Skip to content
Hem / Artiklar / Sexuell hälsa
Sexuell hälsa omfattar egenskaper relaterade till sexuella funktioner och lust, förmåga och sexuell identitet.

Sexuell hälsa

Sexuell hälsa omfattar sexuella funktioner, lust och sexuell identitet.

Kort om sexuell hälsa

  • Det går inte att allmänt definiera ett ideal för sexuell hälsa eftersom det är individuellt kopplat till självbilden och självkänslan
  • Sexlust varierar mellan individer och kan påverkas av olika faktorer
  • Sexuell hälsa handlar om att kunna uppleva sin sexualitet på ett sätt som känns bra, tryggt och respektfullt

Sexualitet och sexuell hälsa

Sexuell hälsa handlar om att kunna uppleva sin sexualitet på ett sätt som känns bra, tryggt och respektfullt. Det innebär att ha kunskap om kroppen, sexualitet och relationer samt att kunna fatta informerade beslut kring sin sexuella hälsa. Ingen ska behöva utsättas för något mot sin vilja, och samtycke ska alltid vara en grundläggande del av sexuella relationer. Sexuell hälsa omfattar också rätten till säkert sex, frihet från diskriminering och tillgång till rådgivning och vård vid behov.

Den psykosociala aspekten gör forskningen om sexuell hälsa utmanande på grund av olika kulturella seder, trosuppfattningar och värderingar. Även individens och familjens uppfattningar kan skilja sig från vad som anses normalt och vad som är tillåtet eller otillåtet. Sexuell hälsa handlar därför inte bara om att undersöka fysiska eller hormonella funktioner utan speglas i slutändan i individens egna tolkningar och värderingar.

Sexualitet är det mest intima området av vår hälsa, omgivet av olika tabun, myter och framför allt skam. Det går därför inte att allmänt definiera ett ideal för sexuell hälsa, eftersom det alltid är en individuell egenskap kopplad till självbild och självkänsla, som delvis kan påverkas av omgivningen.

Sexlust

Sexlust varierar mellan individer och kan påverkas av olika faktorer. Det är normalt att sexlusten går upp och ner under livet. Kommunikation med sin partner och att lyssna på sin egen kropp är viktiga delar för att ha en sund sexuell hälsa och en sund relation till sin sexualitet.

Några faktorer som kan påverka sexlusten är:

Genom en hälsokontroll via blodprov som testar dina östrogen eller testosteron-värden kan du enkelt ta reda på om dina värden är inom referensvärdet.

Säkert sex och god sexuell hälsa

Att ha ett säkert sex och upprätthålla en god sexuell hälsa innefattar förutom samtycke även skydd mot könssjukdomar och oönskad graviditet.

Det finns flera preventivmetoder för att förhindra oönskad graviditet, inklusive p-piller, spiral, kondom och p-stav. Valet av metod bör anpassas efter individens behov och livsstil. För att förhindra oplanerad graviditet är det viktigt att använda skydd på ett korrekt sätt och att ha tillgång till tillförlitlig information och rådgivning.

Könssjukdomar som klamydia, gonorré, HIV och HPV kan överföras genom vaginalt, analt och oralt sex. För att minska risken för smitta är det viktigt att använda en kondom som skydd vid samlag. Regelbunden testning är rekommenderad för personer med flera partners eller vid oskyddat sex, eftersom många könssjukdomar kan vara symtomfria. Vaccin finns också tillgängligt mot vissa sjukdomar, som HPV och hepatit B.

Sexualitet vid åldrande

Åldersrelaterade förändringar som kan påverka sexuella funktioner och lust kan vara till exempel klimakteriet, hjärt- och lungsjukdomar, diabetes eller sköldkörtelsjukdom. Även läkemedel som används för att behandla sjukdomar kan minska lusten. Särskilt stämningsstabiliserande medel och vissa blodtrycksmediciner kan vara orsaken.

Impotens och erektionsproblem

Erektionsproblem är vanligt och kan bero på både fysiska och psykiska faktorer, bland annat:

Livsstilsförändringar, som bättre kost, motion och stresshantering, kan hjälpa. Det finns också medicinsk behandling, som läkemedel och terapi, för den som upplever ihållande erektionsproblem. Att söka hjälp kan förbättra både sexlivet och den allmänna livskvaliteten.


Preventivmedel

Det finns flera effektiva metoder för att förebygga graviditet, från vilka du kan välja den som passar bäst för dig och din livssituation. Kondomen är den enda preventivmetoden som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Hormonella preventivmetoder, såsom p-piller, preventivring, preventivimplantat och preventivinjektion, erbjuder långvarigt skydd mot graviditet när de används enligt anvisningarna. Spiralen, som kan vara antingen en kopparspiral eller en hormonspiral, erbjuder också långvarigt skydd. Sterilisering är en permanent lösning som passar för dem som är säkra på att de inte vill ha barn i framtiden. Det är viktigt att diskutera med en läkare eller annan hälsovårdspersonal om olika preventivmetoders lämplighet, fördelar och eventuella nackdelar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Man kan försöka förhindra menstruation genom att använda kontinuerlig hormonell preventivmedel, såsom p-piller eller plåster. Diskutera det bästa alternativet med din läkare.

Prostata

Undersökning av prostatan börjar vanligtvis med en grundlig anamnes och fysisk undersökning, som inkluderar rektal undersökning. Blodprov, såsom PSA-test (prostataspecifikt antigen), kan hjälpa till att bedöma prostatastatus. Vid behov kan bilddiagnostiska undersökningar såsom ultraljud eller MRI användas för att få en mer exakt diagnos. I vissa fall kan även ett prostatabiopsi utföras.

De tidiga stadierna av prostatacancer är ofta symptomfria. I senare skeden kan det uppstå svårigheter att urinera, minskad urinflöde, blod i urinen eller sädesvätskan, och smärta i bäckenområdet.

Behandlingen av förstorad prostata beror på symtomens allvarlighetsgrad och patientens allmänna hälsotillstånd. I milda fall kan livsstilsförändringar såsom regelbunden motion och en hälsosam kost rekommenderas. Medicinering kan hjälpa till att kontrollera symtomen. I svårare fall kan kirurgiska ingrepp, såsom laserbehandling, övervägas.

Kvinnohormoner

För att uppnå hormonbalans är det viktigt att följa hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn. I vissa fall kan det också krävas hormonersättningsbehandling eller andra medicinska ingrepp som skrivs ut av en läkare.

Hormonersättningsbehandling rekommenderas vanligtvis för kvinnor som lider av symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar, nattliga svettningar och humörsvängningar. Behandlingen kan också vara fördelaktig vid övriga hormonella störningar, såsom endometrios eller hormonbrist.

Varaktigheten av hormonersättningsbehandling beror på individuella behov och symtom. Behandlingen rekommenderas vanligtvis att användas så länge den är fördelaktig och säker, men riskerna och fördelarna med långvarig användning bör regelbundet utvärderas med en läkare.

Hastigheten på östrogenets effekt beror på flera faktorer, inklusive dosering och individuella skillnader. I vissa fall kan effekterna kännas inom några dagar, medan det i andra fall kan ta flera veckor att märka effekterna.

Progesteron, eller gulkroppshormon, påverkar kvinnans kropp på många sätt. Det förbereder livmoderslemhinnan för graviditet, lugnar centrala nervsystemet och hjälper till att upprätthålla en normal menstruationscykel. Balansen av progesteron är en viktig del av den hormonella hälsan och dess obalans kan orsaka olika symtom, såsom humörsvängningar och menstruationsstörningar.

Menopaus

Menstruationen upphör naturligt när en kvinna når menopausen, vilket vanligtvis sker mellan 45-55-årsålder. Detta beror på minskad hormonproduktion i äggstockarna och upphörande av ägglossning. I vissa fall kan medicinska ingrepp, såsom hormonersättningsvård, påverka när menstruationen upphör.

Kvinnans fertilitet upphör vanligtvis med menopausen, vilket inträffar i genomsnitt mellan 45-55-årsålder. Menopausen markerar slutet på äggstockarnas funktion och upphörandet av menstruation.

När börjar klimakteriet? Klimakteriet börjar vanligtvis mellan 45 och 55-årsålder, men detta kan variera kraftigt beroende på individuella skillnader. De första tecknen är ofta oregelbundna menstruationer och symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar och nattsvettningar.

Klimakteriet börjar vanligtvis gradvis. De första symptomen är oregelbundna menstruationer och symtom som orsakas av hormonella förändringar, såsom värmevallningar, nattsvettningar och humörsvängningar. Dessa symtom kan börja flera år innan menstruationen upphör helt.

Klimakteriet kan diagnostiseras utgående från symtom samt blodprov som mäter äggstockarnas hormonaktivitet. Speciellt en ökning av FSH (follikelstimulerande hormon)-nivåer är ett tecken på minskad aktivitet i äggstockarna. Läkaren kan också bedöma om det är frågan om klimakteriet baserat på symtom och förändringar i menstruationscykeln.

Klimakteriet upphör när menstruationen har varit frånvarande i minst 12 månader. Detta markerar uppnåendet av menopaus, efter vilken en kvinna inte längre är i fertil ålder. Efter klimakteriet kan vissa symtom fortfarande uppstå, men de minskar vanligtvis över tid.

Mäns hormoner

För att uppnå hormonbalans är det viktigt att följa hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn. I vissa fall kan det också krävas hormonersättningsbehandling eller andra medicinska ingrepp som skrivs ut av en läkare.

Testosteronnivån är vanligtvis som högst på morgonen, särskilt hos unga män. Nivån sjunker under dagen och är som lägst på kvällen.

Testosteronnivåer kan sänkas genom att undvika överdriven träning, följa en strikt lågfettdiet och undvika vissa läkemedel, såsom opioider. Det är klokt att diskutera med en läkare innan några åtgärder påbörjas.

Effekterna av testosteron kan börja synas inom några veckor efter behandlingsstart, men fulla effekter uppnås vanligtvis först efter flera månader.

Testosteronnivåer kan sjunka med åldern, vanligtvis börjar detta vid 30-40 års ålder. Även stress, dålig näring och vissa sjukdomar kan sänka nivåerna.

Testosteron kan fås som läkemedelsbehandling på recept från en läkare och kan vara i form av gel, injektion eller tablett. Läkaren bedömer behovet av testosteronbehandling baserat på en grundlig undersökning och blodprov.

Testosteron verkar på många sätt, såsom att främja ökning av muskelmassa och benstyrka, stödja sexuell funktion och påverka humör och energinivåer.

Att få ett recept på testosteron kräver ett läkarbesök där nödvändiga undersökningar och blodprov utförs. Läkaren bedömer behovet av testosteronbehandling och skriver ut ett recept om det anses nödvändigt.

Testosteron mäts med ett blodprov som vanligtvis tas på morgonen eftersom testosteronnivån är som högst under morgontimmarna.

Effekten av testosteron i gelform börjar vanligtvis synas inom några dagar efter regelbunden användning. Fulla effekter kan dock uppnås först efter flera veckor eller månader.

Testosteronnivåer kan man försöka höja naturligt genom att sova tillräckligt, utöva styrketräning, undvika överdriven alkoholkonsumtion och upprätthålla en hälsosam kost. I vissa fall kan medicinska åtgärder såsom testosteronersättningsvård övervägas.

Könsjukdomar

Att ta ett test för könssjukdomar är en enkel process. Testet kan vara ett urinprov, blodprov eller ett prov från genitalområdet beroende på vilken könssjukdom som misstänks.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna och överförs relativt lätt genom sexuell kontakt. Risken för infektion vid samlag med en person som har klamydia uppskattas vara mellan 30-50%. Användning av kondom minskar avsevärt risken för infektion.

HIV-testning kan utföras med ett blodprov som tas från en ven. Testet kan vara antingen ett snabbtest som ger resultat på några minuter, eller ett mer exakt laboratorietest som analyserar blodprovet och vanligtvis ger ett resultat inom några dagar.

En könssjukdom kan vara symptomfri under långa perioder, till och med år, beroende på sjukdomen. Till exempel kan klamydia och HPV (humant papillomvirus) vara symptomfria under lång tid, vilket kan leda till att sjukdomen sprids ovetandes. Därför är regelbundna tester för könssjukdomar viktiga, särskilt om man har haft oskyddat sexuellt umgänge.

Könssjukdomar kan lätt överföras genom oskyddat sexuellt umgänge, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Vissa könssjukdomar, som herpes och HPV, kan också smitta genom hudkontakt, även utan samlag. Användning av kondom minskar risken för infektion avsevärt, men eliminerar den inte helt eftersom vissa områden kan förbli oskyddade.

Gonorré behandlas med antibiotika. Behandlingen är vanligtvis enkel och effektiv och består oftast av en eller flera doser antibiotika. Det är viktigt att både den smittade personen och dennes sexuella partner söker behandling, även om de inte har symtom, för att förhindra att sjukdomen sprids vidare.

Upptäckt av HIV i ett test beror på vilken typ av test som används och tidpunkten för infektion. De vanligaste HIV-testerna kan upptäcka en infektion ungefär 2-8 veckor efter exponering. Mer precisa tester, såsom PCR-test, kan upptäcka HIV:s RNA eller DNA redan några dagar efter infektionen.

HIV överförs främst genom oskyddat sex, via blod, som vid delning av redan använda nålar, samt från mor till barn under graviditet, förlossning eller amning. Infektion kan också ske genom transfusion av blodprodukter, men detta är numera sällsynt tack vare avancerade screeningmetoder.

Klamydia behandlas med antibiotika, vanligtvis azitromycin eller doxycyklin. Behandlingen är effektiv och oftast kortvarig, men det är viktigt att följa läkarens instruktioner och ta alla utskrivna mediciner. Det är också viktigt att testa och vid behov behandla sexpartners för att förhindra spridning av infektionen.

Gonorré överförs genom oskyddat sexuellt umgänge, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Gonorré kan också överföras från mor till barn under förlossningen. Sjukdomsorsaken är bakterien Neisseria gonorrhoeae, som kan infektera inte bara könsorganen utan också halsen och ögonen.

Klamydia överförs främst genom oskyddat sexuellt umgänge, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Infektionen kan också överföras från mor till barn under förlossningen. Klamydia sprids inte till exempel via händer, handdukar eller toalettsitsar.

Graviditet

Om din menstruation är mer än en vecka försenad och graviditet inte är en möjlig orsak, är det bra att konsultera en läkare. Förseningen kan bero på stress, hormonella förändringar eller hälsoproblem.

I genomsnitt blir par gravida inom sex månader efter att de börjat försöka, men detta kan variera kraftigt.

Graviditetsillamåendet slutar oftast vid slutet av den fjärde graviditetsmånaden, men för vissa kan det fortsätta längre.

Befruktningen sker vanligtvis under ägglossningen när en äggcell frigörs från äggstocken. Detta sker vanligtvis cirka 14 dagar före starten av nästa menstruationscykel. Befruktning är möjlig när spermier möter äggcellen i äggledaren.

Graviditeten kan vanligtvis upptäckas med ett graviditetstest ungefär två veckor efter befruktningen, vilket motsvarar tiden för den första uteblivna menstruationscykeln.

Under ägglossningen är sannolikheten för graviditet högst. Enligt studier blir ungefär 30 % av kvinnorna gravida om de har samlag under dagen för ägglossningen. Denna procentandel kan variera beroende på individuella faktorer.

Äggcellen är befruktningsbar ungefär 12-24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan leva i kvinnans kropp upp till fem dagar, således kan befruktningen ske om samlaget har skett upptill fem dagar före ägglossningen.

En kvinna har vid födseln ungefär 1-2 miljoner äggceller, men deras antal minskar med åldern. Vid puberteten har en kvinna kvar cirka 300 000-500 000 äggceller. Under hela sitt liv använder en kvinna endast cirka 300-400 äggceller via ägglossningar.

I ett blodprov syns graviditet genom en ökning av hCG-hormonet (human choriongonadotropin), som är en biomarkör för graviditet.

Graviditeten börjar vanligtvis synas externt i början av andra trimestern, runt vecka 12-16, men detta kan variera individuellt.

Det lönar sig att göra ett graviditetstest när menstruationen är minst en dag försenad. Testet är mest exakt om det tas direkt på morgonen, efter att man vaknat.

Risken för graviditetsdiabetes kan minskas med hälsosamma levnadsvanor, såsom en balanserad kost och regelbunden motion.

Sannolikheten för graviditet är mycket låg under menstruationen och omedelbart efter den, eftersom ägget ännu inte har mognat. Dock, eftersom tidpunkten för ägglossningen kan variera, är det omöjligt att fastställa helt “säkra” dagar. Därför, om det är viktigt att undvika graviditet, rekommenderas det att kontinuerligt använda tillförlitliga preventivmetoder.

Förberedelser inför graviditet börjar med hälsosamma livsstilsvanor och god planering. Börja med att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt folsyra, som är viktig för utvecklingen av fostrets nervsystem. Se till att få tillräckligt med motion, vila och utöva stresshantering, vilka alla bidrar till en hälsosam graviditet. Sluta röka och använda alkohol, och kontrollera med en profesionell inom hälsovården att dina nuvarande mediciner är lämpliga under graviditeten.

Graviditeten kan upptäckas i ett blodprov redan 7-12 dagar efter befruktningen när nivån av hCG-hormonet stiger.

Möjligheten att bli gravid börjar öka redan fem dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i kvinnans kropp upp till 5 dagar. Den största möjligheten att bli gravid är 1-2 dagar före ägglossningen och på själva dagen för ägglossningen.

Möjligheten att bli gravid är som störst under ägglossningen, som vanligtvis inträffar ungefär 10-16 dagar före nästa menstruationsperiod börjar. Detta tidsfönster varierar från kvinna till kvinna och från månad till månad. Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till 5 dagar, så samlag några dagar före ägglossningen kan leda till graviditet.

Mens

Menstruationen kan vara försenad från några dagar till några veckor. Om förseningen är återkommande eller långvarig, är det rekommenderat att få situationen utvärderad av en läkare.

Om din menstruation är mer än en vecka försenad och graviditet inte är en möjlig orsak, är det bra att konsultera en läkare. Förseningen kan bero på stress, hormonella förändringar eller hälsoproblem.

Att stoppa menstruationen kräver vanligtvis hormonellt preventivmedel eller medicinska ingrepp, såsom ablation av endometriet. Diskutera alternativen med din läkare.

I genomsnitt blir par gravida inom sex månader efter att de börjat försöka, men detta kan variera kraftigt.

Stress kan påverka menstruationscykeln på många sätt. Den kan orsaka förseningar, oregelbundenhet eller till och med tillfälligt upphörande av menstruationen. Stress påverkar funktionen i hypotalamus, som reglerar hormonerna som är ansvariga för att upprätthålla menstruationscykeln. Långvarig stress kan kräva läkarkonsultation för att normalisera menstruationscykeln.

Det finns flera effektiva metoder för att förebygga graviditet, från vilka du kan välja den som passar bäst för dig och din livssituation. Kondomen är den enda preventivmetoden som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Hormonella preventivmetoder, såsom p-piller, preventivring, preventivimplantat och preventivinjektion, erbjuder långvarigt skydd mot graviditet när de används enligt anvisningarna. Spiralen, som kan vara antingen en kopparspiral eller en hormonspiral, erbjuder också långvarigt skydd. Sterilisering är en permanent lösning som passar för dem som är säkra på att de inte vill ha barn i framtiden. Det är viktigt att diskutera med en läkare eller annan hälsovårdspersonal om olika preventivmetoders lämplighet, fördelar och eventuella nackdelar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Menstruationen upphör naturligt när en kvinna når menopausen, vilket vanligtvis sker mellan 45-55-årsålder. Detta beror på minskad hormonproduktion i äggstockarna och upphörande av ägglossning. I vissa fall kan medicinska ingrepp, såsom hormonersättningsvård, påverka när menstruationen upphör.

Kvinnans fertilitet upphör vanligtvis med menopausen, vilket inträffar i genomsnitt mellan 45-55-årsålder. Menopausen markerar slutet på äggstockarnas funktion och upphörandet av menstruation.

En normal menstruationscykel varar 21–35 dagar. Om cykeln regelbundet är kortare eller längre, är det bra att diskutera med en läkare.

Befruktningen sker vanligtvis under ägglossningen när en äggcell frigörs från äggstocken. Detta sker vanligtvis cirka 14 dagar före starten av nästa menstruationscykel. Befruktning är möjlig när spermier möter äggcellen i äggledaren.

Man kan försöka förhindra menstruation genom att använda kontinuerlig hormonell preventivmedel, såsom p-piller eller plåster. Diskutera det bästa alternativet med din läkare.

Menstruationen börjar vanligtvis 14 dagar efter ägglossningen, om inte graviditet har inträffat. Denna 14-dagarsperiod, som kallas lutealfasen, är ganska konstant för de flesta kvinnor, men kan variera mellan 12-16 dagar.

Gulkroppen atrofierar om en graviditet inte har startat. Detta sker vanligtvis runt den 24:e dagen i menstruationscykeln. Atrofieringen av gulkroppen beror på att de progesteron och östrogen som den utsöndrar minskar hypotalamus produktion av FSH och LH, vilket i sin tur sänker äggstockarnas produktion av östrogen.

PMS-symtom börjar vanligtvis 1-2 veckor före menstruationens början. Denna period motsvarar lutealfasen, som är den andra halvan av menstruationscykeln. Början och intensiteten av symtomen kan variera mycket individuellt. Hos vissa kvinnor kan symtomen vara milda och vara bara några dagar, medan de hos andra kan vara kraftiga och varar hela lutealfasen.

Under ägglossningen är sannolikheten för graviditet högst. Enligt studier blir ungefär 30 % av kvinnorna gravida om de har samlag under dagen för ägglossningen. Denna procentandel kan variera beroende på individuella faktorer.

Under menstruationen förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 20-50 milliliter blod per menstruationscykel. Menstruationsflödet innehåller inte bara blod utan också slem och rester av livmoderslemhinnan. I vissa fall kan menstruationen vara särskilt riklig, där flödet kan överskrida 80 milliliter. Det är viktigt att se till att få i sig tillräckligt med järn, eftersom kontinuerligt riklig blödning kan leda till anemi.

Äggcellen är befruktningsbar ungefär 12-24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan leva i kvinnans kropp upp till fem dagar, således kan befruktningen ske om samlaget har skett upptill fem dagar före ägglossningen.

En kvinna har vid födseln ungefär 1-2 miljoner äggceller, men deras antal minskar med åldern. Vid puberteten har en kvinna kvar cirka 300 000-500 000 äggceller. Under hela sitt liv använder en kvinna endast cirka 300-400 äggceller via ägglossningar.

Nästa menstruation börjar vanligtvis 21–35 dagar efter att den föregående har slutat. Menstruationscykeln kan variera individuellt.

Om din menstruation varar mer än 7 dagar eller är exceptionellt riklig, är det rekommenderat att vända sig till en läkare. Förlängda menstruationer kan vara ett tecken på hormonella störningar eller andra hälsoproblem.

Menstruationen kommer vanligtvis en gång i månaden, men cykellängden kan variera mellan 21 och 35 dagar.

Sannolikheten för graviditet är mycket låg under menstruationen och omedelbart efter den, eftersom ägget ännu inte har mognat. Dock, eftersom tidpunkten för ägglossningen kan variera, är det omöjligt att fastställa helt “säkra” dagar. Därför, om det är viktigt att undvika graviditet, rekommenderas det att kontinuerligt använda tillförlitliga preventivmetoder.

Förberedelser inför graviditet börjar med hälsosamma livsstilsvanor och god planering. Börja med att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt folsyra, som är viktig för utvecklingen av fostrets nervsystem. Se till att få tillräckligt med motion, vila och utöva stresshantering, vilka alla bidrar till en hälsosam graviditet. Sluta röka och använda alkohol, och kontrollera med en profesionell inom hälsovården att dina nuvarande mediciner är lämpliga under graviditeten.

Möjligheten att bli gravid börjar öka redan fem dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i kvinnans kropp upp till 5 dagar. Den största möjligheten att bli gravid är 1-2 dagar före ägglossningen och på själva dagen för ägglossningen.

Menstruationen börjar vanligtvis i puberteten, mellan 10-15-årsåldern. Åldern då den börjar kan variera individuellt.

Menstruationen varar vanligtvis 3–7 dagar. Längden kan variera från månad till månad och i olika livsfaser.

Möjligheten att bli gravid är som störst under ägglossningen, som vanligtvis inträffar ungefär 10-16 dagar före nästa menstruationsperiod börjar. Detta tidsfönster varierar från kvinna till kvinna och från månad till månad. Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till 5 dagar, så samlag några dagar före ägglossningen kan leda till graviditet.

Fertilitet

Om din menstruation är mer än en vecka försenad och graviditet inte är en möjlig orsak, är det bra att konsultera en läkare. Förseningen kan bero på stress, hormonella förändringar eller hälsoproblem.

I genomsnitt blir par gravida inom sex månader efter att de börjat försöka, men detta kan variera kraftigt.

Det finns flera effektiva metoder för att förebygga graviditet, från vilka du kan välja den som passar bäst för dig och din livssituation. Kondomen är den enda preventivmetoden som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Hormonella preventivmetoder, såsom p-piller, preventivring, preventivimplantat och preventivinjektion, erbjuder långvarigt skydd mot graviditet när de används enligt anvisningarna. Spiralen, som kan vara antingen en kopparspiral eller en hormonspiral, erbjuder också långvarigt skydd. Sterilisering är en permanent lösning som passar för dem som är säkra på att de inte vill ha barn i framtiden. Det är viktigt att diskutera med en läkare eller annan hälsovårdspersonal om olika preventivmetoders lämplighet, fördelar och eventuella nackdelar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Menstruationen upphör naturligt när en kvinna når menopausen, vilket vanligtvis sker mellan 45-55-årsålder. Detta beror på minskad hormonproduktion i äggstockarna och upphörande av ägglossning. I vissa fall kan medicinska ingrepp, såsom hormonersättningsvård, påverka när menstruationen upphör.

Kvinnans fertilitet upphör vanligtvis med menopausen, vilket inträffar i genomsnitt mellan 45-55-årsålder. Menopausen markerar slutet på äggstockarnas funktion och upphörandet av menstruation.

En normal menstruationscykel varar 21–35 dagar. Om cykeln regelbundet är kortare eller längre, är det bra att diskutera med en läkare.

Spermier stannar kvar inuti vaginan och livmodern tack vare flera biologiska mekanismer. När sädesvätskan överförs till vaginan, aktiveras spermier och börjar simma mot ägget. Vaginans pH och temperatur är gynnsamma för spermiers rörelse och överlevnad. Dessutom blir cervixsekretet tunnare och klarare under ägglossningen, vilket underlättar spermiers passage mot ägget. Spermier kan förbli livsdugliga i kvinnans reproduktionssystem upp till 5 dagar, vilket ökar möjligheten till befruktning.

Befruktningen sker vanligtvis under ägglossningen när en äggcell frigörs från äggstocken. Detta sker vanligtvis cirka 14 dagar före starten av nästa menstruationscykel. Befruktning är möjlig när spermier möter äggcellen i äggledaren.

Man kan försöka förhindra menstruation genom att använda kontinuerlig hormonell preventivmedel, såsom p-piller eller plåster. Diskutera det bästa alternativet med din läkare.

Graviditeten kan vanligtvis upptäckas med ett graviditetstest ungefär två veckor efter befruktningen, vilket motsvarar tiden för den första uteblivna menstruationscykeln.

Menstruationen börjar vanligtvis 14 dagar efter ägglossningen, om inte graviditet har inträffat. Denna 14-dagarsperiod, som kallas lutealfasen, är ganska konstant för de flesta kvinnor, men kan variera mellan 12-16 dagar.

Gulkroppen atrofierar om en graviditet inte har startat. Detta sker vanligtvis runt den 24:e dagen i menstruationscykeln. Atrofieringen av gulkroppen beror på att de progesteron och östrogen som den utsöndrar minskar hypotalamus produktion av FSH och LH, vilket i sin tur sänker äggstockarnas produktion av östrogen.

Under ägglossningen är sannolikheten för graviditet högst. Enligt studier blir ungefär 30 % av kvinnorna gravida om de har samlag under dagen för ägglossningen. Denna procentandel kan variera beroende på individuella faktorer.

Fertiliteten börjar vanligtvis minska hos kvinnor efter 30-årsålder och minskar avsevärt efter 35-årsålder. Hos män börjar fertiliteten försämras vanligtvis efter 40-årsålder, men förändringen är mindre brant än hos kvinnor.

Ägglossningen sker vanligtvis ungefär 14 dagar före nästa menstruation börjar. Denna tid kan variera från kvinna till kvinna och från månad till månad, men i genomsnitt inträffar ägglossningen mitt i menstruationscykeln.

Äggcellen är befruktningsbar ungefär 12-24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan leva i kvinnans kropp upp till fem dagar, således kan befruktningen ske om samlaget har skett upptill fem dagar före ägglossningen.

En kvinna har vid födseln ungefär 1-2 miljoner äggceller, men deras antal minskar med åldern. Vid puberteten har en kvinna kvar cirka 300 000-500 000 äggceller. Under hela sitt liv använder en kvinna endast cirka 300-400 äggceller via ägglossningar.

Åldern är en av de mest betydelsefulla faktorerna som påverkar fertiliteten. Hos kvinnor börjar fertiliteten minska snabbt efter 30-årsåldern och minskar ytterligare efter 35-årsåldern. Hos män börjar fertiliteten försämras långsammare, vanligtvis efter 40-årsåldern.

Det lönar sig att göra ett graviditetstest när menstruationen är minst en dag försenad. Testet är mest exakt om det tas direkt på morgonen, efter att man vaknat.

Menstruationen kommer vanligtvis en gång i månaden, men cykellängden kan variera mellan 21 och 35 dagar.

Sannolikheten för graviditet är mycket låg under menstruationen och omedelbart efter den, eftersom ägget ännu inte har mognat. Dock, eftersom tidpunkten för ägglossningen kan variera, är det omöjligt att fastställa helt “säkra” dagar. Därför, om det är viktigt att undvika graviditet, rekommenderas det att kontinuerligt använda tillförlitliga preventivmetoder.

Vikten kan ha en betydande inverkan på fertiliteten. Både under- och övervikt kan störa hormonbalansen, vilket kan försvåra möjligheten att bli gravid. Övervikt kan dessutom orsaka insulinresistens, vilket är kopplat till ägglossningsstörningar. En balanserad vikt främjar hormonbalansen och förbättrar fertiliteten.

Förberedelser inför graviditet börjar med hälsosamma livsstilsvanor och god planering. Börja med att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt folsyra, som är viktig för utvecklingen av fostrets nervsystem. Se till att få tillräckligt med motion, vila och utöva stresshantering, vilka alla bidrar till en hälsosam graviditet. Sluta röka och använda alkohol, och kontrollera med en profesionell inom hälsovården att dina nuvarande mediciner är lämpliga under graviditeten.

Måttlig och regelbunden motion kan förbättra fertiliteten genom att öka blodcirkulationen, förbättra hormonbalansen och minska stress. Dock kan överdriven och extrem motion vara skadlig och till och med försämra fertiliteten.

En balanserad kost rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter kan stödja fertiliteten. Särskilt folsyra, järn, zink och omega-3-fettsyror är viktiga för fertiliteten.

Fertiliteten kan förbättras med hälsosamma livsstilsvanor, såsom en balanserad kost, regelbunden motion och genom att undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion, samt genom att upprätthålla en hälsosam vikt. Hantering av stress och tillräcklig sömn är också viktiga faktorer.

Stress kan påverka fertiliteten genom att försämra hormonfunktionen och orsaka förändringar i menstruationscykeln. Stress kan också minska sexuell lust, vilket i sin tur kan påverka fertiliteten. Det är viktigt att försöka hantera stress om man planerar att bli gravid.

Möjligheten att bli gravid börjar öka redan fem dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i kvinnans kropp upp till 5 dagar. Den största möjligheten att bli gravid är 1-2 dagar före ägglossningen och på själva dagen för ägglossningen.

Ferritinnivån kan höjas genom att äta järnrika livsmedel som rött kött, spenat och linser, samt genom att ta järntillskott enligt läkares anvisningar. C-vitamin hjälper till med absorptionen av järn, så det är rekommenderat att konsumera det tillsammans med järnrika livsmedel.

Möjligheten att bli gravid är som störst under ägglossningen, som vanligtvis inträffar ungefär 10-16 dagar före nästa menstruationsperiod börjar. Detta tidsfönster varierar från kvinna till kvinna och från månad till månad. Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till 5 dagar, så samlag några dagar före ägglossningen kan leda till graviditet.

Artikel

Preventivmedel och preventivmetoder

ARTIKLAR Kort om preventivmetoder Det finns flera olika preventivmetoder som kan delas in i hormonella och mekaniska metoder. Bland dessa är det endast kondomen som skyddar mot könssjukdomar.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr