
Urea är en restprodukt i kroppen
Kort om urea
- Urea är en restprodukt som bildas när kroppen bryter ner aminosyror och proteiner från mat vi har fått i oss
- Friska njurar tar effektivt bort urea från kroppen
- Män har en något högre ureakoncentration i blodet än kvinnor
Vad är urea?
Urea är en restprodukt som bildas när kroppen bryter ner aminosyror och proteiner efter att vi har ätit. Kroppen kan inte använda urea varför det måste tas bort från kroppen. Det mesta utsöndras genom njurarna i urinen och en liten del utsöndras genom huden och matsmältningskanalen.
Genom att analysera P-Urea kan man få en uppfattning om njurfunktionen. Normalt finns små mängder urea kvar i blodomloppet. Vid större mängder urea i blodomloppet kan det vara ett tecken på nedsatt njurfunktion.
Vad innebär ett högt värde?
Ett högt värde kan ses vid exempelvis
- Nedsatt dirues, det vill säga en låg urinproduktion
- Njurdysfunktion vilket kan innefatta njurskador, njursvikt eller sjukdom
- Ökat proteinintag exempelvis genom föda
- Ökad proteinnedbrytning, exempelvis vid långvarigt sängläge, trauma eller feber
- Intag av läkemedel som är nefrotoxiska det vill säga läkemedel som orsakar njurskada
Vad innebär ett lågt värde?
Ett lågt värde kan ses vid exempelvis
- Hög diures, det vill säga en hög urinproduktion
- Leversvikt
- Ett lågt proteinintag
- Det sista skedet av graviditeten då fostret använder protein för att växa
- Undernäring
- Nefrotiskt syndrom, ett tillstånd där protein läcker ut från blodet till urinen. Du kan läsa mer om det här.
- Intag av vissa läkemedel som exempelvis diuretika och tillväxthormon
Vilka referensvärden gäller för P-Urea?
Kvinnor 18–50 år 2,6–6,4 mmol/L
Kvinnor > 50 år 3,1–7,9 mmol/L
Män 18–50 år 3,2–8,1 mmol/L
Män > 50 år 3,5–8,2 mmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
![]() | Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Medicinskt ansvarig läkare |
Artikel uppdaterad:
6 juni 2023
Kommentarer till detta inlägg är stängda