
Kortisol är kroppens stresshormon
Kort om kortisol
- Kortisol bildas i binjurarna och har flera viktiga funktioner i kroppen
- Kortisolutsöndringen ökar kraftigt i samband med plötslig kroppstress exempelvis vid svår smärta
- P-Kortisol mäts vid misstänkt kortisolbrist eller vid hyperkortisolism som innebär att kroppen producerar för mycket kortisol
- Kortisolnivåerna är normalt som lägst vid midnatt och som högst under morgonen
Vad är kortisol?
Kortisol är ett stresshormon som bildas i binjurarna och har flera viktiga funktioner. Det reglerar exempelvis blodflödet, sömnen och ämnesomsättningen. Vid inflammation, fysisk stress eller rädsla ökar mängden kortisol för att skydda kroppen och minska den negativa påverkan av stressen. Syftet är att skydda personen och när det fungerar som det ska är personen fokuserad och alert. Om kortisolnivåerna är höga under längre tid leder det till problem med immunförsvaret.
Vad innebär ett högt värde?
Höga kortisolnivåer kan ses vid exempelvis stress, östrogenpåverkan, behandling med kortisonpreparat och Cushings syndrom.
Cushings syndrom
Är en sällsynt sjukdom där binjurebarken producerar för mycket kortisol. Cushings syndrom orsakas vanligtvis av en liten tumör i hypofysen. Tumören producerar för mycket ACTH-hormon, vilket tvingar binjurebarken att producera mer kortisol än vad som behövs. Symtom vid Cushings syndrom är exempelvis viktuppgång, bristningar på huden och psykiska besvär.
Vad innebär ett lågt värde?
Låga kortisolnivåer kan ses vid exempelvis Adrenogenitalt syndrom (där binjurebarken utsöndrar för mycket androgener, det vill säga manliga hormoner, i blodomloppet), obehandlad hypotyreos och vid Addisons sjukdom.
Addisons sjukdom
Binjurebarken producerar kortisol och aldosteron. Vid binjurebarksvikt minskar produktionen av dessa hormoner. Addissons sjukdom orsakas av att kroppen börjar producera antikroppar mot cellerna i binjurebarken. Som ett resultat av detta förstörs cellerna som producerar kortisol och aldosteron. Symtom vid Addisons sjukdom är exempelvis svaghet, aptitlöshet, illamående och viktminskning. Sjukdomen behandlas med läkemedel som ersätter den saknade hormonutsöndringen och behandlingen är livslång.
Du kan läsa mer om Addisons sjukdom här.
Vilka referensvärden gäller för P-Kortisol?
Kortisolkoncentrationen i blodet varierar beroende på tid på dygnet. Kortisolnivåerna är högst under morgonen och lägst vid midnatt.
Morgonprov 145 – 620 nmol/L
Eftermiddagsprov 95 – 460 nmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
![]() | Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Medicinskt ansvarig läkare |
Artikel uppdaterad:
6 juni 2023
Kommentarer till detta inlägg är stängda