Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Överträning – symtom, behandling och återhämtning
Överträning – symtom, behandling och återhämtning

Överträning – symtom, behandling och återhämtning

Överträning innebär att kroppen inte återhämtar sig tillräckligt från ansträngning. Nerv- och hormonsystemet lyckas inte längre återgå till det normala efter att ansträngningen har upphört.

Överträning

 • Överträning utvecklas vanligtvis under en lång tid.
 • Med överträning avses en situation där man återhämtar sig för lite från ansträngning.
 • Återhämtning sker främst under sömnen.
 • Återhämtning från överträning kan ta lång tid, men kroppen måste få den vila den behöver.

Vad betyder överträning?

Överträning innebär att kroppen inte får tillräckligt med återhämtning. Tillståndet utvecklas vanligtvis under en lång tid om man inte har fått tillräcklig återhämtning från en belastning. Ansträngningen är helt enkelt för mycket för kroppen.

Överdriven träning, ansträngande arbete och en stressig vardag kan alla bidra till överträning.

För att hantera överträning är det viktigt att lugna ner både vardagen och träningen, och framför allt att prioritera återhämtande sömn.

Hur utvecklas överträning hos en idrottare?

När det gäller idrottare talar vi om överträning då hen inte återhämtar sig från träning och all belastning. När man inte får tillräcklig återhämtning från belastning under en tillräckligt lång tid är kroppen överbelastad. Krafterna tar slut och utmattningen slår till.

Kroppens hormonella funktioner och nervsystem fungerar inte längre normalt, och de återgår inte till det normala efter en liten mängd ansträngning. Nervsystemets funktion störs.

Idrottarnas överträning gäller inte bara toppidrottare eller tävlingsidrottare, utan tillståndet kan beröra alla som utövar mycket idrott.

Symtom på överträning

Symtomen på överträning varierar från person till person. Symtomen kan vara mycket besvärande eller vaga och svåra att identifiera.

Överträning kan följas av en mängd olika psykiska och fysiska symtom, såsom:

Om du upplever symtom, uppsök läkare. Symtomen som anges ovan kan också vara relaterade till ett annat tillstånd eller en annan sjukdom.

Minska risken för överträning

Det bästa sättet att förhindra överträning är att få tillräckligt med vila och undvika att utsätta sig för alltför mycket ansträngning. Kom ihåg att ta tillräckligt med vilodagar och motionera mångsidigt. Efter sjukdom bör återgången till fysisk aktivitet ske försiktigt och gradvis. Undvik idrott om du känner dig sjuk eller har förkylningssymtom.

Hur kan man återhämta sig från överträning?

Man kan endast återhämta sig från överträning med tillräcklig vila. Mängden sömn och återhämtning bör ökas avsevärt. En vuxen människa behöver cirka 8–9 timmar sömn per natt. Ansträngande idrott ökar behovet av sömn. Det är bra att låta sig sova så mycket som man behöver.

I vissa fall kan återhämtningen från överträning ta år. Sök vård vid behov; det finns ingen anledning att kämpa mot tillståndet ensam.

Ta hand om andra faktorer som kan påverka din energinivå

Förutom sömn kan du också behöva justera din kost och andra levnadsvanor. Att undvika alkohol och tobak är alltid bra, då dessa också påverkar sömnen.

En varierad kost kan påverka energinivåerna. Mat kan tillföra energi och innehåller även alla nödvändiga, energigivande och skyddande näringsämnen. Vid behov kan kosten kompletteras med kosttillskott. Bland annat tillräckligt järnintag påverkar orken och prestationsförmågan, särskilt hos idrottare.

Vid bedömning av den totala belastningen är det också bra att ta hänsyn till studier, arbete, relationer, familjesituationen och alla andra faktorer som kan orsaka stress eller belastning.

En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr