Hälsokontroll sköldkörtel plus, som inkluderar 5 värden (T3-Fritt, T4-Fritt, TSH, TPO-ak och TRAK), är för dig som vill få en djupare insikt i dina sköldkörtelnivåer.
Jod och dess betydelse för sköldkörtelns funktion
Hos vuxna kan jodbrist orsaka förstoring av sköldkörteln, även kallat struma. Under fosterstadiet och tidig barndom kan jodbrist leda till tillväxtrubbningar och i allvarliga fall försämrad mental utveckling.
Kort om jod
- Jod är avgörande för sköldkörtelns normala funktion.
- Brist på jod kan orsaka struma och andra hälsoproblem. För mycket jod är också skadligt för hälsan.
- Jod finns främst i joderat salt, mejeriprodukter, fisk och ägg.
Vad är jod?
Jod är ett livsnödvändigt spårämne som påverkar flera viktiga funktioner i kroppen, särskilt sköldkörteln. Det är avgörande för kroppens tillväxt och utveckling och måste tillföras genom kosten. Det är viktigt att varken få i sig för lite eller för mycket jod.
Vilka är jodens uppgifter i kroppen?
Jod är en viktig komponent i sköldkörtelhormonerna tyroxin och trijodtyronin. Dessa hormoner styr bland annat:
- Normal tillväxt och utveckling, särskilt av det centrala nervsystemet.
- Basalmetabolismen, som reglerar kroppens energiförbrukning.
- Anpassning till långvarig stress.
Vad händer vid jodbrist?
Hos vuxna kan jodbrist leda till förstorad sköldkörtel och struma. Under foster- och småbarnsåren kan brist på jod orsaka tillväxtrubbningar och i värsta fall mental utvecklingsförsening. Globalt är jodbrist en av de vanligaste näringsbristerna.
Risker med för högt jodintag
Det är också möjligt att få i sig för mycket jod, exempelvis via vissa kosttillskott som sjögräs eller joddroppar. Ett överskott av jod kan störa sköldkörtelns funktion och orsaka struma, samt under- eller överfunktion i sköldkörteln.
Hur får man i sig jod via kosten?
Jodintaget kommer främst från vissa livsmedel och joderat salt. För att säkerställa ett tillräckligt intag bör man använda joderat salt och inkludera följande jodrika livsmedel i kosten:
- Mejeriprodukter
- Fisk och skaldjur
- Ägg
- Spannmålsprodukter, exempelvis bröd bakat med joderat salt
Även om jorden i Sverige har låga nivåer av jod kan spannmålsprodukter vara en bra källa eftersom de ofta tillverkas med joderat salt.
Källor till jod i kosten
Bra källor till jod inkluderar:
- Joderat salt
- Mjölk och mejeriprodukter
- Fisk
- Ägg
- Spannmålsprodukter tillverkade med joderat salt
Jodintag från salt
Jod kan främst tillföras genom joderat bordssalt. Du kan kontrollera om en produkt är joderad genom att läsa märkningen på förpackningen.
Det är dock inte rekommenderat att öka den totala användningen av salt för att få i sig tillräckligt med jod. Istället bör du välja joderat salt och samtidigt minska mängden salt som används i kosten.
För att säkerställa ett tillräckligt jodintag är det också bra att inkludera fler jodrika livsmedel i kosten, som fisk, ägg och mejeriprodukter.
Överdriven saltkonsumtion kan vara skadlig, då natrium i höga mängder kan påverka hälsan negativt. Därför bör användningen av salt begränsas till högst 5 gram per dag, enligt rekommendationerna.
Jodrekommendationer
Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 finns det ingen fastställd rekommenderad mängd (RI) för jod, eftersom det saknas tillräckligt vetenskapligt underlag. Däremot har ett tillräckligt intag (Adequate Intake, AI) definierats. Denna nivå varierar beroende på åldersgrupp:
Kön/Grupp/Ålder | Tillräckligt intag |
Spädbarn 6-11 månader | 80-90 mikrogram |
Barn 1-10 år | 100 mikrogram |
Flickor 11-17 år | 120 mikrogram |
Pojkar 11-14 år | 130 mikrogram |
Pojkar 15-17 år | 140 mikrogram |
Vuxna över 18 år | 150 mikrogram |
Gravida och ammande | 200 mikrogram |
Övre gräns för säkert jodintag
Den övre gränsen för säkert jodintag för vuxna är 600 mikrogram per dag.
Hur jod påverkar sköldkörtelns funktion?
Både ett för högt och ett för lågt jodintag kan störa sköldkörtelns funktion. Om denna obalans kvarstår under längre tid kan det leda till olika hälsoproblem, särskilt kopplade till sköldkörteln. Därför är det viktigt att få i sig en lagom mängd jod.
Jodintag för vegetarianer
Vegetarianer får jod från livsmedel som fisk, ägg, mjölk, ost och andra mejeriprodukter, om dessa ingår i kosten. För de som utesluter dessa livsmedel är det viktigt att vara uppmärksam på sitt jodintag. Vissa växtbaserade drycker är berikade med jod; kontrollera produktinformationen för att säkerställa tillräckligt intag.
Jod och vegansk kost
Veganer behöver vara särskilt medvetna om sitt jodintag eftersom de inte konsumerar jodrika livsmedel som mejeriprodukter, fisk eller ägg. Det ökar risken för jodbrist.
På en vegansk kost är joderat koksalt och sjögräs de huvudsakliga jodkällorna. Det bästa sättet att säkerställa tillräckligt intag är att använda joderat salt (inom ramen för rekommenderad saltmängd) och eventuellt ett jodtillskott.
Jodbrist kan undvikas genom att inkludera sjögräs, joderat salt och tillskott i kosten. Sjögräsprodukter innehåller ofta höga halter jod, men det är viktigt att följa doseringsanvisningarna för att undvika överdosering. Vissa växtbaserade drycker kan också vara berikade med jod; läs produktetiketten noggrant.
Användning av sjögräs som källa till jod
Även om sjögräs är en rik källa till jod, kan det innebära vissa utmaningar. Mängden jod i sjögräsprodukter varierar kraftigt, och vissa sorter innehåller mycket höga halter av jod eller tungmetaller.
Därför rekommenderas inte sjögräs som jodkälla för spädbarn, gravida eller ammande kvinnor i Sverige om jodinnehållet inte är känt eller är särskilt högt.
Jodbehov under graviditet
Under graviditeten ökar behovet av jod till cirka 200 mikrogram per dag. Det säkra övre intaget för gravida är 600 mikrogram per dag. Gravida bör undvika sjögräs som jodkälla om dess jodinnehåll är okänt eller mycket högt.
Jodbehov under amning
Ammande kvinnor behöver cirka 200 mikrogram jod per dag. Även under amning rekommenderas det att undvika sjögräs som jodkälla om jodinnehållet är ospecificerat eller mycket högt.
Vanliga frågor
Mangan kan påverka dricksvattnets kvalitet genom att ge det en metallisk smak och färga vattnet brunt, vilket kan orsaka missfärgningar på kläder och hushållsapparater. När manganhalten är hög kan vattnet också vara skadligt för hälsan, särskilt för barn och gravida.
Den rekommenderade dagliga intaget av krom för en vuxen är ungefär 25-35 mikrogram. Krom är ett viktigt spårämne som främjar metabolismen av makronäringsämnen och insulinets funktion i kroppen. Intaget av krom säkerställs vanligtvis genom en mångsidig kost.
Magnesium är en livsviktig mineral som deltar i över 300 enzymreaktioner i kroppen, vilket stöder bland annat muskler och nervers funktion, energiproduktion och elektrolytbalans. Magnesium hjälper också till att upprätthålla en normal hjärtrytm och är viktigt för skelettets och tändernas välmående. Dessutom kan det hjälpa till att kontrollera blodtrycket och har studerats för dess effekter på att lindra stress och ångest.
En vuxen person bör få cirka 800 mg kalcium dagligen. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och livssituation, såsom graviditet eller amning. Kalcium är en viktig mineral som stärker ben och tänder, och hjälper till med funktionen av muskler och nervsystemet. Tillräckligt intag av kalcium är särskilt viktigt under tillväxtåldern samt för äldre vars absorption av kalcium försämras med åldern.
Den rekommenderade dagliga intaget av jod för vuxna varierar mellan 150 mikrogram och 200 mikrogram per dag. För gravida och ammande kvinnor är rekommendationen högre, cirka 250 mikrogram per dag. Jodintaget säkerställs vanligtvis genom användning av joderat salt och konsumtion av jodrika livsmedel som fisk och mejeriprodukter.
Den rekommenderade dagliga intaget av kalium för en vuxen är ungefär 3,500–4,700 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Tillräckligt intag av kalium är viktigt eftersom det hjälper till att upprätthålla normalt blodtryck, muskelfunktion och nervsystemets hälsa. Kalium får man främst från frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.
Tidpunkten för att ta selen kan påverka dess absorption och fördelar. Generellt sett är det bäst att ta selen i samband med en måltid eftersom mat förbättrar dess absorption. Det är rekommenderat att konsumera selen som en del av en balanserad kost som innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler. Detta hjälper till att säkerställa att du får maximal nytta av selen. Dessutom är det bra att notera att intag av selen på kvällen kan störa sömnen hos endel människor, så förmiddagen eller tidig eftermiddag kan vara en bättre tidpunkt för intaget.
För vuxna rekommenderas ett natriumintag på cirka 2300 milligram per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked salt. Överdrivet intag av natrium kan dock öka blodtrycket och risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är viktigt att balansera natriumintaget och se till att det inte överskrider de rekommenderade gränserna.
Kaliumnivåns ökning i blodet beror på flera faktorer, såsom kost, hälsotillstånd och eventuell medicinering. Vanligtvis kan korrigering av kaliumnivån genom kostförändringar synas i blodprov inom några dagar. Om intaget av kalium har varit otillräckligt under en längre tid kan det ta längre tid att normalisera nivån. Det är viktigt att regelbundet övervaka kaliumnivåerna, särskilt om det finns hälsoproblem som påverkar kaliumbalansen.
Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium varierar beroende på kön och ålder. Generellt rekommenderas 400-420 mg magnesium per dag för vuxna män och 310-320 mg för kvinnor. Behovet kan vara större för gravida och ammande kvinnor. Det är viktigt att notera att behovet av magnesium kan variera beroende på individuella faktorer som hälsotillstånd och fysisk aktivitet.
Effekten av zink varierar individuellt, men vanligtvis börjar dess effekter kännas inom några dagar efter regelbunden användning. Till exempel kan zink börja verka inom 24 timmar efter att användningen påbörjats för att lindra symtom på förkylning, om det tas i tillräcklig mängd direkt vid symtomens början.
Det rekommenderade dagliga zinkintaget för vuxna varierar mellan 7-11 milligram beroende på kön och ålder. För gravida och ammande kvinnor är rekommendationen något högre. Överkonsumtion av zink kan orsaka biverkningar, således det dagliga intaget bör hållas under 25 milligram.
Hälsokontroll sköldkörtel, som inkluderar 3 värden (T3-Fritt, T4-Fritt och TSH), är för dig som vill få insikt i dina sköldkörtelnivåer.
Mineraler och spårämnen i kosten
ARTIKLAR Kort om mineraler och spårämnen Alla mineraler har sina specifika funktioner i kroppen. Både för lågt och för högt intag kan vara skadligt för kroppen.
Kalcium tar hand om ben, muskler och nervsystem
Tillräckliga nivåer av kalcium i blodet är essentiellt för god skelettstyrka, välfungerande muskler och nervsystemet.
Järn påverkar uthållighet, välbefinnande och humör
Järnets viktigaste funktion är att transportera syre runtom kroppen till organ som hjärnan, hjärtat och musklerna.
Kalium är nödvändigt för hjärtat, nervsystemet och musklerna
Kalium är ett salt som fyller livsviktiga funktioner för den mänskliga kroppen.
Magnesium stärker muskler och ben
Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt viktigt är detta för personer med en hög nivå av fysisk aktivitet.
Natrium är avgörande för flera av kroppens funktioner
Natrium är ett livsviktigt salt som möjliggör att kroppens olika organ och vävnader fungerar väl.
Artikel uppdaterad:
2 december 2024