TPO-ak (tyreoperoxidasantikroppar) är autoantikroppar mot tyreoperoxidas, ett membranprotein i follikelcellerna i sköldkörteln. TPO-ak används för att ta reda på vad som orsakar underfunktion i sköldkörteln.
TRAK
Kort om TRAK
- TRAK är autoantikroppar mot TSH-receptorn.
- Det finns två typer av TSH-receptorantikroppar: blockerande och stimulerande antikroppar.
Vad är TRAK?
TRAK (TSH- receptorantikroppar) är autoantikroppar mot TSH-receptorn. TRAK används vanligen för att ta reda på vad som orsakar överfunktion i sköldkörteln. När man får avvikande resultat för sköldkörtelhormonerna (TSH, T4, T3) som mäts rutinmässigt, tar man även prov för att analysera TRAK för att se om den avvikande funktionen beror på en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunförsvar skadar kroppens egna celler och vävnader.
Det finns två typer av TSH-receptorantikroppar: blockerande och stimulerande antikroppar. Observera att laboratoriets metod inte kan särskilja de två typerna.
Oftast är TRAK stimulerande och ger då upphov till Graves sjukdom med hypertyreos. Graves sjukdom är en autoimmun sjukdom, ett tillstånd där immunförsvaret vänder sig mot kroppen. Vid Graves sjukdom riktar sig antikropparna från immunförsvaret mot sköldkörteln och får den att producera för mycket sköldkörtelhormon.
Vad innebär ett högt värde?
Ett högt värde av TRAK ses huvudsakligen enbart vid Graves sjukdom. Graves sjukdom är en autoimmun sjukdom, ett tillstånd där immunförsvaret vänder sig mot kroppen. Vid Graves sjukdom riktar sig antikropparna från immunförsvaret mot sköldkörteln och får den att producera för mycket sköldkörtelhormon.
I sällsynta fall kan TRAK vara blockerande och ge upphov till hypotyreos, eller både stimulerande och blockerande och då ge upphov till svängande tyreoideavärden.
Vad innebär ett lågt värde?
Ett lågt värde av TRAK är vanligtvis normalt. Detta då TRAK-antikroppar normalt sett inte ska finnas i blodet.
Vilka referensvärden gäller för TRAK?
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vanliga frågor
Hypotyreos behandlas med tyroxinersättningsvård, där patienten får syntetiskt tyroxin (T4) för att ersätta det saknade hormonet. Behandlingen anpassas individuellt efter patientens behov, och effektiviteten övervakas med regelbundna blodprov som mäter sköldkörtelhormonernas nivåer. Behandlingen är vanligtvis livslång.
Ett sköldkörteltest tas när det finns en misstanke om sköldkörtelstörning eller för att följa upp en redan diagnostiserad sköldkörtelsjukdom.
Sköldkörtelvärden kan förändras på några veckor, men vanligtvis sker förändringarna långsammare, över månader.
Sköldkörteltestet tas som ett blodprov.
Hypotyreos utvecklas vanligtvis långsamt, ofta över flera år.
Hypotyreos kan orsaka symtom som trötthet, viktökning, intolerans mot kyla, förstoppning och torr hud.
Sköldkörtelmedicinering påbörjas vanligtvis när laboratorietester visar avvikelser i sköldkörtelhormonernas nivåer och patienten uppvisar symtom.
Resultaten från sköldkörteltesterna får man vanligtvis redan nästa vardag.
Frekvensen av sköldkörteltester beror på patientens situation. Vanligtvis görs uppföljningstester var 6-12:e månad, men kan göras oftare för att utvärdera responsen på behandlingen.
Sköldkörtelns överfunktion diagnostiseras på samma sätt som underfunktion: med blodprov som mäter nivåerna av TSH och fritt T4. Vid överfunktion är TSH lågt och fritt T4 högt.
Sköldkörtelstörningar kan orsaka en mängd olika symtom såsom trötthet, viktändringar, humörsvängningar, torr hud och håravfall.
Hypotyreos diagnostiseras med hjälp av blodprov som mäter nivåerna av TSH och fritt T4. Om TSH är förhöjt och fritt T4 är lågt, indikerar det hypotyreos.
Effekten av tyroxin kan börja synas redan efter några dagar, men de fullständiga effekterna kan visa sig först efter flera veckor eller månader. Detta beror på flera faktorer, såsom dosering och individuella skillnader i sköldkörtelns funktion.
Hälsokontroll sköldkörtel plus, som inkluderar 5 värden (T3-Fritt, T4-Fritt, TSH, TPO-ak och TRAK), är för dig som vill få en djupare insikt i dina sköldkörtelnivåer.
TSH reglerar sköldkörtelns funktion
Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen.
T4 (tyroxin) är ett sköldkörtelhormon som hjälper till att reglera ämnesomsättningen
T4 är ett hormon som bildas av sköldkörteln, som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning.
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
Artikel uppdaterad:
3 september 2024