Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon
T3 trijodtyronin

T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon

Hormonet trijodtyronin, som vanligtvis kallas T3, produceras i sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen i hela kroppen. Man brukar testa nivån av T3 i blodet när sköldkörteln ska undersökas, särskilt när man misstänker sjukdomstillstånd som hypertyreos.

Kort om T3 (trijodtyronin)

 • T3 är ett aktivt sköldkörtelhormon som behövs för att reglera kroppens ämnesomsättning
 • Tyroxin (T4) omvandlas ute i kroppen till det mer aktiva trijodtyronin (T3)
 • Fritt T3 undersöks ofta när sjukdomar i sköldkörteln misstänks, särskilt vid misstanke om hypertyreos.

Vad är T3 (trijodtyronin)?

Sköldkörteln sitter på framsidan av luftstrupen och producerar bland annat hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Framför allt produceras T4 men det bryts ner ute i kroppens celler till det mer aktiva T3.

Där reglerar det kroppens ämnesomsättning och är därför mycket viktigt för hela kroppens hälsa. Det är avgörande för att kroppen ska kunna tillverka de proteiner som bygger upp kroppen och brist på hormonet kan ge symtom som orkeslöshet och allmän sjukdomskänsla.

Endast en liten andel av T3 i kroppen förekommer fritt i blodet och kallas då fritt T3 (FT3), resten är bundet till olika bärarproteiner. Vid sjukdomstillstånd som hypertyreos ökar produktionen av T3 avsevärt och man kan då drabbas av symtom som hjärtklappning, sömnlöshet och nervositet.

Vilka är referensvärden gäller för FT3?

Referensvärdena för FT3 hos vuxna ligger mellan: 3,1 – 6,8 pmol / l.

Dessa referensvärden kan variera lite mellan olika laboratorium och beroende på vilken analysmetod som används.

Vad innebär ett högt värde av FT3?

Höga värden av FT3 beror oftast på hypertyreos. Sköldkörteln är då överaktiv och producerar för mycket sköldkörtelhormoner vilket bland annat kan ge symtom som hjärtklappning, sömnlöshet och nervositet.

Vad innebär ett lågt värde av FT3?

Låga värden beror oftast på hypotyreos, vilket innebär att sköldkörteln inte producerar nog med sköldkörtelhormon vilket kan ge symtom som orkeslöshet, viktuppgång och allmän sjukdomskänsla. Låga värden av FT3 kan också bero på annan sjukdom.

Varför testar man FT3?

Undersökning av nivåerna av fritt T3 görs främst när man misstänker diagnosen hypertyreos och när andra blodprover som TSH och T4 inte kan bekräfta diagnosen. Man kan också använda nivån av fritt T3 för att diagnosticera hypotyreos men oftast är andra markörer bättre eftersom T3 kan vara normalt under långa perioder trots hypotyreos.

Kort sagt är fritt T3 sällan förstahandsvalet vid undersökning av sköldkörtelns hälsa men däremot värdefullt i oklara fall. Fritt T3 brukar också undersökas vid behandling av sköldkörtelcancer eftersom det ger en bra bild över hur behandlingen går.


TSH
Artikel

TSH reglerar sköldkörtelns funktion

Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen.

Ferritin och järnbrist
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

CRP (C-reaktivt protein)
Artikel

CRP mäter inflammationsnivån i kroppen

C-reaktivt protein, eller förkortningen CRP är ett protein som produceras av levern. Nivåerna av CRP i blodet stiger kraftigt vid inflammatoriska tillstånd som bland annat kan orsakas av sjukdomar och infektioner.

Kommentarer till detta inlägg är stängda

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr