Skip to content
Hem / Artiklar / Gallsten – Symtom och behandling
Gallsten

Gallsten – Symtom och behandling

Ett typiskt symtom på gallsten är plötslig smärta i övre högra delen av buken, som kan stråla ut mot ryggen och orsaka illamående. Sök läkare om gallstensanfallet inte går över av sig självt inom några timmar eller om symtomen åtföljs av feber.

Kort om gallsten

  • Gallsten utvecklas gradvis när komponenterna i gallvätskan som finns i gallblåsan kristalliseras till stenar.
  • Ett gallstensanfall, det vill säga smärtan orsakad av gallstenar, varar vanligtvis från en halvtimme till ett par timmar.
  • Hos barn är gallstenssjukdom sällsynt, men hos vuxna utvecklas gallstenar gradvis med åldern och förekommer hos uppskattningsvis cirka 15 procent av den vuxna befolkningen.

Vad är gallsten?

Gallsten är ett slags små, hårda kristaller som bildas i gallblåsan. Gallsten utvecklas gradvis när komponenterna i gallvätskan som finns i gallblåsan kristalliseras till stenar. Gallblåsan är det organ som lagrar gallan, vilket är den vätska som hjälper till med matsmältningen. Gallstenen bildas när ämnen i gallan blir i obalans och kristalliseras till stenar.

Symtom på gallsten

För de flesta orsakar gallstenar inga symtom alls. Oftast kan man upptäcka symtomfria gallstenar av en slump vid en ultraljudsundersökning av buken. Då symtom förekommer är det ofta uppenbart, men ibland är symtomen mer otydliga.

Gallstenar behandlas med operation om gallstensanfallen återkommer ofta. Vid operationen avlägsnas gallblåsan och stenarna.

Förebyggande av gallsten

Bildandet av gallstenar kan förebyggas på följande sätt:

  1. Hälsosam kost: Den som lider av gallstenssymtom bör föredra en fiberrik och fettsnål kost. En fiberrik och fettsnål kost främjar magens funktion och hjälper till med viktkontroll.
  2. Viktkontroll: Övervikt ökar risken för gallsten, så det är möjligt att förebygga gallstenssjukdom genom viktkontroll. Den som är överviktig bör gå ner i vikt i en lugn takt, eftersom snabb viktminskning ökar risken för att gallstenar bildas.
  3. Undvik vissa livsmedel: För vissa som lider av gallstenssymtom kan vissa livsmedel, såsom kål, äpple, rågbröd eller fet mat, orsaka symtom. Att undvika dessa livsmedel kan hjälpa till att lindra symtomen. Symtomens uppkomst är dock individuell, och det finns ingen specifik kostbehandling som är fast rekommenderad för gallstenssjukdom.

Behandling av gallsten

Omedelbar sjukhusvård behövs om gallstenarna åtföljs av komplikationer, såsom inflammation i gallblåsan eller blockering i gallgången. Om det inte finns några komplikationer, är operation av gallstenar inte nödvändig efter det första gallstensanfallet. Inte heller symtomfria gallstenar kräver operation.

Läkare kan ge antiinflammatoriska läkemedel som behandling för att minska eller ta bort smärtan som uppstår vid ett gallstensanfall. Exempel på läkemedel som läkare kan ge ut är tabletter som innehåller ibuprofen, diklofenak eller naproxen. Ibland kan intag av tabletter genom munnen och magen öka smärtan eller framhäva kräkningar vid ett gallstensanfall, därför kan även stolpiller vara ett alternativt sätt att inta smärtstillande läkemedel.

När ska man söka läkare?

Sök läkare om ett gallstensanfall inte går över av sig självt inom några timmar eller om smärtan åtföljs av feber. Detta kan tyda på en inflammation i gallblåsan eller en blockering i gallgången. Vid inflammation i gallblåsan stiger också inflammationsvärdena. Ett symtom på blockering i gallgången kan dessutom vara gulfärgning av ögonvitorna och huden.

Sök snabbt vård och undersökning om du har kraftig smärta i övre delen av buken. Gallstenar diagnostiseras med ultraljud.


För att börja springa från noll är det viktigt att lyssna på din kropp och gå fram i din egen takt. Börja med att gå och lägg gradvis till löpsteg. Till exempel kan du börja med att springa 1 minut och gå 2 minuter, upprepa detta under 20-30 minuter. Gradvis kan du förlänga löpdelarna och förkorta gångdelarna. Kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten och äta hälsosamt för att stödja din kropps funktion och återhämtning.

En person anses vara överviktig när kroppsmasseindexet (BMI) är 25 eller högre. Övervikt anses börja när BMI överstiger 25, och fetma börjar när indexet överstiger 30. Övervikt kan öka risken för många hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa sorter av cancer.

För att beräkna kroppsmasseindex (BMI) delar man vikten i kilogram med kvadraten på längden i meter. Formeln är BMI = vikt kg / (längd m)². Detta ger en uppfattning om din vikt är på en hälsosam nivå i förhållande till din längd.

Vikten kan ha en betydande inverkan på fertiliteten. Både under- och övervikt kan störa hormonbalansen, vilket kan försvåra möjligheten att bli gravid. Övervikt kan dessutom orsaka insulinresistens, vilket är kopplat till ägglossningsstörningar. En balanserad vikt främjar hormonbalansen och förbättrar fertiliteten.

För att lyckas med en livsstilsförändring, engagera dig långsiktigt i dina mål och skaffa ett stödnätverk som uppmuntrar och stöder dig längs vägen. Var flexibel och tillåt dig själv små misstag, men återvänd alltid till de mål du har satt upp. Använd till exempel Vitals hälsokontroll för att övervaka din hälsostatus och få konkret information om hur olika livsstilsförändringar påverkar din kropp. Denna information kan hjälpa dig att göra medvetna val och hålla motivationen uppe.

För att påbörja en livsstilsförändring, sätt tydliga och realistiska mål för dig själv. Små, konkreta steg hjälper dig att hålla motivationen uppe. Till exempel kan du börja med att öka mängden motion i din dagliga rutin eller gradvis förbättra din kost. Det är också viktigt att följa din framsteg så att du kan se hur förändringarna påverkar ditt välbefinnande.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr