Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.
Blodprov – så funkar det
För många kan ett blodprov kännas otäckt eller otrevligt. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om vad ett blodprov är, hur det går till och varför det kan vara viktigt.
Kort om blodprov
- Ett blodprov kan användas för att testa många olika värden i blodet
- Du kan ta blodprov på remiss från läkare, eller genom att själv beställa det för en hälsokontroll
- En normal provtagning tar bara några minuter
Det börjar med att du får en kallelse
Det första som händer är att du får en kallelse eller remiss för ditt blodprov som specificerar vilka prover som skall tas. Remissen får du antingen från vårdpersonal som läkare och sjuksköterska, eller direkt till dig om du själv beställer en hälsokontroll. Allt sker digitalt så du behöver inte hålla koll på något papper.
Var sker blodprovet?
När du har fått din kallelse är det dags att ta sig till provtagningsplatsen. Det kan vara en vårdcentral, sjukhus eller en provtagningscentral som specialiserat sig just på blodprover och andra medicinska prover. Vissa provtagningsställen erbjuder drop-in tider för provtagning, men ibland behöver man boka sin tid på förhand.
Bra att tänka på inför blodprovet
Det går snabbt och smidigt att ta ett blodprov och det är ofta krävs inga särskilda förberedelser. Det kan dock vara bra att tänka på att:
- Ta med giltigt ID till provtagningen
- Ta på dig en tröja som du lätt kan rulla upp ärmen ovanför armvecket på
- Vissa prover bör tas på speciella tider under dygnet eller fastande. Kolla upp om det gäller något av dina prover när du beställer tid för provtagning så att du får så tillförlitliga svar som möjligt.
Så går blodprovet till
När du är på plats på provtagningsstället är det slutligen dags för din provtagning, den går till på följande vis:
- Efter en vanligtvis kort väntetid blir du uppropad och inkallad till en annan lokal för din provtagning.
- Du får kavla upp ärmen ovanför armvecket och slå dig ned i en stol där du får lägga din arm med undersidan uppåt.
- Din hud baddas med huddesinfektion runt stället där provet skall tas. Hos de allra flesta tas blodprovet från en ven i armvecket.
- Ibland används en manschett eller ”stas” som dras runt överarmen, den gör dina vener lättare att komma åt när provet tas.
- Nu är det dags för själva blodprovet och efter att den som tar provet sagt till förs en nål in i en av venerna nära armvecket.
- Vissa tycker att själva sticket är lite obehagligt. Om du är rädd för sprutor kan du berätta det för den som tar provet så hjälper de dig att känna dig trygg. Det kan också hjälpa att vända bort huvudet under själva sticket.
- Med hjälp av nålen fylls nu ett eller flera små rör med blod beroende på vilka prover som tas, samma nål används för alla prover så det behövs bara ett stick.
- När de små rören är fyllda tas nålen ut igen och armvecket tvättas med huddesinfektion, sen får man ett litet plåster.
- Blodprovet är nu färdigt och de små rören skickas sedan vidare till ett labb för analys!
Gör det ont att ta blodprov?
Vad som gör ont och inte varierar från person till person men de flesta som tar blodprov tycker inte att det är något farligt. Många brukar känna ett litet stick när själva nålen förs in men när nålen väl är inne brukar det knappt märkas av längre.
Det snarare själva upplevelsen när nålen förs in i venen än att det gör ont som vissa personer upplever obehagligt med blodprov. Det kan lindras genom att titta bort när blodprovet tas. Personalen som tar provet på dig kan ofta hjälpa till och ge stöd om du säger till att du är orolig inför provtagningen.
Hur lång tid tar ett blodprov?
En vanlig provtagning tar ungefär 3–4 minuter från start till slut. Ibland kan det bli så att du får vänta en stund i ett väntrum på din tur, men själva provet går alltså snabbt.
Är det farligt att ta blodprov?
Nej, det är inte farligt att ta blod. Den vanligaste “bieffekten” är ett blåmärke som kan kännas lite ömt på platsen där blodprovet togs. Precis som vanliga blåmärken så försvinner dessa oftast snabbt igen.
Att vara rädd för nålstick
Blodprover och andra situationer med nålstick som vaccinationer kan vara extremt viktiga för din hälsa. Samtidigt kan vissa personer känna ett starkt obehag inför detta på grund av rädsla för nålstick.
Om du är orolig inför ditt blodprov är det viktigt att du berättar det för den som ska ta ditt prov. Personalen som arbetar med detta är mycket vana vid människor med rädsla för nålstick och kan därför hjälpa dig på olika sätt för att få dig att känna dig trygg.
Om du känner av extrema känslor av obehag inför provet kan du även på förhand prata med ditt provtagningsställe och få ännu mera hjälp att minska obehaget.
Undvika att svimma vid blodprov
Vissa kan känna ett sådant obehag inför blodprovet att de drabbas av yrsel eller tillochmed svimmar i samband med provtagningen.
Om du är orolig inför provtagningen så kan du berätta det för personalen som tar provet. De är vana att hjälpa till och kan hjälpa dig anpassa provtagningen så att din oro minskas.
Du kan exempelvis få ligga ner i stället för att sitta vid provet, du kan få extra tid att vänta efteråt för att minska svimningsrisken och du kan även erbjudas bedövning för att ta bort den lilla smärta som kan uppstå från själva nålsticket.
Får jag äta eller dricka innan min provtagning?
Vid vissa blodprov är det viktigt att fasta inför provtagningen för att få tillförlitliga svar. Om du till exempel gör en hälsokontroll via blodprov så ska du inte äta innan provet tas eftersom det då kan påverka flera av dina värden.
Beroende på syftet med blodprovet och vilka prover som ska tas kan det dock vara okej att äta innan. Fråga innan om du är osäker för att få reda på vad som gäller just ditt blodprov.
Tas provet alltid i armvecket?
Det allra vanligaste är att provet tas från en ven i armvecket. Vissa prover kan även tas från ett finger (kapillärt blodprov) och under särskilda omständigheter tas även vanliga blodprov från andra blodkärl än de i armvecket, exempelvis kan de ibland tas vid handleden.
När får jag veta resultatet från min provtagning?
Vanligtvis tar det mellan några timmar och några dagar att få sina resultat. Hur snabbt just ditt blodprov kan analyseras beror helt på vilken typ av test som görs och hur många olika värden det är som ska analyseras.
Rådgör därför med läkaren eller sjuksköterskan vid ditt provtagningsställe för att få en bra uppskattning på hur lång tid just dina resultat kommer ta.
När du tar ett blodprov för en hälsokontroll hos Vital.se brukar de första resultaten komma inom 24 timmar, och hela resultatet för din hälsokontroll brukar vara färdigt inom 1–3 arbetsdagar.
Medicinskt granskad av: Oskar Nordlund Medicinskt ansvarig läkare |
Hälsokontroll Total inkluderar analys av 25 viktiga hälsomarkörer. Perfekt för dig som vill testa många viktiga värden i kroppen. Snabba svar, tydliga resultat och läkarkommentar.
För bara 690 kr får du en hälsokontroll Bas med analys av 19 viktiga hälsomarkörer, inklusive blodstatus, kolesterol och blodsocker. Perfekt för dig som vill testa flera viktiga värden och lägga till fler analyser vid behov. Snabba svar, tydliga resultat och läkarkommentar.
8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
ALAT och leverhälsa
Levern bearbetar och bryter ner farliga ämnen. ALAT visar hur levern mår, förhöjda värden indikerar leverskada.
CRP mäter inflammationsnivån i kroppen
C-reaktivt protein, eller förkortningen CRP är ett protein som produceras av levern. Nivåerna av CRP i blodet stiger kraftigt vid inflammatoriska tillstånd som bland annat kan orsakas av sjukdomar och infektioner.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
Artikel uppdaterad:
20 juni 2023