Vital hälsokontroll Total Plus inkluderar 37 värden och är en extra omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa.
Cystatin C speglar njurfunktionen
Cystatin C är ett litet protein som bildas i kroppens celler och har som uppgift att hindra nedbrytning av vissa proteiner. Cystatin C filtreras och utsöndras av njurarna och mätning av cystatin C används därför för att göre an bedömning av njurfunktionen.
Kort om cystatin C
- Cystatin C är ett protein som bildas i nästan alla kroppens celler och utsöndras via njurarna
- Med hjälp av att mäta nivån av cystatin C i blodet kan man uppskatta njurarnas funktion och hälsa
- Till skillnad från den traditionella njurfunktionsmarkören kreatinin påverkas inte cystatin C av ålder, kön, muskelmassa och kost
Vad är cystatin C?
Cystatin C är ett litet protein som bildas i alla kroppens celler med cellkärna och utsöndras med konstant hastighet från dessa celler, eftersom dess uppgift bland annat är att hindra vissa enzymer från att bryta ner proteiner utanför cellerna. Cystatin C filtreras och utsöndras via njurarna och dess nivåer i blodet speglar därför njurarnas funktion.
Till skillnad från den traditionella markören för njurfunktion kreatinin, påverkas inte cystatin C av muskelmassa, kost, ålder eller kön. Provet är också bättre på att mäta måttligt sänkt njurfunktion som ses vid tidiga njurskador samt bättre på att snabbt upptäcka hastiga försämringar av njurarnas funktion.
Vilka referensvärden gäller för cystatin C?
Referensvärdena för cystatin C skiljer sig åt beroende på ålder och kan också variera beroende på vilket labb som utför analysen.
Vad innebär ett högt värde?
Ett högt värde på cystatin C indikerar en nedsatt njurfunktion, vilket innebär att njurarna är sämre på att filtrera bort och rena blodet från slaggprodukter. Förhöjda värden kan också uppstå vid andra sjukdomstillstånd utan att njurfunktionen är störd, exempelvis kan hypertyreos ge förhöjda nivåer av cystatin C. Även behandling med kortison kan ge förhöjda nivåer utan att njurfunktionen är försämrad.
Vad innebär ett lågt värde?
Ett lågt värde är mycket ovanligt men kan uppstå i samband med sjukdomar som hypotyreos.
Varför testar man cystatin C?
Cystatin C ger en god bild av njurens hälsotillstånd, ofta mer tillförlitlig än traditionella prover som att mäta kreatinin. Om man misstänker sjukdomstillstånd i njurarna eller helt enkelt är nyfiken på sin njurfunktion är mätning av cystatin C därför värdefullt.
Vid dosering av en del läkemedel samt innan användning av kontrastmedel vid röntgen är det också viktigt att på förhand känna till njurarnas funktion.
Hur kan jag påverka mina nivåer av cystatin C?
Nivåerna av cystatin C i sig påverkar inte hälsan utan förhöjda eller låga nivåer är sekundära till andra sjukdomstillstånd som påverkar njurarnas hälsa.
Hälsosamma levnadsvanor i allmänhet hjälper till att minska risken för njursjukdomar. Faktorer som att sluta röka, viktnedgång, regelbunden fysisk aktivitet, hälsosam kosthållning och ett normalt blodtryck hjälper njurarna.
Många sjukdomar som drabbar njurarna uppstår dock på grund av faktorer som inte går att påverka själv. Har man drabbats av njursjukdom är det alltid värdefullt att så tidigt som möjligt upptäcka och behandla sjukdomen. Många läkemedel påverkar också njurarna och det kan därför vara värdefullt att diskutera njurhälsan med läkare när man använder olika läkemedel i allmänhet.
Medicinskt granskad av: Oskar Nordlund Medicinskt ansvarig läkare |
Vanliga frågor
I genomsnitt urinerar vuxna cirka 200–400 milliliter per gång. Denna mängd kan variera från person till person och beror bland annat på mängden vätska som intagits och på blåsans kapacitet. Det är normalt att urineringsfrekvensen och mängderna varierar under dagen.
Dialysbehandling kan utföras på två olika sätt: som hemodialys eller peritonealdialys. I hemodialys leds patientens blod genom en maskin som filtrerar bort slaggprodukter och överskottsvätska från blodet, och det renade blodet återförs till patienten. I peritonealdialys förs dialysvätska in i bukhålan via en kateter, där den samlar upp slaggprodukter och överskottsvätska, och vätskan byts regelbundet.
Vuxna urinerar i genomsnitt 1–2 liter per dygn. Urinmängden kan variera beroende på vätskeintag, omgivningens temperatur och personens hälsotillstånd. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vätskor under dagen för att upprätthålla god hydrering och hälsa.
Frekvensen av dialys beror på patientens hälsotillstånd och läkares rekommendation. Vanligtvis utförs hemodialys tre gånger i veckan, och varje behandlingstillfälle varar ungefär 4 timmar. Peritonealdialys kan utföras manuellt flera gånger om dagen eller maskinellt under natten, då behandlingen sker dagligen.
Behandlingen av njursvikt beror på dess svårighetsgrad och orsak. Behandlingen kan inkludera medicinering, kostförändringar, reglering av vätskeintag och i vissa fall dialysbehandling eller njurtransplantation.
Njursvikt diagnostiseras vanligtvis med blod- och urintester som mäter värden som beskriver njurfunktionen, såsom kreatinin och urea. Vid behov kan även bilddiagnostiska undersökningar göras.
Njurfunktionen kan stödjas med hälsosamma livsstilsvanor, såsom ett tillräckligt vätskeintag, en balanserad kost, regelbunden motion och genom att undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion.
Njurskador kan uppstå till exempel på grund av långvarigt högt blodtryck, diabetes mellitus, vissa läkemedel eller giftiga ämnen som tungmetaller. Även inflammationer och autoimmuna sjukdomar kan skada njurarna.
Symtom på njursvikt inkluderar trötthet, svullnader särskilt i benen och ögonlocken, förändringar i urinens färg och mängd samt en allmän sjukdomskänsla.
Njurproblem kan visa sig som rygg- eller sidovärk, högt blodtryck, förändringar i urinens färg och återkommande urinvägsinfektioner.
8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
Testosteron – det manliga könshormonet
Testosteron är det viktigaste könshormonet hos män och mängden testosteron har en avgörande effekt på ens hälsa och välbefinnande.
Triglycerider är kroppens energireserver
Kroppen bildar triglycerider från mat som inte förbrukas direkt. Bukfetma och alkohol kan orsaka för höga värden.
Zink främjar hårväxt, hudhälsa och fertilitet
Zink är ett livsviktigt spårämne som hjälper alltifrån hud och hår till fertilitet, immunförsvar och sårläkning.
PSA indikerar prostatans hälsa
Prostataspecifikt antigen, eller PSA, är ett protein som produceras i prostata. Prostatan är en körtel som män har runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan.
LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet
LDL-kolesterol kallas även för “det dåliga kolesterolet”. Det kommer från mättat fett i kosten och samlas i blodkärlen.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024