Skip to content
Hem / Artiklar / Urea är en restprodukt i kroppen
Urea är en restprodukt i kroppen

Urea är en restprodukt i kroppen

Urea är en restprodukt som bildas när kroppen bryter ner aminosyror och proteiner från mat vi har fått i oss. Genom att analysera Urea kan man få en uppfattning om njurfunktionen.

Kort om urea

  • Friska njurar tar effektivt bort urea från kroppen
  • Män har en något högre ureakoncentration i blodet än kvinnor

Vad är urea?

Urea är en restprodukt som bildas när kroppen bryter ner aminosyror och proteiner efter att vi har ätit. Kroppen kan inte använda urea varför det måste tas bort från kroppen. Det mesta utsöndras genom njurarna i urinen och en liten del utsöndras genom huden och matsmältningskanalen.

Genom att analysera Urea kan man få en uppfattning om njurfunktionen. Normalt finns små mängder urea kvar i blodomloppet. Vid större mängder urea i blodomloppet kan det vara ett tecken på nedsatt njurfunktion.  

Vad innebär ett högt värde?

Ett högt värde kan ses vid exempelvis

Vad innebär ett lågt värde?

Ett lågt värde kan ses vid exempelvis

Vilka referensvärden gäller för Urea?

Kvinnor 18–50 år                      2,6–6,4 mmol/L

Kvinnor > 50 år                        3,1–7,9 mmol/L

Män 18–50 år                          3,2–8,1 mmol/L

Män > 50 år 3,5–8,2 mmol/L

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Medicinskt granskad av:
Ron Liebkind
Specialistläkare i allmänmedicin

Vanliga frågor

I genomsnitt urinerar vuxna cirka 200–400 milliliter per gång. Denna mängd kan variera från person till person och beror bland annat på mängden vätska som intagits och på blåsans kapacitet. Det är normalt att urineringsfrekvensen och mängderna varierar under dagen.

Dialysbehandling kan utföras på två olika sätt: som hemodialys eller peritonealdialys. I hemodialys leds patientens blod genom en maskin som filtrerar bort slaggprodukter och överskottsvätska från blodet, och det renade blodet återförs till patienten. I peritonealdialys förs dialysvätska in i bukhålan via en kateter, där den samlar upp slaggprodukter och överskottsvätska, och vätskan byts regelbundet.

Vuxna urinerar i genomsnitt 1–2 liter per dygn. Urinmängden kan variera beroende på vätskeintag, omgivningens temperatur och personens hälsotillstånd. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vätskor under dagen för att upprätthålla god hydrering och hälsa.

Frekvensen av dialys beror på patientens hälsotillstånd och läkares rekommendation. Vanligtvis utförs hemodialys tre gånger i veckan, och varje behandlingstillfälle varar ungefär 4 timmar. Peritonealdialys kan utföras manuellt flera gånger om dagen eller maskinellt under natten, då behandlingen sker dagligen.

Behandlingen av njursvikt beror på dess svårighetsgrad och orsak. Behandlingen kan inkludera medicinering, kostförändringar, reglering av vätskeintag och i vissa fall dialysbehandling eller njurtransplantation.

Njursvikt diagnostiseras vanligtvis med blod- och urintester som mäter värden som beskriver njurfunktionen, såsom kreatinin och urea. Vid behov kan även bilddiagnostiska undersökningar göras.

Njurfunktionen kan stödjas med hälsosamma livsstilsvanor, såsom ett tillräckligt vätskeintag, en balanserad kost, regelbunden motion och genom att undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion.

Njurskador kan uppstå till exempel på grund av långvarigt högt blodtryck, diabetes mellitus, vissa läkemedel eller giftiga ämnen som tungmetaller. Även inflammationer och autoimmuna sjukdomar kan skada njurarna.

Symtom på njursvikt inkluderar trötthet, svullnader särskilt i benen och ögonlocken, förändringar i urinens färg och mängd samt en allmän sjukdomskänsla.

Njurproblem kan visa sig som rygg- eller sidovärk, högt blodtryck, förändringar i urinens färg och återkommande urinvägsinfektioner.

En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

TSH
Artikel

TSH reglerar sköldkörtelns funktion

Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr