Bilirubin är en nedbrytningsprodukt som produceras när hemoglobinet i de röda blodkroppar bryts ned och mäts för att kontrollera din levers hälsa.
Bilirubin är gult till färgen
Bilirubin är en nedbrytningsprodukt. Höga nivåer av bilirubin kan innebära att din lever inte fungerar som den ska.
Kort om bilirubin
- Bilirubin ger avföring och urin dess färg
- Bilirubin är en nedbrytningsprodukt
- Höga värden kan innebära att levern inte fungerar som den ska
Bilirubin
Bilirubin är en nedbrytningsprodukt (avfallsprodukt) som produceras när hemoglobinet i de röda blodkroppar bryts ned. Ett bilirubinblodprov används för att kontrollera din levers hälsa.
Höga nivåer av bilirubin kan innebära att din lever inte fungerar som den ska. Det kan även vara ett tecken på hemolytisk anemi som innebär att kroppen förstör röda blodkroppar snabbare än de produceras. Bilirubinvärdet kan öka i samband med blodtransfusion, hepatit, skrumplever, metastaser, olika inflammationer, operationsskador, levertumörer och cellskador.
Låga nivåer av bilirubin har sällan en medicinsk betydelse.
Ett resultat utanför referensvärde behöver inte alltid betyda att du har ett medicinskt tillstånd som kräver behandling. Ett förhöjt värde kan även bero på när på dygnet du tar provet (värdet kan vara dubbelt så högt på morgonen som på eftermiddagen), medicinering, vissa livsmedel eller ansträngande träning. Läkaren gör en bedömning gällande just dina nivåer i förhållande till övriga provsvar.
Bilirubin är gult, vilket bland annat kan ses i huden och ögonvitorna hos personer med gulsot som har mycket förhöjda halter av bilirubin i blodet. Den gula färgen framträder även i gamla blåmärken som gulnat.
När kan ett bilirubintest vara intressant?
- Vid analys av leverhälsan
- Vid symtom som gulsot, mörk urin eller magsmärtor
- För att ta reda på om det finns blockering i gallgångarna
- För att utreda eventuella störningar relaterade till problem med att bryta ner röda blodkroppar
För att se över din levers hälsa rekommenderar vi att bilirubin kompletteras med ASAT, ALAT, GT och ALP.
Referensvärden
Kvinnor och män 18 år och över: <26 µmol/L
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Medicinskt granskad av: Ron Liebkind Specialistläkare i allmänmedicin |
Vanliga frågor
Levertransplantation är en behandlingsmetod som är avsedd för patienter med allvarlig leversvikt eller vissa leversjukdomar som inte svarar på andra behandlingsmetoder. Levertransplantation kan vara ett alternativ för till exempel slutstadiet av levercirros, akut leversvikt eller vissa genetiska leversjukdomar. Patientens lämplighet för levertransplantation utvärderas noggrant, och påverkas bland annat av patientens allmänna hälsotillstånd och andra möjliga sjukdomar.
Leverns återhämtningshastighet beror på skadans omfattning och individens hälsotillstånd. En frisk lever kan regenerera och reparera skador effektivt, men återhämtningen kan ta veckor eller månader.
Levervärden kan vara förhöjda av många anledningar, såsom överdriven alkoholkonsumtion, biverkningar av mediciner, fettlever eller leverinflammation. Förhöjda värden kan indikera en funktionsstörning i levern.
En vuxen människas lever väger i genomsnitt cirka 1–1,5 kilogram. Levern är kroppens största inre organ.
Symtom på levercancer kan inkludera buksmärta, särskilt under höger revben, viktminskning, aptitlöshet, gulsot (gulfärgning av hud och ögon), och allmän trötthet. Symtomen kan vara ospecifika och kan förväxlas med andra leversjukdomar.
För att sänka bilirubin är det viktigt att behandla den underliggande orsaken till ökningen. Detta kan inkludera medicinering, livsstilsförändringar eller mer specialiserade behandlingar beroende på den underliggande sjukdomen, såsom leversjukdomar.
Sänkning av levervärden beror på flera faktorer, såsom den ursprungliga orsaken till ökningen och individens hälsotillstånd. Vanligtvis kan levervärden börja normaliseras inom några veckor med hälsosamma livsstilsförändringar och behandling av eventuella underliggande sjukdomar.
Ett ALAT-värde anses vara för högt när det överstiger laboratoriets referensvärden, som vanligtvis är cirka 10–70 U/L för män och 7–45 U/L för kvinnor. Höga värden kan tyda på leversjukdomar som hepatit eller fettlever. Även andra faktorer som fetma, diabetes eller överdriven alkoholkonsumtion kan höja ALAT-värden.
Normalvärden för GT (gamma-glutamyltransferas) varierar beroende på ålder och kön, men är vanligtvis under 60 U/l för män och under 40 U/l för kvinnor. Höga värden kan tyda på problem med levern eller gallvägarna.
Att sänka levervärden kräver ofta livsstilsförändringar, såsom att begränsa alkoholkonsumtion samt upprätthålla en hälsosam kost och motion. I vissa fall kan en medicinering eller annan medicinsk behandling vara nödvändig.
För att sänka ALAT-värdet är det viktigt att identifiera och behandla orsaken till dess ökning. Vanliga sätt att sänka värdet inkluderar att följa en hälsosam och balanserad kost, minska eller sluta med alkoholkonsumtion samt upprätthålla en regelbunden motion. Det är också rekommenderat att undvika mediciner och andra substanser som kan belasta levern. Om ALAT-värdet är betydligt förhöjt bör man konsultera en läkare som kan ordinera lämplig behandling.
Diagnosen av levercirros baserar sig på symtom, läkarundersökning och resultat från laboratorietester, såsom leverfunktionstester. Även ultraljud, datortomografi (CT) eller magnetresonanstomografi (MRI) kan hjälpa till att bedöma leverns tillstånd. Vid behov kan även en leverbiopsi tas.
Leversjukdom kan orsaka en förgulning av hud och ögon, klåda samt mörka fläckar på huden eller små, spindelvävsliknande blodkärlsförändringar på huden.
Symtomen på levercirros kan initialt vara diffusa och milda, såsom trötthet och brist på aptit. När sjukdomen fortskrider kan den orsaka gulsot, buksvullnad (ascites), klåda och blödning från matsmältningskanalen. Spindelvener på huden är också typiska.
Gallproblem kan visa sig på många olika sätt. Vanliga symtom inkluderar smärta i övre delen av magen som kan stråla ut till ryggen eller höger axel, illamående och kräkningar. Symtomen kan förvärras efter att man ha ätit fet mat. I vissa fall kan även gulsot förekomma när gallvätska samlas i kroppen.
Fettlever diagnostiseras vanligtvis från blodprov, såsom levervärden och fettvärden, samt diagnostisk radiologi som ultraljud eller datortomografi.
Typiska symtom inkluderar gulsot, spindelvener (små mönster som bildas av blodkärl på huden) och klåda i huden. Dessutom är gulning av huden och ögonvitorna (ikterus) ett vanligt symptom.
Leversjukdom kan visa symtom på många olika sätt, såsom trötthet, gulning av hud och ögon (gulsot), buksmärta och svullnad. Symtomen beror på typen och allvaret av leversjukdomen.
ALAT-värdet kan sjunka från några dagar till veckor beroende på vad som orsakat värdets ökning. Till exempel kan minskning eller upphörande av alkoholkonsumtion, en hälsosammare kost och regelbunden motion påskynda sänkningen av ALAT-värdet. Om ALAT-värdet har ökat på grund av leversjukdom kan det ta längre tid att sänka värdet och kräva behandling ordinerad av en läkare.
Fettlever kan vara symptomfri under en lång tid, men i vissa fall kan det orsaka trötthet, övre buksmärta eller svullnad. Diagnosen bekräftas vanligtvis med blodprov och bildgivande undersökningar.
Behandlingen av fettlever innefattar främst livsstilsförändringar: en hälsosam kost, regelbunden motion och vid behov viktminskning. Det är också viktigt att minska eller sluta med alkoholkonsumtionen.
Levercirros utvecklas vanligtvis långsamt över åren. I det initiala skedet kan levercirros vara symptomfri, men när leverfunktionen försämras kan det leda till allvarliga komplikationer såsom inre blödningar, njursvikt och leversvikt.
8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet
Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet och minnessvårigheter.
Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ökar ämnesomsättningen
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv.
Kortisol är kroppens stresshormon
Kortisol är ett stresshormon som har flera viktiga funktioner, det reglerar exempelvis blodflödet och ämnesomsättningen i kroppen.
Artikel uppdaterad:
20 november 2024