamin kan variera beroende på ålder, kön och hälsostatus.
Effekterna av B12-vitamin kan kännas redan efter några dagar, men de fulla fördelarna och effekterna kan visa sig först efter flera veckor eller månader av regelbunden användning. Om det rör sig om en allvarlig brist kan lindring av symtom ta längre tid. Att korrigera en B12-vitaminbrist kan kräva en långvarig eller till och med livslång behandling, särskilt i samband med absorptionsstörningar.
Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 2,4 mikrogram, men behovet kan variera beroende på ålder, kost och hälsotillstånd. Till exempel kan gravida och ammande kvinnor samt äldre personer behöva större mängder. Vegansk kost och vissa kroniska sjukdomar, såsom atrofisk gastrit och Crohns sjukdom, kan öka behovet av B12-vitamintillskott.
Denna process beror på solens intensitet, hudens pigmentering och en minskad förmåga att producera D-vitamin med åldern.
Det är bäst att ta C-vitamin i samband med en måltid eftersom absorptionen är mer effektiv när det tas med mat. C-vitamin hjälper också till med absorptionen av järn, så det kan vara fördelaktigt att ta det tillsammans med järnrika livsmedel. Vissa upplever att C-vitamin är uppiggande. I sådana fall är det bäst att ta vitaminet på morgonen eller under dagen.
Effekterna av D-vitamin kan börja synas inom några dagar, men de fulla hälsofördelarna och effekterna på skelettet uppnås vanligtvis först efter flera veckors eller månaders regelbundet intag. Kortsiktiga effekter kan uppträda snabbare, såsom förbättrat humör och ökad energinivå.
För vuxna varierar den rekommenderade dagliga dosen av D-vitamin beroende på ålder, hudfärg, bostadsområde och årstid. Generellt rekommenderas 10 mikrogram per dag för unga och vuxna, och 20 mikrogram per dag för personer över 75 år. För gravida och ammande är rekommendationen 10 mikrogram per dag.
Det är bäst att ta B12-vitamin på morgonen eftersom det kan ha en positiv effekt på vakenhet och energinivåer. B12-vitamin är vattenlösligt, så det kan tas med eller utan mat. Vissa experter rekommenderar att ta vitaminet i samband med en måltid för att säkerställa bästa absorption, särskilt hos äldre personer som kan ha nedsatt förmåga att absorbera B12-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för en vuxen är 75-90 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Till exempel är rekommendationen högre för gravida och ammande kvinnor. C-vitamin är vattenlösligt, så överskottet av vitaminet utsöndras ur kroppen genom urinen, vilket gör överdosering osannolikt hos friska vuxna.
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. Om ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Om du är i behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.
Vital hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår. Hälsokontrollen innehåller värden för vitaminer, järn, hjärta samt lever- och njurfunktion.
8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
Hur påverkar alkohol hälsan?
Alkohol har en dämpande effekt på det centrala nervsystemet, vilket ger en känsla av berusning. På sikt kan dock alkoholen äventyra hälsan i hela kroppen.
Hur påverkar vitaminer din kropp och hälsa?
Alla har nog hört att vitaminer är bra för ens hälsa. Men varför är det viktigt, och vad gör vitaminerna egentligen för oss?
Mineraler och spårämnens viktiga roll i din kropp
Mineraler är grundämnen som vi får i oss via kosten och dricksvatten. De behövs för att bygga upp våra vävnader och organ, och är även viktiga för vår ämnesomsättning.
ALAT och leverhälsa
Levern bearbetar och bryter ner farliga ämnen. ALAT visar hur levern mår, förhöjda värden indikerar leverskada.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024