Skip to content
Hem / Artiklar / Magnesium stärker muskler och ben
magnesium och magnesiumbrist

Magnesium stärker muskler och ben 

Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt personer med en hög nivå av fysisk aktivitet behöver vara uppmärksamma på att få i sig tillräckligt med magnesium. 

Kort om magnesium 

  • Magnesium är viktigt för uppbyggnad och funktion av tänder, skelett och muskler 
  • Det är också viktigt för ens psykiska mående  
  • Magnesium finns framför allt i fullkornsprodukter, grönsaker, inälvsmat och kött 

Vad är magnesium?

Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna i kroppen och påverkar bland annat musklernas och skelettets hälsotillstånd. Dessutom är det viktigt för funktionen hos över 300 enzymer. Hos en vuxen person innehåller kroppen ca 25 gram magnesium.  

De allra flesta får i sig tillräckligt med magnesium från kosten. En alltför ensidig kost, olika sjukdomar och vissa läkemedel kan dock orsaka för lågt upptag av magnesium. Behovet av magnesium är också högre hos personer med hög fysisk aktivitet. 

Magnesiums roll i kroppen 

Magnesium har flera viktiga funktioner i kroppen varav de viktigaste listas nedan, magnesium: 

Av kroppens magnesiumreserver finns 55 procent i benvävnaden, 20 procent i musklerna, 19 procent i andra vävnader och bara 1 procent i blodplasman. Magnesium är ett ämne som utsöndras kontinuerligt från njurarna och som tas upp via kosten.  

Hur testar man sina magnesiumnivåer? 

Mängden magnesium i blodet är en indikation på den totala nivån i kroppen och är lätt att testa med ett vanligt blodprov. Det är en bra idé att testa mängden magnesium om man är drabbad av svårförklarlig muskelsvaghet eller om man ofta drabbas av kramper.  

Referensvärden för magnesiumprov 

Referensvärdet för magnesium (Mg) i ett blodprov är 0,71 till 0,94 mmol/l. 

Angivna referensvärden kan skilja sig åt beroende på vilket labb som utför provet. Till exempel skiljer sig referensvärdet åt beroende på om man tar ett serum- eller plasmaprov när man mäter magnesium. 

Vad innebär ett högt magnesiumvärde? 

Höga magnesiumnivåer kan orsakas av en överdriven konsumtion av magnesiumtillskott och ett vanligt symtom orsakat av höga magnesiumnivåer är diarré. En annan möjlig orsak till höga magnesiumnivåer är njursvikt, vilket är ett allvarligt tillstånd som oftast kräver sjukhusvård.  

Vad innebär ett lågt magnesiumvärde (magnesiumbrist)?

Magnesiumbrist är ovanligt och orsakas vanligtvis av antingen nedsatt upptagningsförmåga eller ökad njurutsöndring. I vissa fall kan det också bero på att intaget är för lågt.  

Symptom på magnesiumbrist inkluderar: 

Alla dessa symtom kan ha flera orsaker och förekomsten av något av dem ska inte tolkas som bevis för magnesiumbrist. 

Vad kan ett lågt magnesiumvärde bero på? 

Orsakerna som listas nedan kan alla bidra till ett lågt magnesiumvärde: 

Vad kan ökad utsöndring av magnesium bero på? 

Orsakerna som listas nedan kan alla bidra till ökad utsöndring av magnesium ur kroppen: 

Låga magnesiumnivåer kan också orsakas av levercirros (skrumplever) och kan därför kopplas till ett högt alkoholintag. 

Rekommenderat dagligt intag av magnesium 

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av magnesium på 350 mg för män och 280 mg för kvinnor.  

Hos barn varierar den rekommenderade dagsdosen beroende på ålder enligt följande tabell: 

ÅlderRekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader80 milligram
Barn 1-2 år85 milligram
Barn 2-5 år120 milligram
Barn 6-9 år200 milligram
Barn 10-13 år280 milligram

Källor till magnesium 

Magnesium finns i många olika livsmedel. Särskilt mycket finns i fullkorn, grönsaker, inälvsmat och kött.

Gröna bladgrönsaker, baljväxter, mörk choklad, mejeriprodukter, potatis, skaldjur och fisk är också bra källor till magnesium.  

Magnesium är viktigt för idrottare  

Magnesium behövs för normal muskelfunktion och muskeltillväxt vilket gör det extra viktigt för idrottare. Magnesiumbrist kan visa sig som bland annat muskelkramper, muskelstelhet och muskelsvaghet. Dessutom försämrar magnesiumbrist musklernas återhämtning. Träning ökar utsöndringen av magnesium i urinen, vilket gör att behovet av magnesium ökar med nivån av fysisk aktivitet. 

Magnesiumbrist leder till en försämrad kondition. Man kan hos de med magnesiumbrist se ökade skador på muskelcellerna, ett ökat syrebehov hos musklerna samt minskad uppbyggnad av musklerna. Läs mer: 3 värden i blodet som påverkar din kondition.

Det är därför lätt att förstå varför idrottare måste få i sig tillräckligt med magnesium! Man gynnas dock inte av att äta mer magnesium än vad som behövs för normal funktion, det är bara hjälpsamt att öka magnesiumintaget om man faktiskt lider av magnesiumbrist.


Oskar NordlundMedicinskt granskad av:
Oskar Nordlund
Medicinskt ansvarig läkare

Vanliga frågor

Mangan kan påverka dricksvattnets kvalitet genom att ge det en metallisk smak och färga vattnet brunt, vilket kan orsaka missfärgningar på kläder och hushållsapparater. När manganhalten är hög kan vattnet också vara skadligt för hälsan, särskilt för barn och gravida.

Den rekommenderade dagliga intaget av krom för en vuxen är ungefär 25-35 mikrogram. Krom är ett viktigt spårämne som främjar metabolismen av makronäringsämnen och insulinets funktion i kroppen. Intaget av krom säkerställs vanligtvis genom en mångsidig kost.

Magnesium är en livsviktig mineral som deltar i över 300 enzymreaktioner i kroppen, vilket stöder bland annat muskler och nervers funktion, energiproduktion och elektrolytbalans. Magnesium hjälper också till att upprätthålla en normal hjärtrytm och är viktigt för skelettets och tändernas välmående. Dessutom kan det hjälpa till att kontrollera blodtrycket och har studerats för dess effekter på att lindra stress och ångest.

En vuxen person bör få cirka 800 mg kalcium dagligen. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och livssituation, såsom graviditet eller amning. Kalcium är en viktig mineral som stärker ben och tänder, och hjälper till med funktionen av muskler och nervsystemet. Tillräckligt intag av kalcium är särskilt viktigt under tillväxtåldern samt för äldre vars absorption av kalcium försämras med åldern.

Den rekommenderade dagliga intaget av jod för vuxna varierar mellan 150 mikrogram och 200 mikrogram per dag. För gravida och ammande kvinnor är rekommendationen högre, cirka 250 mikrogram per dag. Jodintaget säkerställs vanligtvis genom användning av joderat salt och konsumtion av jodrika livsmedel som fisk och mejeriprodukter.

Den rekommenderade dagliga intaget av kalium för en vuxen är ungefär 3,500–4,700 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Tillräckligt intag av kalium är viktigt eftersom det hjälper till att upprätthålla normalt blodtryck, muskelfunktion och nervsystemets hälsa. Kalium får man främst från frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Tidpunkten för att ta selen kan påverka dess absorption och fördelar. Generellt sett är det bäst att ta selen i samband med en måltid eftersom mat förbättrar dess absorption. Det är rekommenderat att konsumera selen som en del av en balanserad kost som innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler. Detta hjälper till att säkerställa att du får maximal nytta av selen. Dessutom är det bra att notera att intag av selen på kvällen kan störa sömnen hos endel människor, så förmiddagen eller tidig eftermiddag kan vara en bättre tidpunkt för intaget.

För vuxna rekommenderas ett natriumintag på cirka 2300 milligram per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked salt. Överdrivet intag av natrium kan dock öka blodtrycket och risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är viktigt att balansera natriumintaget och se till att det inte överskrider de rekommenderade gränserna.

Kaliumnivåns ökning i blodet beror på flera faktorer, såsom kost, hälsotillstånd och eventuell medicinering. Vanligtvis kan korrigering av kaliumnivån genom kostförändringar synas i blodprov inom några dagar. Om intaget av kalium har varit otillräckligt under en längre tid kan det ta längre tid att normalisera nivån. Det är viktigt att regelbundet övervaka kaliumnivåerna, särskilt om det finns hälsoproblem som påverkar kaliumbalansen.

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium varierar beroende på kön och ålder. Generellt rekommenderas 400-420 mg magnesium per dag för vuxna män och 310-320 mg för kvinnor. Behovet kan vara större för gravida och ammande kvinnor. Det är viktigt att notera att behovet av magnesium kan variera beroende på individuella faktorer som hälsotillstånd och fysisk aktivitet.

Effekten av zink varierar individuellt, men vanligtvis börjar dess effekter kännas inom några dagar efter regelbunden användning. Till exempel kan zink börja verka inom 24 timmar efter att användningen påbörjats för att lindra symtom på förkylning, om det tas i tillräcklig mängd direkt vid symtomens början.

Det rekommenderade dagliga zinkintaget för vuxna varierar mellan 7-11 milligram beroende på kön och ålder. För gravida och ammande kvinnor är rekommendationen något högre. Överkonsumtion av zink kan orsaka biverkningar, således det dagliga intaget bör hållas under 25 milligram.

En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr