PSA-test via blodprov för dig som vill få insikt i dina PSA-nivåer. Kan ge dig möjlighet att upptäcka och behandla prostatacancer i tidigt skede. Endast för män över 40 år.
PSA indikerar prostatans hälsa
Prostataspecifikt antigen, eller PSA, är ett protein som produceras i prostata. Prostatan är en körtel som män har runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Via provtagning av PSA kan olika sjukdomstillstånd i prostatan diagnosticeras.
Kort om PSA
- Risken för prostataförstoring ökar med åldern
- Godartad prostataförstoring är ett normalt åldersrelaterat fenomen, men det kan orsaka urinvägsbesvär
- Övervikt och fettrik kost ökar risken för att utveckla prostatacancer
- Förhöjd PSA indikerar prostatasjukdom, men de flesta män som har ett förhöjt PSA-värde har inte prostatacancer
Vad är PSA?
Prostataspecifikt antigen, eller PSA, är ett protein som produceras i prostatan. Det produceras inte av några andra organ eller körtlar, utan all PSA i blodet kommer från prostata.
Analys av PSA i blodet är den mest betydelsefulla metoden för att upptäcka prostatacancer samt för att följa sjukdomsutveckling och behandlingseffekt vid denna sjukdom. PSA har använts för diagnostik och screening av prostatacancer i cirka 30 år och är ett väl beprövat kliniskt blodprov.
Finns i två olika former
PSA-halten i blodet är förhöjd hos 80 % av alla patienter med prostatacancer. PSA-halten är också förhöjd hos en stor andel patienter med godartad prostataförstoring och vid infektioner av prostatan.
PSA finns framför allt i två olika former i blodet, bundet eller fritt. Genom att analysera båda typerna och jämföra deras kvot kan kliniker bättre diagnosticera orsaken till höjningen.
Vad visar ett PSA-test?
PSA-halten i blodet ökar vid flera prostatarelaterade sjukdomstillstånd. De vanligaste sjukdomarna i prostata är godartad prostataförstoring och prostatacancer, vilket är den vanligaste formen av cancer hos män. Förhöjda PSA-halter kan också associeras med andra sjukdomar, såsom prostatit, vilket är en bakteriell infektion i prostatakörteln.
Gränsvärden för PSA
Det nationella vårdprogrammet för prostatacancer anger åldersspecifika gränsvärden för PSA. Värden över dessa nivåer innebär att patienter bör remitteras till urolog.
Ålder Gränsvärde för PSA
Under 70 år 3,0 µg/L
70 till 80 år 5,0 µg/L
Över 80 år 7,0 µg/L
Värdet anges i µg/L. Det står för mikrogram per liter
Vad kan ett förhöjt PSA-värde innebära?
PSA-halten i blodet ökar vid i princip alla sjukdomstillstånd i prostata.
Risken för prostatacancer ökar ju högre PSA-halten är, upp till värden kring 50 µg/L. Dessförinnan förhåller sig cancerrisken enligt följande:
PSA (µg/L) | Andel med cancer vid prostatabiopsier |
0-1 | 5 % |
1-2 | 10 % |
2-3 | 15 % |
3-4 | 25 % |
4-10 | 30 % |
10-20 | 60 % |
20-30 | 75 % |
30-50 | 90 % |
> 50 | 99 % |
För att ytterligare skilja mellan de olika möjliga orsakerna till det förhöjda PSA-värdet kan man använda ett ytterligare blodprov, PSA-kvot. Då jämför man förhållandet mellan fritt och bundet PSA i blodet.
Vad kan ett lågt PSA-värde innebära?
Ligger PSA-värdet under gränsvärdet för din ålder är risken låg att du har allvarlig prostatacancer.
Ett lågt PSA-värde utesluter dock inte helt risken för cancer, eftersom cancerceller ibland inte producerar ovanligt höga mängder PSA -protein i blodet.
Överväganden för PSA-testning
Socialstyrelsen har bedömt att fördelarna med allmänna PSA-prov inte uppväger nackdelarna i ett befolkningsperspektiv. Som enskild individ kan man dock värdera de tänkbara fördelarna och nackdelarna på ett annat sätt.
Det kan exempelvis vara relevant att ta ett PSA-prov om du har hereditet (ärftlighet) för prostatacancer. Är du däremot väldigt ung och inte har direkt anledning att oroa dig för prostatacancer är ett PSA-test mindre relevant.
PSA ingår i Vital hälsokontroll Man 50+ för män som är 50 år eller äldre.
Medicinskt granskad av: Oskar Nordlund Medicinskt ansvarig läkare |
Vanliga frågor
PSA
Ett PSA-test tas som ett blodprov, vilket mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet.
Det rekommenderas att män tar ett PSA-test vanligtvis en gång om året från 50 års ålder. Om det finns en högre risk att drabbas av prostatacancer, som en familjehistoria, kan PSA-testning börja tidigare eller göras oftare enligt läkares rekommendation.
Prostata
Undersökning av prostatan börjar vanligtvis med en grundlig anamnes och fysisk undersökning, som inkluderar rektal undersökning. Blodprov, såsom PSA-test (prostataspecifikt antigen), kan hjälpa till att bedöma prostatastatus. Vid behov kan bilddiagnostiska undersökningar såsom ultraljud eller MRI användas för att få en mer exakt diagnos. I vissa fall kan även ett prostatabiopsi utföras.
De tidiga stadierna av prostatacancer är ofta symptomfria. I senare skeden kan det uppstå svårigheter att urinera, minskad urinflöde, blod i urinen eller sädesvätskan, och smärta i bäckenområdet.
Behandlingen av förstorad prostata beror på symtomens allvarlighetsgrad och patientens allmänna hälsotillstånd. I milda fall kan livsstilsförändringar såsom regelbunden motion och en hälsosam kost rekommenderas. Medicinering kan hjälpa till att kontrollera symtomen. I svårare fall kan kirurgiska ingrepp, såsom laserbehandling, övervägas.
Hälsokontroll Man 50+ inkluderar 35 värden. Vitals läkare har tagit fram denna hälsokontroll baserat på några av de viktigaste värdena som påverkar åldersrelaterade livsstilssjukdomarna samt de värden som är intressanta att följa för dig som är en man över 50 år.
10 saker du kanske inte visste om testosteron
Testosteron är mycket mer än bara ett könshormon – 10 saker som du kanske inte kände till om testosteron och testosteronbrist.
Testosteron – det manliga könshormonet
Testosteron är det viktigaste könshormonet hos män och mängden testosteron har en avgörande effekt på ens hälsa och välbefinnande.
GT är ett leverenzym som beskriver leverns hälsa
GT-värdet ger tillsammans med andra levervärden en indikation på lever och gallvägarnas allmänna hälsa
Leukocyter (vita blodkroppar) är en viktig del av immunförsvaret
Leukocyter är ett annat namn på vita blodkroppar. Dessa är viktiga för att bekämpa virus, bakterier, parasiter och andra inkräktare som hotar kroppens hälsa.
LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet
LDL-kolesterol kallas även för “det dåliga kolesterolet”. Det kommer från mättat fett i kosten och samlas i blodkärlen.
Magnesium stärker muskler och ben
Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt viktigt är detta för personer med en hög nivå av fysisk aktivitet.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024