Östrogen mäts främst genom S-östradiol. Hos fertila (icke-gravida) kvinnor är östradiol det dominerande östrogenet och bildas framför allt i äggstockarna.
Östrogen är ett könshormon
Östrogen är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon. Genom ett blodprov som mäter nivån av östrogen i kroppen kan du få svar på om dina värden ligger inom referensintervall.
Kort om östrogen
- Både män och kvinnor producerar östrogen men i avsevärd högre koncentration hos kvinnor
- Koncentration av östrogen i blodet hos kvinnor varierar beroende på fasen av menstruationscykeln
- Mäts genom S-östradiol
Vad är östrogen?
Östrogen är en allmän term för östradiol, östron och östriol. Vid mätning via blodprov observeras oftast östradiol.
Hos fertila (icke-gravida) kvinnor är östradiol det dominerande östrogenet och bildas framför allt i äggstockarna.
- Östradiol bildas genom testosteron. Det är det viktigaste östrogenet för en kvinna i fertil ålder.
- Efter klimakteriet är det viktigaste östrogenet östron som bildas i fettlagret.
- Under graviditeten bildas särskilt östriol som bildas av moderkakan.
Förutom livmodern påverkar östrogen flera andra delar av kroppen som bröst, hjärta och påverkar även humöret, immunsystem och ämnesomsättningen.
Under puberteten börjar en kvinnas äggstockar att frigöra östrogenhormoner enligt menstruationscykeln. Östrogennivån är som högst i mitten av cykeln, när ägget släpps. Efter ägglossningen, det vill säga frisättningen av ägget, sjunker östrogennivån och är som lägst under menstruationen. Detta är bland annat orsaken till de psykiska och fysiska PMS-symtom som kan uppstå.
Östrogen är tillsammans med progesteron de viktigaste kvinnliga könshormonerna. Progesteron hjälper till vid utvecklingen av graviditet och vid fästningen av det befruktade ägget till livmodern. Dess koncentration regleras av många preventivmedel, vars syfte är att förhindra befruktning eller början av fosterutveckling.
Östrogen hos män
Även om östrogen ofta benämns som ett kvinnligt könshormon, utsöndrar även mäns kroppar hormonet. Hos män bildas små mängder östradiol i testiklarna och i binjure.
En för hög östrogennivå hos män kan till exempel leda till migränsymptom, brösttillväxt, sexuell dysfunktion och infertilitet. Övervikt är en riskfaktor för förhöjda östrogennivåer.
Östrogen och klimakteriet
Under klimakteriet sjunker mängden östrogen i kroppen. Detta leder till många av de symtom som är förknippade med klimakteriet till exempel humörsvängningar och värmevallningar.
Lågt värde av östrogen
Östrogennivåerna sjunker vanligtvis under klimakteriet, men oavsett ålder kan man uppvisa låga värden. Lågt östrogen hos en kvinna kan leda till följande problem, till exempel:
- Ökade urinvägsinfektioner
- Oregelbunden eller frånvarande mens
- Humörsvängningar
- Bröstsmärtor
- Huvudvärk och migrän
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Trötthet
- Infertilitet om låga nivåer lämnas obehandlade
Vad påverkar östrogennivån?
Förutom ålder kan låga värden bero på ätstörningar, hypofysfunktion, autoimmuna sjukdomar eller livmoderdysfunktion på grund av ärftliga faktorer och kronisk njursjukdom. Dessutom sänker rökning och alkohol östrogennivån och ökar testosteronnivån hos en kvinna.
Vad orsakar en hög östrogennivå hos en kvinna?
En hög östrogennivå hos en kvinna kan till exempel bero på en onormal minskning av progesteronhormonet, insulinproblem som diabetes, läkemedel som innehåller östrogen, användning av steroider eller droger, matsmältningsproblem eller kemikalier.
Symtom på högt östrogen
- Viktökning eller övervikt
- Svullnad i buken eller andra delar av kroppen
- Bröstsvullnad och ömhet
- PMS-symptom
- Minskad sexlust
- Oregelbunden mens
- Minnessvårigheter
- Huvudvärk
- Humörsvängningar
- Håravfall
- Trötthet och sömnlöshet
Hur påverkar östrogen generellt den kvinnliga kroppen jämfört med den manliga kroppen:
- Benen blir smalare, kortare och axlarna blir smalare än på en man.
- Mängden fett på höfterna och låren ökar, vilket gör kroppen kurvigare.
- Östrogen bromsar tillväxten hos kvinnor under puberteten och ökar känsligheten för insulin. Insulin påverkar mängden kroppsfett och muskelstyrka en person kan utveckla.
- Kroppshåret blir tunnare och växer på andra ställen än hos män. Men håret kan växa sig starkare och mer permanent.
- Akne förekommer mindre hos kvinnor än hos män, eftersom östrogen sänker hudens oljeproduktion.
- Tack vare östrogen har kvinnor lägre risk för hjärt- & kärlsjukdom än män, eftersom östrogenet reglerar mängden kolesterol i levern.
Varför ska man mäta nivån av östrogen?
Genom ett blodprov som mäter nivån av östrogen i kroppen kan du få svar på om dina värden ligger inom referensintervall.
En analys görs vanligtvis vid misstanke östrogendominans (förhöjt värde), östrogenbrist (lågt värde), vid fertilitetsutredning (bedömning av aktivitet i äggstockarna), vid utebliven menstruation, för att ta reda på om man närmar sig klimakteriet eller vid uppföljning.
Fertilitetsutredning
Ett blodprov kan ge svar på dina aktuella nivåer av hormonet men ger inte svar på om du är fertil eller inte. Det krävs ytterligare fysiska undersökningar för att göra en helhetsbedömning av fertilitet och hormonell obalans. Vi rekommenderar dig att uppsöka en läkare för en bedömning och utredning av fertilitet.
Vital erbjuder inte fertilitetsutredning. Däremot kan Vitals blodprover stötta denna process genom att du kan hålla koll på dina värden inför eller under en utredning. I sin journal på vital.se kommer du att se dina värden i relation till referensintervallet för respektive markör vid det tillfälle du tar ditt blodprov.
Referensintervall östradiol
Kvinnor
- Follikelfas: 70-530 pmol/L
- Midcykelfas: 230-1300 pmol/L
- Lutealfas: 200-790 pmol/L
- Postmenopaus: <120 pmol/L
Män
- <150 pmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
När ska jag ta blodprovet för att mäta östradiol?
- Ta provet under perioden för dag 2-5 av din menscykel (om du fortfarande menstruerar)
- Du kan ta provet när som helst om du har opererat bort livmodern
- Om du är i klimakteriet och behandlar med östrogen rekommenderas du att ta blodprovet 2-4 timmar efter att du tagit ditt piller eller dagen efter du bytt hormonplåster.
Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vanliga frågor
För att uppnå hormonbalans är det viktigt att följa hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn. I vissa fall kan det också krävas hormonersättningsbehandling eller andra medicinska ingrepp som skrivs ut av en läkare.
Hormonersättningsbehandling rekommenderas vanligtvis för kvinnor som lider av symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar, nattliga svettningar och humörsvängningar. Behandlingen kan också vara fördelaktig vid övriga hormonella störningar, såsom endometrios eller hormonbrist.
Varaktigheten av hormonersättningsbehandling beror på individuella behov och symtom. Behandlingen rekommenderas vanligtvis att användas så länge den är fördelaktig och säker, men riskerna och fördelarna med långvarig användning bör regelbundet utvärderas med en läkare.
Hastigheten på östrogenets effekt beror på flera faktorer, inklusive dosering och individuella skillnader. I vissa fall kan effekterna kännas inom några dagar, medan det i andra fall kan ta flera veckor att märka effekterna.
Progesteron, eller gulkroppshormon, påverkar kvinnans kropp på många sätt. Det förbereder livmoderslemhinnan för graviditet, lugnar centrala nervsystemet och hjälper till att upprätthålla en normal menstruationscykel. Balansen av progesteron är en viktig del av den hormonella hälsan och dess obalans kan orsaka olika symtom, såsom humörsvängningar och menstruationsstörningar.
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. Om ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Om du är i behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
D-vitamin är extra viktigt för nordbor
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Folat (vitamin B9) är framförallt viktigt för kvinnor i fertil ålder
Folat, också kallat vitamin B9, är en av de viktigaste molekylerna i kroppen. Brist på folat kan bland annat orsaka fosterskador, blodbrist och beteendestörningar.
Järn påverkar uthållighet, välbefinnande och humör
Järnets viktigaste funktion är att transportera syre runtom kroppen till organ som hjärnan, hjärtat och musklerna.
Leukocyter (vita blodkroppar) är en viktig del av immunförsvaret
Leukocyter är ett annat namn på vita blodkroppar. Dessa är viktiga för att bekämpa virus, bakterier, parasiter och andra inkräktare som hotar kroppens hälsa.
PMS (premenstruellt syndrom)
En hälsosam kost med tillräckligt intag av kalcium, D-vitamin och magnesium kan lindra PMS (premenstruellt syndrom).
Artikel uppdaterad:
3 september 2024