Skip to content
Hem / Artiklar / Fertilitet och att bli gravid
Fertilitet och att bli gravid (kvinnans och mannens fertilitet)

Fertilitet och att bli gravid

Chansen att bli gravid är som störst från fem dagar innan ägglossning till och med dagen efter ägglossning.

Fertilitet

Infertilitet kan orsakas av antingen mannens eller kvinnans minskade fertilitet. I infertilitetsstudier är en fjärdedel av infertiliteten orsakad av kvinnans minskade fertilitet, en fjärdedel av mannens och en fjärdedel av bådas. I den återstående fjärdedelen av fallen är orsaken till infertilitet fortfarande oklar.

Om en graviditet inte påbörjats efter ett år av regelbundna försök till graviditet anses det handla det om ofrivillig barnlöshet.

Infertilitetsundersökningar och behandlingar kan hjälpa majoriteten av dem som lider av infertilitet. Även den egna livsstilen har ofta en effekt på fertiliteten både hos män och kvinnor, även om det inte alltid är möjligt att påverka situationen själv.

Hur kan du påverka fertiliteten?

Fertiliteten består av mängden olika faktorer och några av dem kan man också påverka själv. De som hoppas bli gravida bör ta hand om sitt välbefinnande. En varierande kost, regelbunden motion, tillräcklig vila och att undvika stress samt att sluta använda berusningsmedel skapar en bra grund för befruktning.

Fertiliteten främjas av bland annat:

Hur påverkar kosten att bli gravid och fertiliteten?

Fertiliteten kan inte bli förbättrad med någon enskild mat. Det räcker med en vanlig och varierande kost. Att dricka för mycket kaffe (mer än tre koppar om dagen) bör dock undvikas.

Det är värt att notera att folsyratillskott är rekommenderat för kvinnor som planerar graviditet. Det förbättrar inte fertiliteten, men minskar risken för fostermissbildning. (Läs även artikeln om kost under graviditeten.)

Hur påverkar vikten och en viktkontroll möjligheten att bli gravid?

Ätstörning och fertilitet

En ätstörning eller en historia av ätstörningar kan också försämra fertiliteten. Kvinnor med ätstörningar har fler menstruationsstörningar och missfall. Ätstörningar kan också utsätta dig för många problem under graviditeten.

Alkohol och fertilitet

Att stoppa eller minska alkoholkonsumtionen är rekommenderat för alla som planerar graviditet. Även små mängder alkohol försvagar en mans spermieproduktion. Alkohol är också skadligt för fostret. Under graviditeten bör användningen av alkohol upphöra, redan från början av graviditeten.

Vad är gränsen för säker alkoholkonsumtion under graviditeten?

Eftersom det inte finns någon känd säker gräns för alkoholkonsumtion under graviditeten är det bra att sluta med alkoholkonsumtionen redan när man planerar en graviditet.

Rökning och fertilitet

Det kan bli betydligt svårare att bli gravid om man röker. Rökning försvagar kvaliteten på ägg och spermier och blodcirkulationen i livmodern. Rökning fördubblar också risken för missfall och kan orsaka betydande hälsoskador på fostret.

Hur påverkar tidigare användning av hormonella preventivmedel möjligheten att bli gravid?

Tidigare användning av hormonella preventivmedel påverkar inte sannolikheten att bli gravid. I viss utsträckning kan tidigare användning av hormonella preventivmedel till och med främja fertiliteten, eftersom hormonella preventivmedel förhindrar tillväxt av endometrios och gör det svårare för infektioner att spridas från slidan till endometriet och äggledarna.

Hur påverkar menstruationscykeln och ägglossningen möjligheten att bli gravid?

En kvinna kan bli gravid vid ägglossningen. Graviditet är mest sannolikt om du har samlag halvvägs genom din menstruationscykel eller några dagar före beräknad ägglossning. Du kan planera in tid för att vara tillsammans för detta, men å andra sidan är för mycket stress och att springa efter ett schema inte gynnsamt för att bli gravid.

Om en kvinnas menstruationscykel är mycket oregelbunden kan det vara bra att veta när ägglossningen inträffar. Ägglossningstest finns att köpa på apoteket, men oftast kan kvinnan själv känna till tidpunkten för sin ägglossning. Det kan till exempel innebära mer känslosamma dagar eller gråtmildhet. Vissa kvinnor känner också av ägglossningen i underlivet, till exempel som lätt smärta eller känsla.

Det är nu också enkelt att övervaka sin menstruationscykel och den beräknade tidpunkten för ägglossning, till exempel med olika telefonapplikationer. Dessa appar visar ofta en uppskattning av de dagar då du har störst sannolikhet att bli gravid. Om du följer din menstruationscykel varje månad kan du också uppskatta när du kommer att ha ägglossning under nästa cykel.

Spermierna förblir fertila i kvinnans kropp i upp till flera dagar (ca 3–4 dagar efter befruktningen). Befruktning kan dock ske vid samlag upp till 5–6 dagar före ägglossningen. Det är lönsamt att planera samlag senast på ägglossningsdagen eller dagen efter. Ägget är fertilt i cirka 24 timmar efter ägglossningen.

Påverkar könssjukdomar fertiliteten?

Sexuellt överförbara sjukdomar kan minska fertiliteten. En obehandlad könssjukdom hos en kvinna kan också utgöra en risk för fostret, till exempel genom att orsaka en för tidig förlossning.

Klamydia är särskilt skadligt för fertiliteten. Det är den vanligaste orsaken till akut bäcken infektion (PID). Infektionen kan skada äggledarna och deras funktion, och predisponera för utomkvedshavandeskap.

Kroniska sjukdomar och fertilitet

Underliggande sjukdomar och dess medicinering kan påverka fertiliteten. Om en kvinna har en underliggande sjukdom som diabetes, epilepsi eller inflammatorisk tarmsjukdom är det en bra idé att diskutera sina graviditetsförväntningar med sin läkare innan hon försöker bli gravid. Detta kommer att bidra till att säkerställa säkerheten för de läkemedel som används för att behandla det underliggande tillståndet under graviditeten.

Mäns underliggande sjukdomar och deras medicinering kan orsaka förändringar i sperman och därmed risker för det växande fostret. Män med underliggande sjukdomar bör också tala med sin läkare innan graviditetsförsök.

Hur påverkar stress fertiliteten?

Långvarig stress kan påverka den reproduktiva hälsan. Hos kvinnor kan stress störa menstruationsregleringen och hos män kan spermiekvaliteten försämras. Även om stress kan minska en kvinnas fertilitet är den nuvarande uppfattningen att det inte leder till att hon blir permanent infertil.

Kvinnlig fertilitet

Kvinnlig fertilitet är starkt kopplad till ålder. Den fertila åldern börjar med menstruationens början och slutar med klimakteriet. Under de fertila åren minskar kvinnans äggceller jämnt och fertiliteten börjar minska mest markant redan i 30-årsåldern.

En kvinnas fertilitet är dock en komplex process som påverkas av ett antal faktorer. Ägglossning är en förutsättning för graviditet, och ägglossningsstörningar är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet hos kvinnor.

Hur påverkar en kvinnas ålder fertiliteten och möjligheten att bli gravid?

Ålder är den enskilt viktigaste faktorn som påverkar fertiliteten hos kvinnor. Antalet äggceller som behövs för graviditet minskar med åldern. Vid menstruationens början har kvinnor i genomsnitt 400 000 äggceller och vid klimakteriet har antalet äggceller sjunkit till cirka 1 000.

Den mest fertila åldern för en kvinna att bli gravid är 18–25 år. Fertiliteten börjar minska mer markant redan vid 30-årsålder. Vid 35-årsålder är chansen att bli gravid redan betydligt lägre än tidigare. Det är dock möjligt att bli gravid fram till klimakteriet.
I genomsnitt blir 63 % av kvinnorna i åldern 30–34 gravida under ett års försök, jämfört med bara en tredjedel av kvinnorna i 40-årsåldern.

Nedgången i fertilitet är mycket individuell, och hos vissa kvinnor kan nedgången börja så mycket som tio år tidigare än andra. Donerade äggceller kan användas vid fertilitetsbehandling om upprepade infertilitetsbehandlingar har visat att infertiliteten orsakas av äggcellerna eller om äggstockarna har slutat fungera i förtid.

Menstruationscykel och ägglossning

Menstruationscykeln är hormonellt uppdelad i två faser: follikelmognad i äggstockarna och gulkroppsfunktion. Menstruationscykeln påverkas av hypotalamus och hypofysen i hjärnan samt äggstockarna.

I början av menstruationscykeln får det follikelstimulerande hormonet (FSH) follikeln att växa. När follikeln är mogen spricker den och ägget frigörs. Denna händelse kallas ägglossning.
Ägglossning är en förutsättning för att en graviditet ska kunna börja. Ägget är befruktningsdugligt i ca 24 timmar efter ägglossningen. Ägglossningen utlöses av en snabb ökning av det luteiniserande hormonet (LH). Ägglossningstester upptäcker ovulation specifikt utgående från toppen av det luteiniserande hormonet.

Det luteiniserande hormonet stöder funktionen hos gulkroppen, som utvecklas på follikelns plats. Gulkroppshormonet mognar till livmoderslemhinnan för en eventuell graviditet. Om ägget inte befruktas förtvinar gulkroppen och menstruationen börjar. Om ägget befruktas kan embryoutvecklingen börja.

Spermier finns kvar i kvinnans kropp och kan befrukta i en till fyra dagar, så för att ägget ska kunna befruktas bör samlaget äga rum senast på ägglossningsdagen eller några dagar före ägglossningen.

Vilka är orsakerna till kvinnlig infertilitet?

Orsakerna till kvinnlig infertilitet kan delas in i fem kategorier:

  1. störningar i äggcellens mognad
  2. skador i äggledarna
  3. endometrios
  4. defekter i livmodern
  5. sexualstörningar.


Störningar i follikelmognaden, eller ovulationsstörningar, är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet. De står för cirka 30–40 % av kvinnlig infertilitet. Störningar i ägglossningen yttrar sig vanligtvis som oregelbundna eller uteblivna menstruationer.

Möjliga orsaker till störningar i follikelmognaden är bl.a:

Defekter i äggledarna orsakar cirka 10–20 % av kvinnlig infertilitet. Sammanväxtningar runt äggledarna kan hindra ett ägg från att passera genom äggledaren, eller så kan äggledarna vara helt blockerade. Den vanligaste orsaken till blockering av äggledarna är postinflammatoriska tillstånd. Sammanväxtningar kan också orsakas av bäckenkirurgi eller endometrios.

Endometrios är orsaken till cirka 10–20 % av kvinnlig infertilitet. Endometrios påverkar fertiliteten genom många mekanismer, varav inte alla är kända.

Defekter som härstammar från livmodern är en relativt sällsynt orsak till infertilitet. Infertilitet kan orsakas av stora myom (särskilt om de växer inne i livmoderhålan), stora endometriepolyper i livmodern, medfödda missbildningar av livmodern och uterin adenomyos, ett tillstånd där utbuktningar från livmoderns slemhinnekörtlar växer mellan muskelfibrerna i livmodern.

I vissa fall kan även upprepade tidigare skrapningar förhindra graviditet.

De mer sällsynta orsakerna till infertilitet är sexuella störningar som vaginism. Sannolikheten för graviditet minskar kraftigt om du har samlag mindre än en gång i veckan.

Manlig fertilitet

En mans fertilitet avgörs till stor del av kvaliteten av hans spermier. Omkring 30–50 % av männen visar sig ha dålig spermiekvalitet vid infertilitetsundersökningar. Detta är dock ofta inte den enda orsaken till infertilitet.

Åldern påverkar inte fertiliteten lika radikalt som hos kvinnor, men även hos män har man sett att fertiliteten minskar efter 35-årsålder.

Orsakerna till den försämrade spermiekvaliteten hos män är bland annat:

I vissa fall kan även sexuella svårigheter, till exempel ejakulationsstörningar och impotens, vara orsaken till infertilitet.

Om en man saknar eller har kraftigt nedsatt spermieproduktion kan donerade spermier användas vid fertilitetsbehandling.

När bör man göra infertilitetsundersökningar och behandlingar?

Vid det första besöket hos en infertilitetsläkare görs en bedömning av din situation och en plan för undersökning och behandling. Du kan också besöka fertilitetsrådgivningen om du vill veta mer om din fertilitet i allmänhet, även om du inte nödvändigtvis vill bli gravid just nu, eller om du planerar att skaffa barn och vill ha en tydligare bild av din situation.

Det är upp till dig att välja huruvida du kommer ensam eller tillsammans med en partner till mottagningen och undersökningar.

Orsakerna till infertilitet kan börja med laboratorietester, inklusive blodbild och sköldkörtelns funktionsprov. Utöver dessa tester kan även andra grundläggande laboratorietester göras vid behov, såsom blodsocker-, järn- och leverprover samt hormonprov såsom AMH.

På läkarmottagningen inleds infertilitetsutredningar med en allmän läkarundersökning, där bland annat kvinnans längd, vikt och blodtryck mäts. Under den gynekologiska undersökningen kan kvinnan ge ett papa- och klamydiaprov.

Av mannens testas spermakvaliteten.

Vid behov görs vidare undersökningar och utredning.


Med Hälsokontroll Premium Kvinna hos Vital får du som kvinna 41 värden som ger dig insikt i din hälsa. Detta kan vara en bra idé oavsett om du planerar att bli gravid eller inte. Beställ ett test och boka in en tid på något av de 150 provtagningsställen runt om i Sverige.

Vanliga frågor

Att ta ett test för könssjukdomar är en enkel process. Testet kan vara ett urinprov, blodprov eller ett prov från genitalområdet beroende på vilken könssjukdom som misstänks.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna och överförs relativt lätt genom sexuell kontakt. Risken för infektion vid samlag med en person som har klamydia uppskattas vara mellan 30-50%. Användning av kondom minskar avsevärt risken för infektion.

För att uppnå hormonbalans är det viktigt att följa hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn. I vissa fall kan det också krävas hormonersättningsbehandling eller andra medicinska ingrepp som skrivs ut av en läkare.

Menstruationen kan vara försenad från några dagar till några veckor. Om förseningen är återkommande eller långvarig, är det rekommenderat att få situationen utvärderad av en läkare.

Om din menstruation är mer än en vecka försenad och graviditet inte är en möjlig orsak, är det bra att konsultera en läkare. Förseningen kan bero på stress, hormonella förändringar eller hälsoproblem.

Att stoppa menstruationen kräver vanligtvis hormonellt preventivmedel eller medicinska ingrepp, såsom ablation av endometriet. Diskutera alternativen med din läkare.

I genomsnitt blir par gravida inom sex månader efter att de börjat försöka, men detta kan variera kraftigt.

Stress kan påverka menstruationscykeln på många sätt. Den kan orsaka förseningar, oregelbundenhet eller till och med tillfälligt upphörande av menstruationen. Stress påverkar funktionen i hypotalamus, som reglerar hormonerna som är ansvariga för att upprätthålla menstruationscykeln. Långvarig stress kan kräva läkarkonsultation för att normalisera menstruationscykeln.

Det finns flera effektiva metoder för att förebygga graviditet, från vilka du kan välja den som passar bäst för dig och din livssituation. Kondomen är den enda preventivmetoden som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Hormonella preventivmetoder, såsom p-piller, preventivring, preventivimplantat och preventivinjektion, erbjuder långvarigt skydd mot graviditet när de används enligt anvisningarna. Spiralen, som kan vara antingen en kopparspiral eller en hormonspiral, erbjuder också långvarigt skydd. Sterilisering är en permanent lösning som passar för dem som är säkra på att de inte vill ha barn i framtiden. Det är viktigt att diskutera med en läkare eller annan hälsovårdspersonal om olika preventivmetoders lämplighet, fördelar och eventuella nackdelar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Testosteronnivån är vanligtvis som högst på morgonen, särskilt hos unga män. Nivån sjunker under dagen och är som lägst på kvällen.

Menstruationen upphör naturligt när en kvinna når menopausen, vilket vanligtvis sker mellan 45-55-årsålder. Detta beror på minskad hormonproduktion i äggstockarna och upphörande av ägglossning. I vissa fall kan medicinska ingrepp, såsom hormonersättningsvård, påverka när menstruationen upphör.

Kvinnans fertilitet upphör vanligtvis med menopausen, vilket inträffar i genomsnitt mellan 45-55-årsålder. Menopausen markerar slutet på äggstockarnas funktion och upphörandet av menstruation.

En normal menstruationscykel varar 21–35 dagar. Om cykeln regelbundet är kortare eller längre, är det bra att diskutera med en läkare.

Spermier stannar kvar inuti vaginan och livmodern tack vare flera biologiska mekanismer. När sädesvätskan överförs till vaginan, aktiveras spermier och börjar simma mot ägget. Vaginans pH och temperatur är gynnsamma för spermiers rörelse och överlevnad. Dessutom blir cervixsekretet tunnare och klarare under ägglossningen, vilket underlättar spermiers passage mot ägget. Spermier kan förbli livsdugliga i kvinnans reproduktionssystem upp till 5 dagar, vilket ökar möjligheten till befruktning.

Befruktningen sker vanligtvis under ägglossningen när en äggcell frigörs från äggstocken. Detta sker vanligtvis cirka 14 dagar före starten av nästa menstruationscykel. Befruktning är möjlig när spermier möter äggcellen i äggledaren.

HIV-testning kan utföras med ett blodprov som tas från en ven. Testet kan vara antingen ett snabbtest som ger resultat på några minuter, eller ett mer exakt laboratorietest som analyserar blodprovet och vanligtvis ger ett resultat inom några dagar.

Testosteronnivåer kan sänkas genom att undvika överdriven träning, följa en strikt lågfettdiet och undvika vissa läkemedel, såsom opioider. Det är klokt att diskutera med en läkare innan några åtgärder påbörjas.

Man kan försöka förhindra menstruation genom att använda kontinuerlig hormonell preventivmedel, såsom p-piller eller plåster. Diskutera det bästa alternativet med din läkare.

Graviditeten kan vanligtvis upptäckas med ett graviditetstest ungefär två veckor efter befruktningen, vilket motsvarar tiden för den första uteblivna menstruationscykeln.

Menstruationen börjar vanligtvis 14 dagar efter ägglossningen, om inte graviditet har inträffat. Denna 14-dagarsperiod, som kallas lutealfasen, är ganska konstant för de flesta kvinnor, men kan variera mellan 12-16 dagar.

Gulkroppen atrofierar om en graviditet inte har startat. Detta sker vanligtvis runt den 24:e dagen i menstruationscykeln. Atrofieringen av gulkroppen beror på att de progesteron och östrogen som den utsöndrar minskar hypotalamus produktion av FSH och LH, vilket i sin tur sänker äggstockarnas produktion av östrogen.

Undersökning av prostatan börjar vanligtvis med en grundlig anamnes och fysisk undersökning, som inkluderar rektal undersökning. Blodprov, såsom PSA-test (prostataspecifikt antigen), kan hjälpa till att bedöma prostatastatus. Vid behov kan bilddiagnostiska undersökningar såsom ultraljud eller MRI användas för att få en mer exakt diagnos. I vissa fall kan även ett prostatabiopsi utföras.

PMS-symtom börjar vanligtvis 1-2 veckor före menstruationens början. Denna period motsvarar lutealfasen, som är den andra halvan av menstruationscykeln. Början och intensiteten av symtomen kan variera mycket individuellt. Hos vissa kvinnor kan symtomen vara milda och vara bara några dagar, medan de hos andra kan vara kraftiga och varar hela lutealfasen.

Under ägglossningen är sannolikheten för graviditet högst. Enligt studier blir ungefär 30 % av kvinnorna gravida om de har samlag under dagen för ägglossningen. Denna procentandel kan variera beroende på individuella faktorer.

En könssjukdom kan vara symptomfri under långa perioder, till och med år, beroende på sjukdomen. Till exempel kan klamydia och HPV (humant papillomvirus) vara symptomfria under lång tid, vilket kan leda till att sjukdomen sprids ovetandes. Därför är regelbundna tester för könssjukdomar viktiga, särskilt om man har haft oskyddat sexuellt umgänge.

Fertiliteten börjar vanligtvis minska hos kvinnor efter 30-årsålder och minskar avsevärt efter 35-årsålder. Hos män börjar fertiliteten försämras vanligtvis efter 40-årsålder, men förändringen är mindre brant än hos kvinnor.

Ägglossningen sker vanligtvis ungefär 14 dagar före nästa menstruation börjar. Denna tid kan variera från kvinna till kvinna och från månad till månad, men i genomsnitt inträffar ägglossningen mitt i menstruationscykeln.

Under menstruationen förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 20-50 milliliter blod per menstruationscykel. Menstruationsflödet innehåller inte bara blod utan också slem och rester av livmoderslemhinnan. I vissa fall kan menstruationen vara särskilt riklig, där flödet kan överskrida 80 milliliter. Det är viktigt att se till att få i sig tillräckligt med järn, eftersom kontinuerligt riklig blödning kan leda till anemi.

Effekterna av testosteron kan börja synas inom några veckor efter behandlingsstart, men fulla effekter uppnås vanligtvis först efter flera månader.

När börjar klimakteriet? Klimakteriet börjar vanligtvis mellan 45 och 55-årsålder, men detta kan variera kraftigt beroende på individuella skillnader. De första tecknen är ofta oregelbundna menstruationer och symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar och nattsvettningar.

Könssjukdomar kan lätt överföras genom oskyddat sexuellt umgänge, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Vissa könssjukdomar, som herpes och HPV, kan också smitta genom hudkontakt, även utan samlag. Användning av kondom minskar risken för infektion avsevärt, men eliminerar den inte helt eftersom vissa områden kan förbli oskyddade.

Äggcellen är befruktningsbar ungefär 12-24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan leva i kvinnans kropp upp till fem dagar, således kan befruktningen ske om samlaget har skett upptill fem dagar före ägglossningen.

En kvinna har vid födseln ungefär 1-2 miljoner äggceller, men deras antal minskar med åldern. Vid puberteten har en kvinna kvar cirka 300 000-500 000 äggceller. Under hela sitt liv använder en kvinna endast cirka 300-400 äggceller via ägglossningar.

Åldern är en av de mest betydelsefulla faktorerna som påverkar fertiliteten. Hos kvinnor börjar fertiliteten minska snabbt efter 30-årsåldern och minskar ytterligare efter 35-årsåldern. Hos män börjar fertiliteten försämras långsammare, vanligtvis efter 40-årsåldern.

Nästa menstruation börjar vanligtvis 21–35 dagar efter att den föregående har slutat. Menstruationscykeln kan variera individuellt.

Testosteronnivåer kan sjunka med åldern, vanligtvis börjar detta vid 30-40 års ålder. Även stress, dålig näring och vissa sjukdomar kan sänka nivåerna.

Om din menstruation varar mer än 7 dagar eller är exceptionellt riklig, är det rekommenderat att vända sig till en läkare. Förlängda menstruationer kan vara ett tecken på hormonella störningar eller andra hälsoproblem.

Det lönar sig att göra ett graviditetstest när menstruationen är minst en dag försenad. Testet är mest exakt om det tas direkt på morgonen, efter att man vaknat.

Menstruationen kommer vanligtvis en gång i månaden, men cykellängden kan variera mellan 21 och 35 dagar.

Testosteron kan fås som läkemedelsbehandling på recept från en läkare och kan vara i form av gel, injektion eller tablett. Läkaren bedömer behovet av testosteronbehandling baserat på en grundlig undersökning och blodprov.

Testosteron verkar på många sätt, såsom att främja ökning av muskelmassa och benstyrka, stödja sexuell funktion och påverka humör och energinivåer.

Sannolikheten för graviditet är mycket låg under menstruationen och omedelbart efter den, eftersom ägget ännu inte har mognat. Dock, eftersom tidpunkten för ägglossningen kan variera, är det omöjligt att fastställa helt “säkra” dagar. Därför, om det är viktigt att undvika graviditet, rekommenderas det att kontinuerligt använda tillförlitliga preventivmetoder.

Att få ett recept på testosteron kräver ett läkarbesök där nödvändiga undersökningar och blodprov utförs. Läkaren bedömer behovet av testosteronbehandling och skriver ut ett recept om det anses nödvändigt.

Vikten kan ha en betydande inverkan på fertiliteten. Både under- och övervikt kan störa hormonbalansen, vilket kan försvåra möjligheten att bli gravid. Övervikt kan dessutom orsaka insulinresistens, vilket är kopplat till ägglossningsstörningar. En balanserad vikt främjar hormonbalansen och förbättrar fertiliteten.

Förberedelser inför graviditet börjar med hälsosamma livsstilsvanor och god planering. Börja med att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt folsyra, som är viktig för utvecklingen av fostrets nervsystem. Se till att få tillräckligt med motion, vila och utöva stresshantering, vilka alla bidrar till en hälsosam graviditet. Sluta röka och använda alkohol, och kontrollera med en profesionell inom hälsovården att dina nuvarande mediciner är lämpliga under graviditeten.

Måttlig och regelbunden motion kan förbättra fertiliteten genom att öka blodcirkulationen, förbättra hormonbalansen och minska stress. Dock kan överdriven och extrem motion vara skadlig och till och med försämra fertiliteten.

Klimakteriet börjar vanligtvis gradvis. De första symptomen är oregelbundna menstruationer och symtom som orsakas av hormonella förändringar, såsom värmevallningar, nattsvettningar och humörsvängningar. Dessa symtom kan börja flera år innan menstruationen upphör helt.

Testosteron mäts med ett blodprov som vanligtvis tas på morgonen eftersom testosteronnivån är som högst under morgontimmarna.

Gonorré behandlas med antibiotika. Behandlingen är vanligtvis enkel och effektiv och består oftast av en eller flera doser antibiotika. Det är viktigt att både den smittade personen och dennes sexuella partner söker behandling, även om de inte har symtom, för att förhindra att sjukdomen sprids vidare.

En balanserad kost rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter kan stödja fertiliteten. Särskilt folsyra, järn, zink och omega-3-fettsyror är viktiga för fertiliteten.

Klimakteriet kan diagnostiseras utgående från symtom samt blodprov som mäter äggstockarnas hormonaktivitet. Speciellt en ökning av FSH (follikelstimulerande hormon)-nivåer är ett tecken på minskad aktivitet i äggstockarna. Läkaren kan också bedöma om det är frågan om klimakteriet baserat på symtom och förändringar i menstruationscykeln.

Upptäckt av HIV i ett test beror på vilken typ av test som används och tidpunkten för infektion. De vanligaste HIV-testerna kan upptäcka en infektion ungefär 2-8 veckor efter exponering. Mer precisa tester, såsom PCR-test, kan upptäcka HIV:s RNA eller DNA redan några dagar efter infektionen.

De tidiga stadierna av prostatacancer är ofta symptomfria. I senare skeden kan det uppstå svårigheter att urinera, minskad urinflöde, blod i urinen eller sädesvätskan, och smärta i bäckenområdet.

Fertiliteten kan förbättras med hälsosamma livsstilsvanor, såsom en balanserad kost, regelbunden motion och genom att undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion, samt genom att upprätthålla en hälsosam vikt. Hantering av stress och tillräcklig sömn är också viktiga faktorer.

Stress kan påverka fertiliteten genom att försämra hormonfunktionen och orsaka förändringar i menstruationscykeln. Stress kan också minska sexuell lust, vilket i sin tur kan påverka fertiliteten. Det är viktigt att försöka hantera stress om man planerar att bli gravid.

Effekten av testosteron i gelform börjar vanligtvis synas inom några dagar efter regelbunden användning. Fulla effekter kan dock uppnås först efter flera veckor eller månader.

Behandlingen av förstorad prostata beror på symtomens allvarlighetsgrad och patientens allmänna hälsotillstånd. I milda fall kan livsstilsförändringar såsom regelbunden motion och en hälsosam kost rekommenderas. Medicinering kan hjälpa till att kontrollera symtomen. I svårare fall kan kirurgiska ingrepp, såsom laserbehandling, övervägas.

HIV överförs främst genom oskyddat sex, via blod, som vid delning av redan använda nålar, samt från mor till barn under graviditet, förlossning eller amning. Infektion kan också ske genom transfusion av blodprodukter, men detta är numera sällsynt tack vare avancerade screeningmetoder.

Klamydia behandlas med antibiotika, vanligtvis azitromycin eller doxycyklin. Behandlingen är effektiv och oftast kortvarig, men det är viktigt att följa läkarens instruktioner och ta alla utskrivna mediciner. Det är också viktigt att testa och vid behov behandla sexpartners för att förhindra spridning av infektionen.

Gonorré överförs genom oskyddat sexuellt umgänge, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Gonorré kan också överföras från mor till barn under förlossningen. Sjukdomsorsaken är bakterien Neisseria gonorrhoeae, som kan infektera inte bara könsorganen utan också halsen och ögonen.

Möjligheten att bli gravid börjar öka redan fem dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i kvinnans kropp upp till 5 dagar. Den största möjligheten att bli gravid är 1-2 dagar före ägglossningen och på själva dagen för ägglossningen.

Testosteronnivåer kan man försöka höja naturligt genom att sova tillräckligt, utöva styrketräning, undvika överdriven alkoholkonsumtion och upprätthålla en hälsosam kost. I vissa fall kan medicinska åtgärder såsom testosteronersättningsvård övervägas.

Klimakteriet upphör när menstruationen har varit frånvarande i minst 12 månader. Detta markerar uppnåendet av menopaus, efter vilken en kvinna inte längre är i fertil ålder. Efter klimakteriet kan vissa symtom fortfarande uppstå, men de minskar vanligtvis över tid.

Ferritinnivån kan höjas genom att äta järnrika livsmedel som rött kött, spenat och linser, samt genom att ta järntillskott enligt läkares anvisningar. C-vitamin hjälper till med absorptionen av järn, så det är rekommenderat att konsumera det tillsammans med järnrika livsmedel.

Menstruationen börjar vanligtvis i puberteten, mellan 10-15-årsåldern. Åldern då den börjar kan variera individuellt.

Menstruationen varar vanligtvis 3–7 dagar. Längden kan variera från månad till månad och i olika livsfaser.

Möjligheten att bli gravid är som störst under ägglossningen, som vanligtvis inträffar ungefär 10-16 dagar före nästa menstruationsperiod börjar. Detta tidsfönster varierar från kvinna till kvinna och från månad till månad. Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till 5 dagar, så samlag några dagar före ägglossningen kan leda till graviditet.

Klamydia överförs främst genom oskyddat sexuellt umgänge, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Infektionen kan också överföras från mor till barn under förlossningen. Klamydia sprids inte till exempel via händer, handdukar eller toalettsitsar.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr