D-vitamin är extra viktigt för nordbor
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Tiamin, även känt som vitamin B1, var den första upptäckta vitaminen i B-gruppen. Det spelar en central roll i kroppens omsättning av kolhydrater och fetter. Brist på vitamin B1 kan leda till neurologiska symtom.
Tiamin, eller vitamin B1, har en viktig roll i kroppens omsättning av kolhydrater och fetter. Det bidrar också till nervsystemets funktion samt hjärtats och musklernas hälsa.
I kroppen finns tiamin huvudsakligen i formen tiaminpyrofosfat.
Eftersom vitamin B1 är vattenlösligt, utsöndras överskottet via urinen.
Tiamin är en näringsämne som varje vävnad i kroppen behöver för att fungera. Detta vitamin gör det möjligt att omvandla kolhydrater, fett, proteiner och andra näringsämnen till energi och upprätthåller normal vävnadsfunktion.
Tiamin deltar också i frisättningen av andra enzymer och är viktigt för perifera nervsystemets funktion och för signalöverföringen mellan nerver och muskler (neuromuskulär överföring). Det tar också hand om hjärnans hälsa.
Svenskar får i genomsnitt tillräckligt med tiamin från sin kost, 1,1–1,6 mg per dag. De främsta källorna till tiamin för svenskar är fullkornsprodukter och mejeriprodukter.
Eftersom vitamin B1 är vattenlösligt lagras det inte i kroppen, utan njurarna avlägsnar den mängd som kroppen inte behöver.
Även stora dagliga doser (500 mg/dag) har inte visat sig leda till förgiftning. Ibland kan en överdos av tiamin utlösa en reaktion, vars tecken inkluderar huvudvärk och hjärtklappning.
I följande situationer bör man särskilt se till att få tillräckligt med tiamin:
Kronisk alkoholism kan leda till Wernicke-Korsakoffs syndrom, som kan behandlas med tiamininjektioner och förebyggas med tillräckligt intag av tiamin.
Ett tillräckligt intag av vitamin B1 kan förebygga neurologiska och cerebrala sjukdomar samt sjukdomar som påverkar muskler, hjärta, mage och tarmar. Vitaminet hjälper till att förhindra sjukdomen beriberi, som påverkar hjärtat, nervsystemet och matsmältningssystemet och orsakas av tiaminbrist.
En obehandlad, allvarlig brist på vitamin B1 kan leda till tillstånd som beriberi, neurologiska problem, viktminskning och humörsvängningar.
De flesta människor får sitt nödvändiga tiamin genom kosten. En balanserad kost är det bästa sättet att hålla normala nivåer. Om man av någon anledning inte får i sig tillräckligt med vitamin B1 via maten kan kosttillskott vara ett alternativ.
De bästa källorna till tiamin (vitamin B1) är:
Överkokning och långvarig frysning eller förvaring i kylskåp kan förstöra tiaminet i maten.
För att säkerställa tillräckligt intag av tiamin är det klokt att föredra fullkornsprodukter, eftersom bearbetning av spannmål till vitt mjöl effektivt förstör dess näringsämnen.
Regelbundet intag av kaffe och te, även de koffeinfria, kan leda till en minskning av vitamin B1, liksom regelbunden konsumtion av rå fisk och skaldjur.
Det är rekommenderat att ta D-vitamin på morgonen eller under dagen eftersom det kan öka vakenheten och störa sömnen om det tas på kvällen. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, så att ta det i samband med en måltid som innehåller kalcium kan förstärka dess effekt. Speciellt under vintermånaderna, när det är mindre solljus, är det viktigt att få i sig D-vitamin för att hålla kroppens D-vitaminnivåer tillräckliga.
Ökningen av D-vitaminnivåer i blodet beror på flera faktorer, såsom dosering, individuell metabolism och solens strålning. Vanligtvis kan en signifikant ökning av D-vitaminhalten i blodet märkas efter några veckors regelbundet intag av D-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av folat för vuxna är 400 mikrogram. För gravida rekommenderas 600 mikrogram per dag på grund av folats betydelse för utvecklingen av fostrets neuralrör.
Under en förkylning kan behovet av C-vitamin öka eftersom det är viktigt för att stödja immunsystemet. Studier har visat att höga doser av C-vitamin (till exempel 1-2 gram per dag) kan lindra symtomen på förkylning och förkorta dess varaktighet. Det är dock viktigt att följa rekommendationerna och rådgöra med en läkare innan man tar stora doser, särskilt om man använder andra mediciner eller har ett speciellt hälsotillstånd.
En vuxen persons rekommenderade dagliga intag av A-vitamin är ungefär 700-900 mikrogram. Denna mängd är tillräcklig för att stödja normal syn, immunsystemets funktion och hudens hälsa. Intaget av A-vitamin kan variera beroende på ålder, kön och hälsostatus.
Effekterna av B12-vitamin kan kännas redan efter några dagar, men de fulla fördelarna och effekterna kan visa sig först efter flera veckor eller månader av regelbunden användning. Om det rör sig om en allvarlig brist kan lindring av symtom ta längre tid. Att korrigera en B12-vitaminbrist kan kräva en långvarig eller till och med livslång behandling, särskilt i samband med absorptionsstörningar.
Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 2,4 mikrogram, men behovet kan variera beroende på ålder, kost och hälsotillstånd. Till exempel kan gravida och ammande kvinnor samt äldre personer behöva större mängder. Vegansk kost och vissa kroniska sjukdomar, såsom atrofisk gastrit och Crohns sjukdom, kan öka behovet av B12-vitamintillskott.
Denna process beror på solens intensitet, hudens pigmentering och en minskad förmåga att producera D-vitamin med åldern.
Det är bäst att ta C-vitamin i samband med en måltid eftersom absorptionen är mer effektiv när det tas med mat. C-vitamin hjälper också till med absorptionen av järn, så det kan vara fördelaktigt att ta det tillsammans med järnrika livsmedel. Vissa upplever att C-vitamin är uppiggande. I sådana fall är det bäst att ta vitaminet på morgonen eller under dagen.
Effekterna av D-vitamin kan börja synas inom några dagar, men de fulla hälsofördelarna och effekterna på skelettet uppnås vanligtvis först efter flera veckors eller månaders regelbundet intag. Kortsiktiga effekter kan uppträda snabbare, såsom förbättrat humör och ökad energinivå.
För vuxna varierar den rekommenderade dagliga dosen av D-vitamin beroende på ålder, hudfärg, bostadsområde och årstid. Generellt rekommenderas 10 mikrogram per dag för unga och vuxna, och 20 mikrogram per dag för personer över 75 år. För gravida och ammande är rekommendationen 10 mikrogram per dag.
Det är bäst att ta B12-vitamin på morgonen eftersom det kan ha en positiv effekt på vakenhet och energinivåer. B12-vitamin är vattenlösligt, så det kan tas med eller utan mat. Vissa experter rekommenderar att ta vitaminet i samband med en måltid för att säkerställa bästa absorption, särskilt hos äldre personer som kan ha nedsatt förmåga att absorbera B12-vitamin.
Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för en vuxen är 75-90 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Till exempel är rekommendationen högre för gravida och ammande kvinnor. C-vitamin är vattenlösligt, så överskottet av vitaminet utsöndras ur kroppen genom urinen, vilket gör överdosering osannolikt hos friska vuxna.
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Folat, också kallat vitamin B9, är en av de viktigaste molekylerna i kroppen. Brist på folat kan bland annat orsaka fosterskador, blodbrist och beteendestörningar.
Alkohol har en förlamande effekt på centrala nervsystemet under berusning och kan efter långvarig användning försämra minnet och äventyra hälsan.
Graviditet – en spännande och ofta stressande tid för många kvinnor. Under graviditeten genomgår kvinnans kropp stora förändringar, och även sinnet kan vara i omvälvning.
Alla känner sig trötta ibland. Att uppleva konstant trötthet under dagen och sömn på natten som inte lindrar är inte normalt och kräver att man undersöker orsakerna till tröttheten. Trötthet påverkas av både fysiska och psykiska påfrestningar.
Artikel uppdaterad:
21 november 2024