Skip to content
Hem / Artiklar / Anemi – symtom, behandling och orsaker
Anemi

Anemi – symtom, behandling och orsaker

Anemi kan orsakas av många olika anledningar. Orsaken bör alltid fastställas innan behandling inleds. I denna artikel kan du läsa mer om symtom, behandling och orsaker samt hur vanligt det är.


Kort om anemi

  • Lågt hemoglobin är ett tecken på anemi.
  • Järnbrist är den vanligaste orsaken till anemi, men anemi kan också ha att göra med brist på vitamin B12 och folat.
  • Brist på folat och vitamin B12 kan orsaka megaloblastisk anemi.
  • Perniciös anemi innebär icke-absorption av vitamin B12.

Vad är anemi?

Vid anemi är hemoglobinnivån i blodet lägre än normalt. Då försämras transporten av syre i kroppen. Att kunna skilja mellan anemier är viktigt för att få rätt behandling. Järnbrist, är den vanligaste typen men tillståndet kan också bero på brist på exempelvis vitamin B12 eller folat (vitamin B9).

Anemiskt blodvärde

Anemi (blodbrist) är inte en självständig sjukdom i sig, utan ett symtom och tillstånd som kräver utredning av orsaken. Se referensvärden för hemoglobin.

Symtom på anemi

Ju allvarligare blodbrist, desto allvarligare är symtomen. Till exempel innebär mild blodbrist ofta trötthet och försämrad kroppslig prestationsförmåga. Däremot kan svår blodbrist leda till tydlig trötthet, yrselkänsla och andnöd. Dessutom påverkar anemi och järnbrist hudens och hårets tillstånd samt sömnen.

Den vanligaste typen av anemi är järnbristanemi

Den vanligaste typen är järnbristanemi, som helt enkelt är orsakad av att man förlorar mer järn än man får.

Andra möjliga orsaker är bland annat:

Brist på vitamin B12 och folat kan leda till anemi

Kroppen behöver vitamin B12 och folat för att tillverka DNA. Insufficiens av vitamin B12 förekommer främst hos äldre och veganer. Brist på folsyra eller folat (vitamin B9) kan undvikas genom att följa en varierad kost och undvika överdriven alkoholkonsumtion.

Det är möjligt att enkelt testa nivåerna av vitamin B12 och folat i kroppen med ett laboratorietest för att skilja mellan anemier.

Megaloblastisk anemi

Att kunna skilja mellan anemier är viktigt. Brist på vitamin B12 eller folat kan leda till megaloblastisk anemi. Vid megaloblastisk anemi är de röda blodkropparna och deras förstadier i benmärgen och blodet större än vanligt (högt MCV-värde i blodstatusen, högt index för röda blodkroppar). Därför kallas det för megaloblastisk anemi.

Nio av tio megaloblastiska anemier är orsakad av brist på vitamin B12. De vanligaste symtomen på vitamin B12-brist är kognitiva symtom relaterade till tänkande och minnet, muskelsvaghet och känselrubbningar.

Var tionde person över 65 år får diagnosen vitamin B12-brist. Unga drabbas mer sällan av denna brist. Vegetarianer och särskilt veganer tar ofta vitamin B12-tillskott, eftersom kroppen endast kan få i sig vitaminet från animaliska produkter.

Överdriven alkoholkonsumtion kan också orsaka megaloblastisk anemi.

Perniciös anemi

Vid perniciös anemi är det frågan om en brist på vitamin B12 på grund av icke-absorption. Hos äldre människor beror denna brist vanligtvis på en vitaminabsorptionsstörning, vilket i sin tur kan orsakas av atrofisk gastrit, det vill säga magkatarr.

Atrofisk gastrit är oftast orsakad av Helicobacter pylori eller kan bero på en autoimmun sjukdom. Atrofisk gastrit är ett tillstånd där till exempel en autoimmun reaktion förstör magens slemhinna, vilket resulterar i en syrafri mage och nedsatt absorption av vitamin B12.

Hur vanligt är det?

Järnbristanemi, den vanligaste typen, förekommer hos 1–2 procent av vuxna. Två tredjedelar av dessa är kvinnor.

Den näst vanligaste typen är lågt hemoglobin i samband med kroniska sjukdomar (till exempel inflammatoriska tillstånd såsom reumatoid artrit, njursjukdomar eller maligna tumörer).

Anemier som är orsakade av brist på vitamin B12 eller folsyra är däremot mindre vanliga.

Anemitillstånd relaterade till parasitinfektioner, störningar i produktionen av röda blodkroppar och accelererad nedbrytning av röda blodkroppar är också sällsynta i Sverige.

Hur vet man om man har anemi?

Du kan genomföra ett blodprov för att analysera risk och diagnostisera anemi (se blodstatus).

Vanliga frågor

Anemi misstänks när hemoglobinvärdet faller under referensvärdena. För kvinnor misstänks anemi om hemoglobinet är under 117 g/l och för män om det är under 134 g/l. Symtom på anemi kan inkludera trötthet, blekhet och andfåddhet.

Behandlingen av anemi beror på dess typ och orsak. Anemi orsakad av järnbrist behandlas vanligtvis med järntillskott och kostförändringar som ökar järnintaget. Behandlingen av andra typer av anemi, såsom anemi orsakad av vitaminbrist, kan inkludera användning av vitamintillskott och behandling av den underliggande sjukdomen.

Anemi diagnostiseras vanligtvis med ett blodprov, vilket mäter nivåerna av hemoglobin och hematokrit. Om anemi misstänks, kan läkaren beställa ytterligare tester, såsom undersökning av järnvärden, vitaminnivåer och morfologi av röda blodkroppar, för att fastställa typen och orsaken till anemin.

För att undvika anemi är det viktigt att konsumera tillräckligt med järn, B12-vitamin och folsyra. Bra källor till järn inkluderar rött kött, bönor och mörkgröna bladgrönsaker. B12-vitamin fås främst från animaliska produkter och folsyra från bladgrönsaker och fullkornsprodukter.

En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Monocyter är de största vita blodkropparna.
Artikel

Monocyterna är vita blodkroppar

Vita blodkroppar är en viktig del av det mänskliga immunsystemet. De skyddar kroppen från angrepp av bakterier, virus och parasiter. Benmärgen producerar fem olika typer av vita blodkroppar, varav monocyter är en.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

280 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2 / 10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr