Vital hälsokontroll Man inkluderar 37 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat järn, kolesterol, vitaminer, långtidssocker och PSA (män över 40 år).

Kortisol är kroppens stresshormon
Kortisol mäts vid misstänkt kortisolbrist eller vid hyperkortisolism som innebär att kroppen producerar för mycket kortisol
Kort om kortisol
- Kortisol bildas i binjurarna och har flera viktiga funktioner i kroppen
- Kortisolutsöndringen ökar kraftigt i samband med plötslig kroppstress exempelvis vid svår smärta
- Kortisolnivåerna är normalt som lägst vid midnatt och som högst under morgonen
Vad är kortisol?
Kortisol är ett stresshormon som bildas i binjurarna och har flera viktiga funktioner. Det reglerar exempelvis blodflödet, sömnen och ämnesomsättningen. Vid inflammation, fysisk stress eller rädsla ökar mängden kortisol för att skydda kroppen och minska den negativa påverkan av stressen. Syftet är att skydda personen och när det fungerar som det ska är personen fokuserad och alert. Om kortisolnivåerna är höga under längre tid leder det till problem med immunförsvaret.
Vad innebär ett högt värde?
Höga kortisolnivåer kan ses vid exempelvis stress, östrogenpåverkan, behandling med kortisonpreparat och Cushings syndrom.
Cushings syndrom
Är en sällsynt sjukdom där binjurebarken producerar för mycket kortisol. Cushings syndrom orsakas vanligtvis av en liten tumör i hypofysen. Tumören producerar för mycket ACTH-hormon, vilket tvingar binjurebarken att producera mer kortisol än vad som behövs. Symtom vid Cushings syndrom är exempelvis viktuppgång, bristningar på huden och psykiska besvär.
Vad innebär ett lågt värde?
Låga kortisolnivåer kan ses vid exempelvis Adrenogenitalt syndrom (där binjurebarken utsöndrar för mycket androgener, det vill säga manliga hormoner, i blodomloppet), obehandlad hypotyreos och vid Addisons sjukdom.
Addisons sjukdom
Binjurebarken producerar kortisol och aldosteron. Vid binjurebarksvikt minskar produktionen av dessa hormoner. Addissons sjukdom orsakas av att kroppen börjar producera antikroppar mot cellerna i binjurebarken. Som ett resultat av detta förstörs cellerna som producerar kortisol och aldosteron. Symtom vid Addisons sjukdom är exempelvis svaghet, aptitlöshet, illamående och viktminskning. Sjukdomen behandlas med läkemedel som ersätter den saknade hormonutsöndringen och behandlingen är livslång.
Du kan läsa mer om Addisons sjukdom här.
Vilka referensvärden gäller för P-Kortisol?
Kortisolkoncentrationen i blodet varierar beroende på tid på dygnet. Kortisolnivåerna är högst under morgonen och lägst vid midnatt.
Morgonprov 145 – 620 nmol/L
Eftermiddagsprov 95 – 460 nmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
![]() | Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vital hälsokontroll Kvinna inkluderar 38 värden och är en extra omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa.

8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.

Hur påverkar vitaminer din kropp och hälsa?
Alla har nog hört att vitaminer är bra för ens hälsa. Men varför är det viktigt, och vad gör vitaminerna egentligen för oss?

Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.

Glukos (blodsocker) är kroppens huvudsakliga energikälla
Glukos är samma sak som blodsocker och är den huvudsakliga energikällan för kroppens celler. Ett högt glukosvärde kan vara ett tecken på att man har diabetes.

Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet
Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet och minnessvårigheter.

Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ökar ämnesomsättningen
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv.
Artikel uppdaterad:
10 augusti 2023
Kommentarer till detta inlägg är stängda