Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.
T4 (tyroxin) är ett sköldkörtelhormon som hjälper till att reglera ämnesomsättningen
T4 (tyroxin) är ett hormon som produceras av sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen. En lagom nivå av T4 i kroppen är viktig för ens hälsa – finns det för lite T4 utvecklas symtom på hypotyreos och om man har för höga nivåer utvecklas symtom på hypertyreos.
Kort om T4 (tyroxin)
- T4 är ett hormon som bildas av sköldkörteln, som i sin tur påverkar kroppens ämnesomsättning.
- Låga halter av T4 kan leda till hypotyreos.
- Höga halter av T4 kan leda till hypertyreos.
Vad är T4 (tyroxin)?
Sköldkörteln sitter på framsidan av luftstrupen och producerar hormonerna T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin) som reglerar kroppens ämnesomsättning. Mer än 80 procent av sköldkörtelhormonerna i blodet är T4 men båda sorterna är viktiga för ens hälsa.
Producerar sköldkörteln för lite eller för mycket hormoner kan det ge upphov till sjukdomstillstånden hypotyreos respektive hypertyreos.
Består av aminosyra och jod
T4 består av aminosyran tyrosin och jod som sammankopplas i sköldkörteln. Det mesta av kroppens T4 är bundet till bärarproteiner och den totala mängden beror därför också på mängden bärarprotein. När T4 inte är bundet till bärarproteiner kallas det för fritt T4 och det är det man mäter när man tar ett blodprov.
Fritt T4 förkortas som FT4 där bokstaven F hänvisar till ordet fritt och bokstaven T till tyroxin, sist kommer fyran som refererar till de fyra jodatomerna vilka finns i varje T4-molekyl.
Koppling till TSH
Vid hypotyreos är mängden T4 i blodet lägre än normalt och vid hypertyreos är mängden T4 förhöjd. Mängden T4 som produceras av sköldkörteln styrs i den friska kroppen av mängden av hormonet tyreotropin (TSH) som produceras i hypofysen. När man misstänker sjukdomstillstånd i sköldkörteln undersöker man därför också mängden TSH som finns i blodet.
Vilka referensvärden gäller för fritt T4?
Referensvärdena för FT4 är: 12 till 22 pmol / l (picomol per liter) för vuxna.
Referensvärdena kan i mindre grad variera beroende på var man tar provet och vilken analysmetod som används.
Förekomst av reumatoid faktor (RF), hög albuminbindning, heparinbehandling samt T4-antikroppar i blodet kan alla påverka analysen och ge avvikande värden.
Vad innebär ett högt värde av FT4?
Den vanligaste orsaken till förhöjda värden av fritt T4 är hypertyreos. Om åtminstone två tester vid olika tillfällen visar förhöjda värden och man lider av symtom är det mycket sannolikt att man har hypertyreos.
Mängden FT4 kan också vara förhöjd av andra orsaker än problem med sköldkörteln. Dessa kan till exempel vara:
- Första tiden efter en förlossning kan man få höga värden. I det fallet är det bra att göra ytterligare ett test efter ett tag så att kroppen kan hinna stabilisera sig. Värdet kan minska av sig självt med tiden men det är också möjligt att tillståndet utvecklas till hypertyreos.
- Vissa mediciner kan också ge förhöjda halter av fritt T4
- Sjukdomar med förhöjda nivåer av fria fettsyror kan också öka mängden fritt T4.
Vad innebär ett lågt värde av FT4?
Låga värden av FT4 beror oftast på hypotyreos. Hypotyreos kan ha flera orsaker och kan ge symtom som orkeslöshet, allmän sjukdomskänsla och oönskad viktuppgång. Ofta får man ta ett till prov vid ett senare tillfälle om diagnosen hypotyreos misstänks, eftersom tillfälligt låga nivåer kan uppstå även i den friska kroppen.
Varför undersöks fritt T4?
Vid utredning av hyper- och hypotyreos brukar mängden FT4 analyseras eftersom det ger en bra bild av sköldkörtelns aktivitet och funktion.
Halten FT4 bör kontrolleras om man drabbas av symtom som kan misstänkas bero på problem med sköldkörteln. Typiska symtom på en överaktiv sköldkörtel med ökad produktion av sköldkörtelhormoner är ökad puls, svettningar och viktminskning. Typiska symtom vid brist på sköldkörtelhormon inkluderar trötthet, viktuppgång, låg puls och en allmän sjukdomskänsla.
Vid graviditet
Graviditet och förlossning kan ibland utlösa problem med sköldkörteln. Om eventuella problem med sköldkörteln inte behandlas i tid kan det utvecklas till allvarligare hälsoproblem senare och därför undersöks sköldkörtelfunktionen rutinmässigt hos nyförlösta mammor.
Det är viktigt att fastställa mängden FT4 för att kunna göra en korrekt tolkning av sköldkörtelfunktionen. Särskilt om resultat från andra prover som exempelvis TSH är tvetydiga behövs FT4 för få en tydlig bild av sköldkörtelns funktion och hälsa.
Vanliga frågor
Hypotyreos behandlas med tyroxinersättningsvård, där patienten får syntetiskt tyroxin (T4) för att ersätta det saknade hormonet. Behandlingen anpassas individuellt efter patientens behov, och effektiviteten övervakas med regelbundna blodprov som mäter sköldkörtelhormonernas nivåer. Behandlingen är vanligtvis livslång.
Ett sköldkörteltest tas när det finns en misstanke om sköldkörtelstörning eller för att följa upp en redan diagnostiserad sköldkörtelsjukdom.
Sköldkörtelvärden kan förändras på några veckor, men vanligtvis sker förändringarna långsammare, över månader.
Sköldkörteltestet tas som ett blodprov.
Hypotyreos utvecklas vanligtvis långsamt, ofta över flera år.
Hypotyreos kan orsaka symtom som trötthet, viktökning, intolerans mot kyla, förstoppning och torr hud.
Sköldkörtelmedicinering påbörjas vanligtvis när laboratorietester visar avvikelser i sköldkörtelhormonernas nivåer och patienten uppvisar symtom.
Resultaten från sköldkörteltesterna får man vanligtvis redan nästa vardag.
Frekvensen av sköldkörteltester beror på patientens situation. Vanligtvis görs uppföljningstester var 6-12:e månad, men kan göras oftare för att utvärdera responsen på behandlingen.
Sköldkörtelns överfunktion diagnostiseras på samma sätt som underfunktion: med blodprov som mäter nivåerna av TSH och fritt T4. Vid överfunktion är TSH lågt och fritt T4 högt.
Sköldkörtelstörningar kan orsaka en mängd olika symtom såsom trötthet, viktändringar, humörsvängningar, torr hud och håravfall.
Hypotyreos diagnostiseras med hjälp av blodprov som mäter nivåerna av TSH och fritt T4. Om TSH är förhöjt och fritt T4 är lågt, indikerar det hypotyreos.
Effekten av tyroxin kan börja synas redan efter några dagar, men de fullständiga effekterna kan visa sig först efter flera veckor eller månader. Detta beror på flera faktorer, såsom dosering och individuella skillnader i sköldkörtelns funktion.
Hälsokontroll Total inkluderar 27 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Fritt-T4 (tyroxin), är ett sköldkörtelhormon. Man mäter vanligtvis Fritt T4 som komplement till TSH för att diagnosticera eventuell hypotyreos eller hypertyreos.
Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ökar ämnesomsättningen
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv.
Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet
Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet och minnessvårigheter.
TSH reglerar sköldkörtelns funktion
Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen.
T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon
T3 är ett aktivt sköldkörtelhormon som behövs för att reglera kroppens ämnesomsättning.
Leukocyter (vita blodkroppar) är en viktig del av immunförsvaret
Leukocyter är ett annat namn på vita blodkroppar. Dessa är viktiga för att bekämpa virus, bakterier, parasiter och andra inkräktare som hotar kroppens hälsa.
Kortisol är kroppens stresshormon
Kortisol är ett stresshormon som har flera viktiga funktioner, det reglerar exempelvis blodflödet och ämnesomsättningen i kroppen.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024