Progesteron (gulkroppshormon) förekommer hos både kvinnor och män men benämns ofta som kvinnligt könshormon. Påverkar fertilitet och ägglossning.
Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon
Progesteron (gulkroppshormon) förekommer hos både kvinnor och män men benämns ofta som kvinnligt könshormon.
Kort om progesteron (gulkroppshormon)
- Progesteron är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon
- Både män och kvinnor producerar progesteron men i avsevärd högre volym hos kvinnor
- Nivån av progesteron i blodet hos kvinnor varierar beroende på fas i menstruationscykeln
S-Progesteron
Hos både män och kvinnor har hormonet flera viktiga egenskaper och produceras i nervsystemet och i binjurarna. Hos kvinnor bildas även progesteron i äggstockarna under ägglossning samt i moderkakan hos gravida kvinnor. Hos män produceras hormonet även, utöver i nervsystemet och binjurarna, i testiklarna.
En hälsosam progesteronnivå verkar antidepressivt, balanserar östrogennivån, hjälper till att normalisera blodets koaguleringsförmåga samt får oss att känna oss lugna och balanserade.
Kvinnligt könshormon
Progesteron är ett kvinnligt könshormon och påverkar ägglossning och fertilitet. Nivåerna varierar under menstruationscykeln och provet bör tas under lutealfasen (dag 21-24 i menstruationscykeln).
För att testet ska vara relevant och för en korrekt bedömning av resultatet krävs en regelbunden mens. Testet bör inte tas om du behandlar med hormonella preventivmedel då dessa påverkar resultatet, om du inte vill veta dina värden under dessa förutsättningar.
Fertilitetsutredning
Ett blodprov kan ge svar på dina aktuella nivåer av hormonet men ger inte svar på om du är fertil eller inte. Det krävs ytterligare fysiska undersökningar för att göra en helhetsbedömning av fertilitet och hormonell obalans. Vi rekommenderar dig att uppsöka en läkare för en bedömning och utredning av fertilitet.
Vital erbjuder inte fertilitetsutredning. Däremot kan Vitals blodprover stötta denna process genom att du kan hålla koll på dina värden inför eller under en utredning. I sin journal på vital.se kommer du att se dina värden i relation till referensintervallet för respektive markör vid det tillfälle du tar ditt blodprov.
Behandling och rådgivning
Testet används ofta för att utvärdera och tidsbestämma när en kvinna är som mest fertil.
Vi rekommenderar dig att ta testet i samråd med din vårdgivare för att bestämma när det är mest lämpligt att du tar testet samt av vilken anledning.
Vital ger ingen medicinsk rådgivning gällande tolkning av resultatet vid ett progesterontest. Svaret kan dock ge dig stöd för att följa dina nivåer över tid. För att tolka provsvaret och ge en helhetssyn på dina värden rekommenderar vi att du kontaktar din vårdgivare.
Progesteron hos män
Könshormonerna östrogen, testosteron och progesteron återfinns hos både kvinnor och män. Progesteron återfinns i små mängder hos män som förstadium till testosteron.
Progesteron och klimakteriet
Under klimakteriet sjunker våra kvinnliga könshormoner till väldigt låga nivåer vilket påverkar vår kropp på många sätt. Den drastiska minskningen kan leda till en mängd reaktioner i kroppen som viktuppgång, sömnproblem, nedstämdhet och värmevallningar.
Efter klimakteriet återfinns progesteron endast i en låg men stabil koncentration.
Referensintervall för progesteron
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Kvinnor
- Follikelfas: 0,18-2,8 nmol/L
- Ovulationsfas: 0,39-38 nmol/L
- Lutealfas: 5,8-76 nmol/L
- Menopaus: <0,16-0,40 nmol/L
Män
- <0,47 nmol/L
Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vanliga frågor
För att uppnå hormonbalans är det viktigt att följa hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn. I vissa fall kan det också krävas hormonersättningsbehandling eller andra medicinska ingrepp som skrivs ut av en läkare.
Hormonersättningsbehandling rekommenderas vanligtvis för kvinnor som lider av symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar, nattliga svettningar och humörsvängningar. Behandlingen kan också vara fördelaktig vid övriga hormonella störningar, såsom endometrios eller hormonbrist.
Varaktigheten av hormonersättningsbehandling beror på individuella behov och symtom. Behandlingen rekommenderas vanligtvis att användas så länge den är fördelaktig och säker, men riskerna och fördelarna med långvarig användning bör regelbundet utvärderas med en läkare.
Hastigheten på östrogenets effekt beror på flera faktorer, inklusive dosering och individuella skillnader. I vissa fall kan effekterna kännas inom några dagar, medan det i andra fall kan ta flera veckor att märka effekterna.
Progesteron, eller gulkroppshormon, påverkar kvinnans kropp på många sätt. Det förbereder livmoderslemhinnan för graviditet, lugnar centrala nervsystemet och hjälper till att upprätthålla en normal menstruationscykel. Balansen av progesteron är en viktig del av den hormonella hälsan och dess obalans kan orsaka olika symtom, såsom humörsvängningar och menstruationsstörningar.
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. Om ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Om du är i behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.
Östrogen är ett könshormon
Utöver livmodern påverkar östrogen flera andra delar av kroppen som bröst, hjärta och även humöret, immunsystemet och ämnesomsättningen.
Testosteron – det manliga könshormonet
Testosteron är det viktigaste könshormonet hos män och mängden testosteron har en avgörande effekt på ens hälsa och välbefinnande.
Kortisol är kroppens stresshormon
Kortisol är ett stresshormon som har flera viktiga funktioner, det reglerar exempelvis blodflödet och ämnesomsättningen i kroppen.
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
Folat (vitamin B9) är framförallt viktigt för kvinnor i fertil ålder
Folat, också kallat vitamin B9, är en av de viktigaste molekylerna i kroppen. Brist på folat kan bland annat orsaka fosterskador, blodbrist och beteendestörningar.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024