Skip to content
Hem / Artiklar / PMS (premenstruellt syndrom)
PMS premenstruellt syndrom

PMS (premenstruellt syndrom)

PMS är vanligt hos kvinnor i fertil ålder och kan innebära symtom som humörsvängningar, att du lättare blir irriterad eller orolig under perioden före mens.

Premenstruellt syndrom, PMS

Symtom för PMS är individuella och kan vara exempelvis huvudvärk, irritabilitet, sömnlöshet eller gråtmildhet. 

Vad är PMS eller premenstruellt syndrom?

Före menstruationen kan en kvinna uppleva fysiska och psykiska symtom, och de kan påverka hennes liv. Dessa symtom kallas premenstruellt syndrom. Symtomen är också kända under förkortningen PMS.

Vad är PMS-symtom?

Vanliga psykologiska symtom på PMS inkluderar en tendens att gråta, depression , irritabilitet, sömnlöshet och koncentrationssvårigheter. Fysiska symtom inkluderar huvudvärk , ömhet och svullnad i brösten eller magen. PMS-symtom uppträder mot slutet av cykeln och lindras vanligtvis inom några dagar efter menstruationsstart.

Milda symtom är ganska normala, endast cirka 4-10% av kvinnorna lider av svåra symtom. Kvinnor över 30 år har flest PMS-symtom. 

Orsaken till PMS-symtom är okänd men är relaterade till en regelbunden menstruationscykel. 

Lindring och behandling av PMS-symtom

Du kan försöka lindra uppblåsthet från PMS-symptom genom att dricka mycket vatten och minska användningen av salt. Att begränsa konsumtionen av kaffe och alkohol före mens kan också lindra symtomen. Även fysisk aktivitet kan hjälpa.

En hälsosam kost med tillräckligt intag av kalciumvitamin D och magnesium kan också lindra PMS-symtomen.

Om symtomen är svåra kan du föra symtomdagbok i några månader, vilket gör det lättare att utreda situationen på din vårdcentral eller hos gynekolog.

Vanliga frågor

Menstruationen kan vara försenad från några dagar till några veckor. Om förseningen är återkommande eller långvarig, är det rekommenderat att få situationen utvärderad av en läkare.

Om din menstruation är mer än en vecka försenad och graviditet inte är en möjlig orsak, är det bra att konsultera en läkare. Förseningen kan bero på stress, hormonella förändringar eller hälsoproblem.

Att stoppa menstruationen kräver vanligtvis hormonellt preventivmedel eller medicinska ingrepp, såsom ablation av endometriet. Diskutera alternativen med din läkare.

I genomsnitt blir par gravida inom sex månader efter att de börjat försöka, men detta kan variera kraftigt.

Stress kan påverka menstruationscykeln på många sätt. Den kan orsaka förseningar, oregelbundenhet eller till och med tillfälligt upphörande av menstruationen. Stress påverkar funktionen i hypotalamus, som reglerar hormonerna som är ansvariga för att upprätthålla menstruationscykeln. Långvarig stress kan kräva läkarkonsultation för att normalisera menstruationscykeln.

Det finns flera effektiva metoder för att förebygga graviditet, från vilka du kan välja den som passar bäst för dig och din livssituation. Kondomen är den enda preventivmetoden som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Hormonella preventivmetoder, såsom p-piller, preventivring, preventivimplantat och preventivinjektion, erbjuder långvarigt skydd mot graviditet när de används enligt anvisningarna. Spiralen, som kan vara antingen en kopparspiral eller en hormonspiral, erbjuder också långvarigt skydd. Sterilisering är en permanent lösning som passar för dem som är säkra på att de inte vill ha barn i framtiden. Det är viktigt att diskutera med en läkare eller annan hälsovårdspersonal om olika preventivmetoders lämplighet, fördelar och eventuella nackdelar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Menstruationen upphör naturligt när en kvinna når menopausen, vilket vanligtvis sker mellan 45-55-årsålder. Detta beror på minskad hormonproduktion i äggstockarna och upphörande av ägglossning. I vissa fall kan medicinska ingrepp, såsom hormonersättningsvård, påverka när menstruationen upphör.

Kvinnans fertilitet upphör vanligtvis med menopausen, vilket inträffar i genomsnitt mellan 45-55-årsålder. Menopausen markerar slutet på äggstockarnas funktion och upphörandet av menstruation.

En normal menstruationscykel varar 21–35 dagar. Om cykeln regelbundet är kortare eller längre, är det bra att diskutera med en läkare.

Befruktningen sker vanligtvis under ägglossningen när en äggcell frigörs från äggstocken. Detta sker vanligtvis cirka 14 dagar före starten av nästa menstruationscykel. Befruktning är möjlig när spermier möter äggcellen i äggledaren.

Man kan försöka förhindra menstruation genom att använda kontinuerlig hormonell preventivmedel, såsom p-piller eller plåster. Diskutera det bästa alternativet med din läkare.

Menstruationen börjar vanligtvis 14 dagar efter ägglossningen, om inte graviditet har inträffat. Denna 14-dagarsperiod, som kallas lutealfasen, är ganska konstant för de flesta kvinnor, men kan variera mellan 12-16 dagar.

Gulkroppen atrofierar om en graviditet inte har startat. Detta sker vanligtvis runt den 24:e dagen i menstruationscykeln. Atrofieringen av gulkroppen beror på att de progesteron och östrogen som den utsöndrar minskar hypotalamus produktion av FSH och LH, vilket i sin tur sänker äggstockarnas produktion av östrogen.

PMS-symtom börjar vanligtvis 1-2 veckor före menstruationens början. Denna period motsvarar lutealfasen, som är den andra halvan av menstruationscykeln. Början och intensiteten av symtomen kan variera mycket individuellt. Hos vissa kvinnor kan symtomen vara milda och vara bara några dagar, medan de hos andra kan vara kraftiga och varar hela lutealfasen.

Under ägglossningen är sannolikheten för graviditet högst. Enligt studier blir ungefär 30 % av kvinnorna gravida om de har samlag under dagen för ägglossningen. Denna procentandel kan variera beroende på individuella faktorer.

Under menstruationen förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 20-50 milliliter blod per menstruationscykel. Menstruationsflödet innehåller inte bara blod utan också slem och rester av livmoderslemhinnan. I vissa fall kan menstruationen vara särskilt riklig, där flödet kan överskrida 80 milliliter. Det är viktigt att se till att få i sig tillräckligt med järn, eftersom kontinuerligt riklig blödning kan leda till anemi.

Äggcellen är befruktningsbar ungefär 12-24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan leva i kvinnans kropp upp till fem dagar, således kan befruktningen ske om samlaget har skett upptill fem dagar före ägglossningen.

En kvinna har vid födseln ungefär 1-2 miljoner äggceller, men deras antal minskar med åldern. Vid puberteten har en kvinna kvar cirka 300 000-500 000 äggceller. Under hela sitt liv använder en kvinna endast cirka 300-400 äggceller via ägglossningar.

Nästa menstruation börjar vanligtvis 21–35 dagar efter att den föregående har slutat. Menstruationscykeln kan variera individuellt.

Om din menstruation varar mer än 7 dagar eller är exceptionellt riklig, är det rekommenderat att vända sig till en läkare. Förlängda menstruationer kan vara ett tecken på hormonella störningar eller andra hälsoproblem.

Menstruationen kommer vanligtvis en gång i månaden, men cykellängden kan variera mellan 21 och 35 dagar.

Sannolikheten för graviditet är mycket låg under menstruationen och omedelbart efter den, eftersom ägget ännu inte har mognat. Dock, eftersom tidpunkten för ägglossningen kan variera, är det omöjligt att fastställa helt “säkra” dagar. Därför, om det är viktigt att undvika graviditet, rekommenderas det att kontinuerligt använda tillförlitliga preventivmetoder.

Förberedelser inför graviditet börjar med hälsosamma livsstilsvanor och god planering. Börja med att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt folsyra, som är viktig för utvecklingen av fostrets nervsystem. Se till att få tillräckligt med motion, vila och utöva stresshantering, vilka alla bidrar till en hälsosam graviditet. Sluta röka och använda alkohol, och kontrollera med en profesionell inom hälsovården att dina nuvarande mediciner är lämpliga under graviditeten.

Möjligheten att bli gravid börjar öka redan fem dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i kvinnans kropp upp till 5 dagar. Den största möjligheten att bli gravid är 1-2 dagar före ägglossningen och på själva dagen för ägglossningen.

Menstruationen börjar vanligtvis i puberteten, mellan 10-15-årsåldern. Åldern då den börjar kan variera individuellt.

Menstruationen varar vanligtvis 3–7 dagar. Längden kan variera från månad till månad och i olika livsfaser.

Möjligheten att bli gravid är som störst under ägglossningen, som vanligtvis inträffar ungefär 10-16 dagar före nästa menstruationsperiod börjar. Detta tidsfönster varierar från kvinna till kvinna och från månad till månad. Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till 5 dagar, så samlag några dagar före ägglossningen kan leda till graviditet.

En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr