Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Kortisol är kroppens stresshormon
Kortisol är kroppens stresshormon

Kortisol är kroppens stresshormon

Kortisol mäts vid misstänkt kortisolbrist eller vid hyperkortisolism som innebär att kroppen producerar för mycket kortisol

Kort om kortisol

  • Kortisol bildas i binjurarna och har flera viktiga funktioner i kroppen
  • Kortisolutsöndringen ökar kraftigt i samband med plötslig kroppstress exempelvis vid svår smärta
  • Kortisolnivåerna är normalt som lägst vid midnatt och som högst under morgonen

Vad är kortisol?

Kortisol är ett stresshormon som bildas i binjurarna och har flera viktiga funktioner. Det reglerar exempelvis blodflödet, sömnen och ämnesomsättningen. Vid inflammation, fysisk stress eller rädsla ökar mängden kortisol för att skydda kroppen och minska den negativa påverkan av stressen. Syftet är att skydda personen och när det fungerar som det ska är personen fokuserad och alert. Om kortisolnivåerna är höga under längre tid leder det till problem med immunförsvaret.  

Vad innebär ett högt värde?

Höga kortisolnivåer kan ses vid exempelvis stress, östrogenpåverkan, behandling med kortisonpreparat och Cushings syndrom.

Cushings syndrom

Är en sällsynt sjukdom där binjurebarken producerar för mycket kortisol. Cushings syndrom orsakas vanligtvis av en liten tumör i hypofysen. Tumören producerar för mycket ACTH-hormon, vilket tvingar binjurebarken att producera mer kortisol än vad som behövs. Symtom vid Cushings syndrom är exempelvis viktuppgång, bristningar på huden och psykiska besvär.

Vad innebär ett lågt värde?

Låga kortisolnivåer kan ses vid exempelvis Adrenogenitalt syndrom (där binjurebarken utsöndrar för mycket androgener, det vill säga manliga hormoner, i blodomloppet), obehandlad hypotyreos och vid Addisons sjukdom.

Addisons sjukdom

Binjurebarken producerar kortisol och aldosteron. Vid binjurebarksvikt minskar produktionen av dessa hormoner. Addissons sjukdom orsakas av att kroppen börjar producera antikroppar mot cellerna i binjurebarken. Som ett resultat av detta förstörs cellerna som producerar kortisol och aldosteron. Symtom vid Addisons sjukdom är exempelvis svaghet, aptitlöshet, illamående och viktminskning. Sjukdomen behandlas med läkemedel som ersätter den saknade hormonutsöndringen och behandlingen är livslång.

Du kan läsa mer om Addisons sjukdom här.

Vilka referensvärden gäller för S-Kortisol?

Kortisolkoncentrationen i blodet varierar beroende på tid på dygnet. Kortisolnivåerna är högst under morgonen och lägst vid midnatt.

Morgonprov 145 – 620 nmol/L
Eftermiddagsprov 95 – 460 nmol/L

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Medicinskt granskad av:
Ron Liebkind
Specialistläkare i allmänmedicin

Vanliga frågor

Hastigheten för att uppnå effekt av en kortisontablett beror på flera faktorer, såsom doseringen av läkemedlet och patientens individuella egenskaper. Generellt börjar effekten av kortisontabletten kännas inom några timmar efter intag. Full effekt uppnås vanligtvis inom några dagar. Kortison är en effektiv medicin som dämpar inflammation och immunsvaret, och används för behandling av många inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar.

Kortison kan höja blodsockret, och effektens storlek beror på dosen och individuella faktorer. Det är viktigt för diabetiker att noggrant övervaka sina blodsockernivåer under kortisonbehandling.

Kroppen reglerar kortisolnivåerna i blodet genom att använda en negativ feedbackmekanism där hypofysen och binjurarna kommunicerar med varandra. När kortisolnivåerna är höga minskar hypofysen produktionen av kortikotropinfrisättande hormon (CRH) och adrenokortikotropt hormon (ACTH), vilket sänker kortisolnivåerna.

Kortisol påverkar många kroppsfunktioner, såsom metabolism, immunsystem och blodtryck. Höga kortisolnivåer kan leda till sömnproblem, viktökning och försämrat immunförsvar.

Kortisol mäts vanligtvis med ett blodprov som tas på ett laboratorium. Vital erbjuder möjligheten att beställa ett kortisoltest som kan utföras utan läkares remiss.

Kortisolnivåerna kan sänkas genom att ändra livsstil, till exempel genom att öka avslappningsövningar, sova tillräckligt och undvika långvarig stress. Det är bra att inkludera antioxidantrika livsmedel i kosten och undvika överdriven användning av koffein och socker.

En kvinna hoppar i trampolinen
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist. 

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr