Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / T4 (tyroxin) är ett sköldkörtelhormon som hjälper till att reglera ämnesomsättningen
t4 hormon tyroxin

T4 (tyroxin) är ett sköldkörtelhormon som hjälper till att reglera ämnesomsättningen

T4 (tyroxin) är ett hormon som produceras av sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen. En lagom nivå av T4 i kroppen är viktig för ens hälsa – finns det för lite T4 utvecklas symtom på hypotyreos och om man har för höga nivåer utvecklas symtom på hypertyreos.

Kort om T4 (tyroxin)

 • T4 är ett hormon som bildas av sköldkörteln, som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning.
 • Låga halter av T4 kan leda till hypotyreos.
 • Höga halter av T4 kan leda till hypertyreos.

Vad är T4 (tyroxin)?

Sköldkörteln sitter på framsidan av luftstrupen och producerar hormonerna T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin) som reglerar kroppens ämnesomsättning. Mer än 80 procent av sköldkörtelhormonerna i blodet är T4 men båda sorterna är viktiga för ens hälsa.

Producerar sköldkörteln för lite eller för mycket hormoner kan det ge upphov till sjukdomstillstånden hypotyreos respektive hypertyreos.

Består av aminosyra och jod

T4 består av aminosyran tyrosin och jod som sammankopplas i sköldkörteln. Det mesta av kroppens T4 är bundet till bärarproteiner och den totala mängden beror därför också på mängden bärarprotein. När T4 inte är bundet till bärarproteiner kallas det för fritt T4 och det är det man mäter när man tar ett blodprov.

Fritt T4 förkortas som FT4 där bokstaven F hänvisar till ordet fritt och bokstaven T till tyroxin, sist kommer fyran som refererar till de fyra jodatomerna vilka finns i varje T4-molekyl.

Koppling till TSH

Vid hypotyreos är mängden T4 i blodet lägre än normalt och vid hypertyreos är mängden T4 förhöjd. Mängden T4 som produceras av sköldkörteln styrs i den friska kroppen av mängden av hormonet tyreotropin (TSH) som produceras i hypofysen. När man misstänker sjukdomstillstånd i sköldkörteln undersöker man därför också mängden TSH som finns i blodet.

Vilka referensvärden gäller för fritt T4?

Referensvärdena för FT4 är: 12 till 22 pmol / l  (picomol per liter) för vuxna.

Referensvärdena kan i mindre grad variera beroende på var man tar provet och vilken analysmetod som används.

Förekomst av reumatoid faktor (RF), hög albuminbindning, heparinbehandling samt T4-antikroppar i blodet kan alla påverka analysen och ge avvikande värden.

Vad innebär ett högt värde av FT4?

Den vanligaste orsaken till förhöjda värden av fritt T4 är hypertyreos. Om åtminstone två tester vid olika tillfällen visar förhöjda värden och man lider av symtom är det mycket sannolikt att man har hypertyreos.

Mängden FT4 kan också vara förhöjd av andra orsaker än problem med sköldkörteln. Dessa kan till exempel vara:

Vad innebär ett lågt värde av FT4?

Låga värden av FT4 beror oftast på hypotyreos. Hypotyreos kan ha flera orsaker och kan ge symtom som orkeslöshet, allmän sjukdomskänsla och oönskad viktuppgång. Ofta får man ta ett till prov vid ett senare tillfälle om diagnosen hypotyreos misstänks, eftersom tillfälligt låga nivåer kan uppstå även i den friska kroppen.

Varför undersöks fritt T4?

Vid utredning av hyper- och hypotyreos brukar mängden FT4 analyseras eftersom det ger en bra bild av sköldkörtelns aktivitet och funktion.

Halten FT4 bör kontrolleras om man drabbas av symtom som kan misstänkas bero på problem med sköldkörteln. Typiska symtom på en överaktiv sköldkörtel med ökad produktion av sköldkörtelhormoner är ökad puls, svettningar och viktminskning. Typiska symtom vid brist på sköldkörtelhormon inkluderar trötthet, viktuppgång, låg puls och en allmän sjukdomskänsla.

Vid graviditet

Graviditet och förlossning kan ibland utlösa problem med sköldkörteln. Om eventuella problem med sköldkörteln inte behandlas i tid kan det utvecklas till allvarligare hälsoproblem senare och därför undersöks sköldkörtelfunktionen rutinmässigt hos nyförlösta mammor.

Det är viktigt att fastställa mängden FT4 för att kunna göra en korrekt tolkning av sköldkörtelfunktionen. Särskilt om resultat från andra prover som exempelvis TSH är tvetydiga behövs FT4 för få en tydlig bild av sköldkörtelns funktion och hälsa.


TSH
Artikel

TSH reglerar sköldkörtelns funktion

Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr