GT är ett av standardproverna vid undersökning av leverns och gallvägarnas hälsa, särskilt vid misstanke om alkoholrelaterade hälsoproblem.
ASAT-värdet kan indikera leverskada
ASAT, eller aspartataminotransferas, är ett enzym som finns i hjärta, lever, skelettmuskulatur och njurar. Dess koncentration i blodet är förhöjd vid vävnadsskador på dessa organ vid bland annat levercirros (skrumplever) och hjärtinfarkt. Kliniskt används ASAT oftast för att utvärdera leverskada.
Kort om ASAT
- ASAT-värdet indikerar hjärtats, leverns, skelettmuskulaturens och njurarnas hälsotillstånd
- ASAT stiger vid inflammation och skada av organvävnad
- ASAT-prover kan användas för att bedöma organens hälsotillstånd samt att fastställa möjlig orsak till organskadan
- Förhöjda ASAT-värden sänks genom att behandla den underliggande orsaken till förhöjningen
Vad är ASAT?
ASAT, eller aspartataminotransferas, är ett enzym som främst finns i hjärtat, levern, skelettmuskulatur och njurarna. Dess koncentration i blodet är förhöjd vid vävnadsskador av nämnda organ som exempelvis vid levercirros, hepatit och hjärtinfarkt. Lätt förhöjd nivå av ASAT kan även ses vid celiaki och pankreatit.
ASAT är ett enzym vars funktion är att omvandla alfa-ketoglutarat till oxaloacetat och glutamat i kroppen.
Glutamat är en signalsubstans som påskyndar hjärnans funktion och är involverad i nervcellernas tillväxt, inlärning och rörelsefunktioner.
Oxaloacetat, eller oxalättiksyra, har flera funktioner i kroppen. Bland annat fungerar det som ett utgångsmaterial i glukoneogenes; en process i levern och njurbarken där glukos tillverkas av andra ämnen än kolhydrater.
Varför undersöker man ASAT-värdet?
Resultatet av ASAT-undersökningen säger mycket om organens funktion, eftersom en ökad koncentration av ASAT indikerar vävnadsnedbrytning. Kliniskt används ASAT främst vid misstanke om samt uppföljning av leversjukdomar.
Förhöjda nivåer av ASAT kan ses vid ett flertal olika tillstånd med leverpåverkan, bland annat:
- Infektiös hepatit, toxiska leverskador, alkoholhepatit, non alcohol steatoheaptitis (NASH), extrahepatisk kolestas, carcinom och cirros.
- Hjärtinfarkt, lungembolisering, skelettmuskeltrauma, muskeldystrofi och dermatomyositer.
- Lätt förhöjd ASAT kan även ses vid celiaki och akut pankreatit.
Vad är referensintervallen för ASAT?
- Kvinnor, 18 år och äldre: 0,25 – 0,60 µkat/L
- Män, 18 år och äldre: 0,25 – 0,75 µkat/L1
Enheten µkat/L betecknar enzymaktivitet per liter.
Män har i genomsnitt något högre ASAT-nivåer än kvinnor. Likaså ökar ASAT med ålder, samt vid övervikt.
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Hur påverkar olika leversjukdomar ASAT?
- Vid akut hepatit kan ASAT stiga upp till 20 gånger referensvärdet
- Vid gallstensanfall kan ASAT lätt stiga tiofaldigt från referensvärdet, men normaliseras också mycket snabbt efter att tillståndet har behandlats
- Vid levercirros, även kallat skrumplever korrelerar ASAT-värdet med leverskadans omfattning
ASAT och ALAT
Utifrån kvoten ASAT/ALAT kan man härleda leverskadans ursprung:
- Vid viral, läkemedelsinducerad samt autoimmun hepatit är kvoten ofta < 1, det vill säga ASAT är lägre än ALAT.
- Vid betydande leverskada, såsom giftig, ischemisk eller annan allvarlig hepatit är kvoten vanligtvis mer än 1.
- Vid alkoholorsakad hepatit är ASAT/ALAT-kvoten ofta mer än 2.
- En hög ASAT/ALAT-kvot kan också tyda på extrahepatiskt ursprung, såsom vid gallstensanfall.
- Kvoten är ofta hög vid muskeldystrofi, efter muskelbelastning, samt vid lungemboli (blodpropp i ett blodkärl i lungan) och nefrit.
ASAT som indikator under behandling
I och med att koncentrationen av ASAT påverkas av organskada kan man använda ASAT för att utvärdera en pågående behandling. Om man behandlar den underliggande sjukdomen korrekt bör man få ner ett förhöjt ASAT-värde till referensintervallet.
Om det förhöjda värdet exempelvis beror på alkoholkonsumtion måste drickandet avbrytas innan ASAT-värdet normaliseras. Om ökningen istället beror på en annan sjukdom kommer behandlingen av den ursprungliga sjukdomen sänka ASAT-värdet.
Källa referensvärden: Simonsson P. NORIP. Läkartidningen 2004;101:901-5
Vanliga frågor
Levertransplantation är en behandlingsmetod som är avsedd för patienter med allvarlig leversvikt eller vissa leversjukdomar som inte svarar på andra behandlingsmetoder. Levertransplantation kan vara ett alternativ för till exempel slutstadiet av levercirros, akut leversvikt eller vissa genetiska leversjukdomar. Patientens lämplighet för levertransplantation utvärderas noggrant, och påverkas bland annat av patientens allmänna hälsotillstånd och andra möjliga sjukdomar.
Leverns återhämtningshastighet beror på skadans omfattning och individens hälsotillstånd. En frisk lever kan regenerera och reparera skador effektivt, men återhämtningen kan ta veckor eller månader.
Levervärden kan vara förhöjda av många anledningar, såsom överdriven alkoholkonsumtion, biverkningar av mediciner, fettlever eller leverinflammation. Förhöjda värden kan indikera en funktionsstörning i levern.
En vuxen människas lever väger i genomsnitt cirka 1–1,5 kilogram. Levern är kroppens största inre organ.
Symtom på levercancer kan inkludera buksmärta, särskilt under höger revben, viktminskning, aptitlöshet, gulsot (gulfärgning av hud och ögon), och allmän trötthet. Symtomen kan vara ospecifika och kan förväxlas med andra leversjukdomar.
För att sänka bilirubin är det viktigt att behandla den underliggande orsaken till ökningen. Detta kan inkludera medicinering, livsstilsförändringar eller mer specialiserade behandlingar beroende på den underliggande sjukdomen, såsom leversjukdomar.
Sänkning av levervärden beror på flera faktorer, såsom den ursprungliga orsaken till ökningen och individens hälsotillstånd. Vanligtvis kan levervärden börja normaliseras inom några veckor med hälsosamma livsstilsförändringar och behandling av eventuella underliggande sjukdomar.
Ett ALAT-värde anses vara för högt när det överstiger laboratoriets referensvärden, som vanligtvis är cirka 10–70 U/L för män och 7–45 U/L för kvinnor. Höga värden kan tyda på leversjukdomar som hepatit eller fettlever. Även andra faktorer som fetma, diabetes eller överdriven alkoholkonsumtion kan höja ALAT-värden.
Normalvärden för GT (gamma-glutamyltransferas) varierar beroende på ålder och kön, men är vanligtvis under 60 U/l för män och under 40 U/l för kvinnor. Höga värden kan tyda på problem med levern eller gallvägarna.
Att sänka levervärden kräver ofta livsstilsförändringar, såsom att begränsa alkoholkonsumtion samt upprätthålla en hälsosam kost och motion. I vissa fall kan en medicinering eller annan medicinsk behandling vara nödvändig.
För att sänka ALAT-värdet är det viktigt att identifiera och behandla orsaken till dess ökning. Vanliga sätt att sänka värdet inkluderar att följa en hälsosam och balanserad kost, minska eller sluta med alkoholkonsumtion samt upprätthålla en regelbunden motion. Det är också rekommenderat att undvika mediciner och andra substanser som kan belasta levern. Om ALAT-värdet är betydligt förhöjt bör man konsultera en läkare som kan ordinera lämplig behandling.
Diagnosen av levercirros baserar sig på symtom, läkarundersökning och resultat från laboratorietester, såsom leverfunktionstester. Även ultraljud, datortomografi (CT) eller magnetresonanstomografi (MRI) kan hjälpa till att bedöma leverns tillstånd. Vid behov kan även en leverbiopsi tas.
Leversjukdom kan orsaka en förgulning av hud och ögon, klåda samt mörka fläckar på huden eller små, spindelvävsliknande blodkärlsförändringar på huden.
Symtomen på levercirros kan initialt vara diffusa och milda, såsom trötthet och brist på aptit. När sjukdomen fortskrider kan den orsaka gulsot, buksvullnad (ascites), klåda och blödning från matsmältningskanalen. Spindelvener på huden är också typiska.
Gallproblem kan visa sig på många olika sätt. Vanliga symtom inkluderar smärta i övre delen av magen som kan stråla ut till ryggen eller höger axel, illamående och kräkningar. Symtomen kan förvärras efter att man ha ätit fet mat. I vissa fall kan även gulsot förekomma när gallvätska samlas i kroppen.
Fettlever diagnostiseras vanligtvis från blodprov, såsom levervärden och fettvärden, samt diagnostisk radiologi som ultraljud eller datortomografi.
Typiska symtom inkluderar gulsot, spindelvener (små mönster som bildas av blodkärl på huden) och klåda i huden. Dessutom är gulning av huden och ögonvitorna (ikterus) ett vanligt symptom.
Leversjukdom kan visa symtom på många olika sätt, såsom trötthet, gulning av hud och ögon (gulsot), buksmärta och svullnad. Symtomen beror på typen och allvaret av leversjukdomen.
ALAT-värdet kan sjunka från några dagar till veckor beroende på vad som orsakat värdets ökning. Till exempel kan minskning eller upphörande av alkoholkonsumtion, en hälsosammare kost och regelbunden motion påskynda sänkningen av ALAT-värdet. Om ALAT-värdet har ökat på grund av leversjukdom kan det ta längre tid att sänka värdet och kräva behandling ordinerad av en läkare.
Fettlever kan vara symptomfri under en lång tid, men i vissa fall kan det orsaka trötthet, övre buksmärta eller svullnad. Diagnosen bekräftas vanligtvis med blodprov och bildgivande undersökningar.
Behandlingen av fettlever innefattar främst livsstilsförändringar: en hälsosam kost, regelbunden motion och vid behov viktminskning. Det är också viktigt att minska eller sluta med alkoholkonsumtionen.
Levercirros utvecklas vanligtvis långsamt över åren. I det initiala skedet kan levercirros vara symptomfri, men när leverfunktionen försämras kan det leda till allvarliga komplikationer såsom inre blödningar, njursvikt och leversvikt.
ASAT (aspartataminotransferas) är ett av de värden som ger dig en indikation på hur din lever mår. Värdet är intressant vid misstanke om, samt uppföljning av, leversjukdomar.
ALAT (alaninaminotransferas) är ett av de värden som ger dig en indikation på hur din lever mår. Genom att mäta ALAT och ASAT kan man ofta upptäcka och förebygga leversjukdomar i ett tidigt stadium.
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
ALP (alkaliskt fosfatas) är ett enzym som finns i leverceller
ALP indikerar din levers hälsa.
ALAT och leverhälsa
Levern bearbetar och bryter ner farliga ämnen. ALAT visar hur levern mår, förhöjda värden indikerar leverskada.
D-vitamin är extra viktigt för nordbor
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
GT är ett leverenzym som beskriver leverns hälsa
GT-värdet ger tillsammans med andra levervärden en indikation på lever och gallvägarnas allmänna hälsa
Artikel uppdaterad:
20 november 2024