Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.
Hur påverkar vitaminer din kropp och hälsa?
Vad är en vitamin och varför är den viktig för oss? I den här artikeln går vi igenom det viktigaste om vitaminer och hur vi får i oss nog av dem.
Alla har nog hört att vitaminer är bra för ens hälsa och att man därför bör äta en varierad och balanserad kost för att förebygga vitaminbrist. Men varför är det viktigt, och vad gör vitaminerna egentligen för oss?
Kort om vitaminer
- Vitaminer kan delas upp grupperna fett- och vattenlösliga vitaminer.
- Vitaminbrist är betydligt vanligare än överintag av vitaminer, men både brist och överskott kan vara dåligt för hälsan.
- Vitaminbrist är framför allt kopplat till ett bristande intag via kosten, men kan också bero på ett nedsatt upptag till följd av vissa sjukdomstillstånd i mage och tarm.
Vad är en vitamin?
Vitaminer är organiska ämnen som både är livsviktiga för människan och som kroppen inte kan producera själv. Vi måste därför tillföra vitaminer till kroppen via mat och dryck. Det finns totalt 13 vitaminer och de brukar delas in i grupperna vatten- eller fettlösliga vitaminer.
Varför behövs vitaminer?
Vitaminer behövs för att kroppen ska fungera som den ska, de är helt enkelt nödvändiga för god hälsa. Exempelvis behövs olika vitaminer för en normal ämnesomsättning, normal tillväxt och för en rad livsviktiga kemiska reaktioner i kroppen. Vitaminer påverkar bland annat:
- Sömn
- Uthållighet
- Vakenhet
- Normal nervfunktion
- Minnet
- Blodet
- Skelettet
- Immunförsvaret
Hur vet jag om jag får i mig tillräckligt med vitaminer?
Det är inte helt enkelt att själv veta om man lider brist på någon vitamin, vanligen märker man det först när bristsymtom uppstår. Genom att äta en hälsosam och varierad kost motverkar man att vitaminbrist uppstår.
Misstänker man brist på någon vitamin eller om man helt enkelt är nyfiken på sina nivåer går det att mäta sina vitaminnivåer med ett vanligt blodprov.
Behov av vitaminer
Man behöver få i sig de rekommenderade mängderna av vitaminer för att hålla sig frisk, i form och funktionell. Behovet av vitaminer skiljer sig dels mellan de olika vitaminerna, dels från individ till individ.
Behovet varierar också genom livet med både ålder och omständigheter, graviditet och vissa sjukdomar kan exempelvis höja ens behov tillfälligt.
Testa dina vitaminnivåer med Vital
Om du misstänker att du lider brist på någon vitamin kan du beställa ett test av flera vitaminnivåer och andra hälsorelaterade blodvärden via Vital, utan läkarremiss.
Vilka är de vattenlösliga vitaminerna?
De vattenlösliga vitaminerna är:
- Vitamin B1 eller tiamin
- Vitamin B2 eller riboflavin
- Vitamin B3 eller niacin
- Vitamin B5 eller pantotensyra
- Vitamin B6 eller pyridoxin
- Vitamin B7 eller biotin
- Vitamin B9 eller folat (folsyra)
- Vitamin B12 eller kobalamin
- Vitamin C eller askorbinsyra
Vattenlösliga vitaminer i mat
Vattenlösliga vitaminer förstörs lättare vid matlagning än fettlösliga vitaminer, exempelvis är vitamin C värmekänsligt och mängderna minskar i livsmedel vid exempelvis kokning. Eftersom de vattenlösliga vitaminerna generellt inte lagras i kroppen är överdosering mycket ovanligt.
Vilka är de fettlösliga vitaminerna?
Fettlösliga vitaminer inkluderar:
- Vitamin A
- Vitamin D
- Vitamin E
- Vitamin K
Fettlösliga vitaminer lagras i kroppen och vid ett överdrivet intag är det därför enklare att få för mycket av de jämfört med vattenlösliga vitaminer.
Kan jag få för mycket vitaminer?
Överdosering av vitaminer är mycket ovanligt, även av de fettlösliga. Det är vanligtvis svårt att via vanliga livsmedel äta för mycket vitaminer, däremot kan överdriven konsumtion av kosttillskott leda till för höga nivåer.
Vilka är symtomen på vitaminbrist?
Det vanligaste sättet en vitaminbrist märks av är när den ger symtom. Vilka symtom som uppstår skiljer sig beroende på vilken vitaminbrist det är. Brist leder ofta till diffusa symtom som exempelvis trötthet och orkeslöshet, vilket såklart kan ha flera orsaker.
Ofta kan man lida av lätt brist utan att märka av några symtom alls, ett blodprov kan då hjälpa en upptäcka bristen tidigt och därigenom hjälpa en förebygga att värre symtom framträder med tiden.
Vid försämrad hälsa
Ofta kan ett blodprov användas för att man ska upptäcka just vilken vitaminbrist det rör sig om eller åtminstone hjälpa till att ställa rätt diagnos. Enbart ett blodprov kan dock inte upptäcka alla sjukdomar och näringsbrister, upplever du förändringar i din hälsa eller hälsoproblem bör du därför alltid konsultera en läkare.
Grupper med extra stort behov av vitaminer
Vissa människor kan behöva särskild kontroll och tillskott av vitaminer eftersom de antingen har ett högre behov eller högre risk för brist. Det är extra viktigt att ha bra vitaminnivåer hos:
- För tidigt födda barn
- Gravida och de som planerar att bli gravida
- Ammande
- Äldre personer
- Personer med hög grad av fysisk aktivitet
- Rökare
- Stordrickare
- Veganer, vegetarianer och andra på specialkost
- Personer som minskar i vikt
- Sjuka och nyligen tillfrisknade
- Personer som lider av malabsorption, alltså försämrat näringsupptag i tarmen (till exempel celiaki)
Lagring av vitaminer i kroppen
Hur stora mängder som lagras i kroppen skiljer sig från vitamin till vitamin. Generellt gäller det att vattenlösliga lagrar i mindre mängd och fettlösliga mer men det finns undantag. Exempelvis kan lagren av vattenlösliga vitaminet B12 räcka i flera år.
Vill du veta mer om vilka typer av vitaminer som kan mätas vid en hälsokontroll från Vital? Läs mer om innehållet vi våra olika hälsokontroller.
Medicinskt granskad av: Oskar Nordlund Medicinskt ansvarig läkare |
Hälsokontroll Total inkluderar 27 värden och är en omfattande hälsokontroll för dig som vill ha en grundlig koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Hälsokontroll Bas inkluderar 20 värden och är en grundläggande hälsokontroll för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
Magnesium stärker muskler och ben
Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt viktigt är detta för personer med en hög nivå av fysisk aktivitet.
Zink främjar hårväxt, hudhälsa och fertilitet
Zink är ett livsviktigt spårämne som hjälper alltifrån hud och hår till fertilitet, immunförsvar och sårläkning.
Natrium är avgörande för flera av kroppens funktioner
Natrium är ett livsviktigt salt som möjliggör att kroppens olika organ och vävnader fungerar väl.
Kalium är nödvändigt för hjärtat, nervsystemet och musklerna
Kalium är ett salt som fyller livsviktiga funktioner för den mänskliga kroppen.
Artikel uppdaterad:
20 juni 2023