Hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Insulin hjälper till att kontrollera blodsockret
Insulins uppgift är att hålla blodsockret stabilt.
Kort om insulin
- Insulin hjälper till att lagra överskott av socker.
- Insulin håller blodsockret stabilt.
- Vid diabetes är insulinproduktionen störd.
- Insulin kan tillföras kroppen genom medicinering.
Vad är insulin?
Insulin är ett hormon som utsöndras av bukspottkörteln. Det gör det möjligt för kroppen att använda socker, eller glukos, som energikälla. Insulin lagrar socker i kroppens vävnader, såsom fettvävnad, muskler och lever. Socker får vi i oss genom kosten, till exempel från kolhydrater.
Vilka är insulins funktioner i kroppen?
I en frisk kropp förhindrar insulin att blodsockret stiger för högt (hyperglykemi). Personer med högt glukosvärde har ofta en för låg insulinnivå. Detta beror på att en låg insulinnivå får levern att utsöndra glukos i blodomloppet. En normal nivå skyddar alltså mot högt blodsocker.
- Insulin bidrar till bildandet av nya nervceller.
- Insulin deltar i bildandet av ben och förebygger osteoporos. Det ökar produktionen av kollagen i benen.
- Insulin deltar i bildandet av nya blodceller.
- En normal mängd insulin håller hjärtfunktionen frisk. Det påverkar även blodtrycket.
- Insulin ökar användningen av proteiner och aminosyror i musklerna samt hjälper till med transporten av aminosyror till vävnaderna.
- Insulin sänker blodtrycket eftersom det minskar mängden salt i kroppen.
- Insulin förmedlar socker från blodomloppet till cellerna så att det kan användas som energi. Utan insulin samlas sockret i blodkärlen och används inte som energi.
- Om det finns mer socker i kroppen än nödvändigt, lagrar insulin det i levern. Därifrån frigörs sockret när kroppen behöver det, till exempel mellan måltider och under fysisk ansträngning.
Insulin och diabetes
Vid typ 1-diabetes kan bukspottkörteln inte producera tillräckligt med insulin eftersom dess betaceller är skadade. Därför behöver personer med typ 1-diabetes insulininjektioner för att kroppen ska kunna bearbeta socker och undvika högt blodsocker.
Typ 2-diabetes behandlas främst med livsstilsförändringar och medicinering som tas oralt. Eftersom typ 2-diabetes dock utvecklas över tid kan många behöva insulinbehandling senare.
Hur påverkar insulin vikten?
Hos friska personer sänker insulin blodets fettvärden, såsom mängden triglycerider och kolesterol. Det skyddar därmed mot att för mycket fett samlas i blodet. Det deltar i flera enzymreaktioner som bryter ner fett från blodet. I stora mängder samlar det dock visceralt fett runt inre organ.
Vanliga frågor
Efter måltid bör blodsockret ligga under 10 mmol/l när mätningen görs två timmar efter måltiden. Denna gräns kan variera beroende på individuella hälsorekommendationer, så det är viktigt att diskutera egna målvärden med en läkare.
Metformin verkar genom att sänka blodsockernivåerna och förbättra kroppens förmåga att använda insulin effektivt. Det är en vanligt använd medicin för behandling av typ 2-diabetes. Metformin minskar leverns produktion av glukos och ökar musklernas användning av glukos, vilket hjälper till att sänka blodsockret. Dessutom kan det ha en gynnsam effekt på hjärt- och kärlhälsan och hjälpa till med vikthantering.
Förebyggande av diabetes inkluderar en hälsosam kost, regelbunden motion, att man upprätthåller en normalvikt och undviker rökning. Dessa åtgärder kan minska särskilt risken för typ 2-diabetes.
Högt blodsocker kan visa sig som konstant törst, frekvent urinering, trötthet, suddig syn och långsamt läkande sår. Om dessa symtom uppstår är det viktigt att kontrollera blodsockernivåerna och konsultera en läkare.
Blodsockret kan sänkas genom att man följer en hälsosam kost, ökar sina fysiska aktivitet och hanterar vikten. Justering av medicinering och regelbunden övervakning av blodsockret är också av vikt.
Blodsockret mäts vanligtvis på morgonen efter fasta, före måltider, två timmar efter måltider och före sänggåendet. Mätfrekvensen kan variera beroende på personens hälsotillstånd och vårdbehov.
Ett glukostoleranstest utförs genom att låta personen dricka en glukoslösning, varefter blodsockerförändringar mäts flera gånger under de följande timmarna. Testet hjälper till att bedöma hur väl kroppen hanterar glukos.
Blodsockret är för lågt när det sjunker under 4 mmol/l. Lågt blodsocker kan orsaka symtom som svaghet, darrningar, svettningar, hunger, förvirring och till och med medvetslöshet. I sådana situationer är det viktigt att snabbt konsumera snabbt absorberande kolhydrater, som juice eller glukostabletter, och uppsöka läkarvård vid behov.
Hastigheten på blodsockersänkningen beror på flera faktorer, såsom tidigare måltider, fysisk aktivitet och eventuell medicinering. Vanligtvis börjar blodsockret sjunka inom några timmar efter åtgärder.
Symtom på diabetes inkluderar konstant törst, frekvent behov av att urinera, trötthet, suddig syn och långsamt läkande sår. Symtomen kan utvecklas gradvis, särskilt vid typ 2-diabetes.
Kortison kan höja blodsockret, och effektens storlek beror på dosen och individuella faktorer. Det är viktigt för diabetiker att noggrant övervaka sina blodsockernivåer under kortisonbehandling.
Diabetesmedicinering börjar man med vanligtvis när livsstilsförändringar inte är tillräckliga för att kontrollera blodsockernivåerna. Typen och doseringen av medicinering beror på typen av diabetes och patientens individuella behov.
Att bli av med sockerberoendet kräver att man minskar på söta och bearbetade livsmedel och ersätter dem med hälsosammare alternativ, som frukt. Även en regelbunden måltidsrytm och ett tillräckligt intag av protein kan hjälpa till att minska sockersuget.
Blodsockret är för högt när det överstiger de personliga målvärden som läkaren har satt baserat på individuella hälsobehov. Generellt bör fasteblodsockret vara under 7 mmol/l och blodsockret efter måltid under 10 mmol/l.
Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och hjälper till att reglera blodsockernivån. När du äter omvandlar din kropp maten till glukos, som är den primära energikällan. Insulin hjälper glukos att flyttas från blodbanan till cellerna, där det används som energi. Om kroppen är insulinresistent reagerar inte cellerna normalt på insulin, vilket kan leda till ökade blodsockernivåer och på lång sikt öka risken för typ 2-diabetes.
Typ 2-diabetes utvecklas ofta på grund av övervikt, brist på motion och ohälsosamma matvanor. Genetiska faktorer påverkar också risken.
Insulinresistens kan visa sig på många olika sätt. Typiska symtom inkluderar trötthet, särskilt efter måltider, ökad midjemått, högt blodtryck och ojämn blodsockernivå. Långvarig insulinresistens kan också leda till att mörka, sammetliknande fläckar uppträder på huden, särskilt i nacken och armhålorna. Dessa symtom kan tyda på att kroppen inte använder insulin effektivt.
Behandling av diabetes inkluderar övervakning av blodsocker, kosthantering, motion samt vid behov medicinering. Personer med typ 1-diabetes behöver insulin, medan personer med typ 2-diabetes ofta kan hantera sin sjukdom med livsstilsförändringar och orala mediciner.
Blodsockret kan sänkas snabbt med kortvarig intensiv träning eller genom att ta snabbverkande insulin som ordinerats av en läkare. Det är viktigt att diskutera med en läkare innan man provar nya behandlingsmetoder.
För att korrigera insulinresistens är det viktigt att fokusera på hälsosamma livsstilar. Kosten bör innehålla rikligt med fibrer och magra proteinkällor samt bör man begränsa intaget av enkla kolhydrater och mättade fetter. Regelbunden motion, såsom aerob träning och styrketräning, hjälper till att förbättra insulin känsligheten. Dessutom är tillräcklig sömn och stresshantering avgörande. Ibland kan medicinering utskriven av en läkare vara nödvändig för att hantera insulinresistensen.
Diabetes kan utvecklas när kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin eller när kroppens celler inte reagerar effektivt på insulin. Typ 1-diabetes beror vanligtvis på en autoimmun reaktion, medan typ 2-diabetes ofta är relaterad till livsstilen och genetiska faktorer.
För att sänka fasteblodsockret är det viktigt att följa en balanserad kost, undvika stora mängder snabbt absorberande kolhydrater och öka fysisk aktivitet. Regelbundna måltider och viktkontroll kan också hjälpa till att hantera blodsockernivåerna.
Diabetes diagnostiseras med blodprov som mäter blodsocker och HbA1c-värde. Diagnosen bekräftas om fasteblodsockret upprepade gånger är högt eller om HbA1c-värdet överskrider en viss gräns.
Man bör söka läkare om blodsockret är konstant högt, överskrider personliga målvärden tydligt eller om symtom på högt blodsocker såsom törst, frekvent urinering eller trötthet uppstår.
Hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
För bara 690 kr får du en hälsokontroll Bas med analys av 19 viktiga hälsomarkörer, inklusive blodstatus, kolesterol och blodsocker. Perfekt för dig som vill testa flera viktiga värden och lägga till fler analyser vid behov. Snabba svar, tydliga resultat och läkarkommentar.
Glukos (blodsocker) är kroppens huvudsakliga energikälla
Glukos är samma sak som blodsocker och är den huvudsakliga energikällan för kroppens celler. Ett högt glukosvärde kan vara ett tecken på att man har diabetes.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Diabetes, kost och motion
ARTIKLAR Cirka hälften av oss svenskar är överviktiga. Även en liten viktnedgång kan förbättra hälsan avsevärt och spelar en viktig roll i att förebygga och behandla typ 2-diabetes.
Graviditetsdiabetes – Symtom, behandling och riskfaktorer
Graviditetsdiabetes är en störning i sockeromsättningen, där riskfaktorer inkluderar bland annat moderns övervikt, ålder över 40 år och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).
Hyperglykemi (högt blodsocker)
Hyperglykemi betyder att du har ett tillstånd där nivån av blodsocker (glukos) stiger snabbt eller ligger för högt. Diabetes är den vanligaste orsaken till för högt blodsocker och det kan bäst förebyggas genom goda kost- och motionsvanor.
HbA1c mäter ditt långsiktiga blodsocker
HbA1c kallas även för långtidssocker och visar hur blodsockerhalten har varit under de senaste två till tre månaderna.
Artikel uppdaterad:
8 november 2024