Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Hjärtat & hjärthälsa
Hjärtat & hjärthälsa

Hjärtat & hjärthälsa

Hjärtats hälsa kan stödjas genom att inte röka, upprätthålla en hälsosam vikt, övervaka blodvärden och blodtryck samt genom tillräcklig motion.

Hjärthälsa

  • Hjärtats hälsa bör beaktas dagligen.
  • Rökning är farligt för hjärtat.
  • En hälsosam kost främjar hjärtats hälsa.
  • Att skilja mellan arbete och fritid minskar stress och främjar normal hjärthälsa.

Hjärthälsa

Hjärtmuskeln är belägen i mitten av människokroppen, i bröstkorgen. Dess uppgift är att transportera blod och syre till alla kroppens vävnader. Det är viktigt att uppmärksamma hjärtats hälsa, även om det inte finns några symtom på sjukdom.

Vi kan genom våra dagliga val påverka hjärtats välbefinnande avsevärt och minimera risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet.

Ditt hjärta förblir funktionsdugligt länge om du upprätthåller tillräckligt hälsosamma levnadsvanor genom hela livet.

Hjärt- och kärlsjukdomar är ofta ärftliga

Ta reda på sjukdomar som förekommer i släkten; hjärt- och kärlsjukdomar är ofta mycket ärftliga. Alla hjärtsjukdomar kan inte förutsägas ens genom att studera arvsmassan, men det är ändå klokt att känna till sina rötter. Om det finns allvarliga hjärtsjukdomar i släkten, är det bra att vara medveten om det.

Om det finns högt blodtryck, övervikt eller högt kolesterol i släkten, bör du vara extra uppmärksam på dessa värden hos dig själv.

Mät värden som är relaterade till hjärthälsa

Följande värden berättar om hjärthälsan och dess framtid:

Det är lättare att reagera på avvikelser i dina egna värden när det inte finns några tecken på hjärtsjukdomar. Därför är det viktigt att ha en så klar bild som möjligt av ditt normala tillstånd.

Mät också lipoproteiner

Ännu viktigare än kolesterolnivåerna som riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar är kvaliteten och antalet partiklar som transporterar fett i kroppen. Se också Hälsokontroll Kolesterol och Metabolism Plus. Testet används i följande situationer: bedömning av risken för hjärt- och kärlsjukdomar, utredning av dyslipidemier samt uppföljning av kolesterolsänkande läkemedelsbehandling.

Innehåller t. ex. undersökningar: apo A1, apo B och kvoten fS-ApoB/A1. Testet används i följande situationer: bedömning av risken för hjärt- och kärlsjukdomar, utredning av dyslipidemier och uppföljning av kolesterolsänkande läkemedelsbehandling.

Vid plötsliga eller kraftiga symtom, kontakta läkare direkt.

Hjärtat och dess funktion

Hjärtat är ett organ ungefär i storlek med en knytnäve, beläget väl skyddat av bröstbenet och revbenen. Hjärtats olika delar har olika uppgifter i transporten och syresättningen av blodet.

Hjärtats uppgift

Hjärtats uppgift är att upprätthålla blodcirkulationen genom att pumpa blodet framåt. Hjärtats funktion styrs av ett noggrant reglerat elektriskt system.

Hjärtats kammare

Hjärtat har fyra kammare: höger förmak och höger kammare samt vänster förmak och vänster kammare.

Hjärtats klaffstrukturer

Hjärtats klaffstrukturer möjliggör blodflödet i rätt riktning under hjärtats olika pumpfaser.

Vilka faktorer påverkar hjärtats hälsa?

Hjärtats hälsa påverkas av en mängd olika livsstilsval och faktorer, som alla bör tas om hand.

Sträva efter normalvikt

Övervikt höjer blodtrycket och mängden dåligt kolesterol i blodet. Båda dessa belastar hjärtat. Även svår undervikt är farligt för hjärthälsan. Det viktigaste i viktkontroll är hälsosam och tillräcklig motion samt en kost som innehåller omättade fetter.

Rör på dig lagom

I praktiken är all fysisk aktivitet som känns naturlig för dig bra för hjärtat. Du kan vara en bergsklättrare eller en vanlig joggare – det viktigaste är att du rör på dig och gör det på dina egna villkor. Hjärtat mår också bra när du gör tillräckligt med saker som du tycker om, så det är värt att hitta en trevlig form av motion.

Öka vardagsmotionen

Ett mycket bra sätt att öka mängden motion i vardagen är att öka vardagsmotionen. Vardagsmotion innebär till exempel att ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till jobbet och göra trädgårdsarbete. Dessa aktiviteter ökar energiförbrukningen utan att du märker det. En daglig promenad på en halvtimme har samma effekt och kräver inte mycket tid eller ansträngning.

Ät regelbundet

Förutom för blodsockret är det också viktigt för hjärtat att äta tillräckligt och regelbundet. Regelbundet ätande innebär att äta en hälsosam måltid var 3-4 timme, med minst en varm måltid per dag.

Kom också ihåg frukosten. Frukost hjälper till med viktkontroll och att upprätthålla blodsockernivån. En bra frukost består till exempel av följande livsmedel:

Att sluta röka lönar sig alltid

Om du är rökare bör du sluta röka. Rökning täpper till blodkärlen, orsakar högt blodtryck och även hjärtattacker. Rökning påverkar också den allmänna hälsan negativt, inte bara hjärthälsan.

Ta hand om tänder och mun

Munhälsa är en del av den allmänna hälsan. God munhygien handlar om mer än att hålla tänderna vita och glänsande. God tandhygien är också kopplad till hjärtsjukdomar.

Kom ihåg återhämtning och avkoppling

Hjärthälsa handlar inte om prestation. Stress påverkar hjärthälsan negativt. Det är därför hälsosamt att tillbringa fritiden och koppla av efter dagens arbete.

Återhämtning är allt lugnt, motsatt till arbete. För vissa är det en lugn hobby, som att göra hantverk, för andra att titta på filmer eller läsa.

Använd alkohol med måtta

Det är möjligt att måttlig alkoholkonsumtion sänker mängden skadligt LDL-kolesterol genom att höja HDL-kolesterolet, och därmed förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Det förhindrar också utvecklingen av artärskador och blodproppar.

Detta gäller dock endast alkoholkonsumtion inom måttlighetens gränser. Överdriven alkoholkonsumtion orsakar hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem.

Minska saltintaget

Svenskar får i genomsnitt för mycket salt från kosten. Salt kommer inte bara från tillsatt salt i måltider, utan det finns ofta redan i maten. Särskilt att ofta äta ute eller riklig användning av färdigmat kan öka mängden salt i kosten avsevärt.

Ersätt tillsatt salt med andra kryddor, som chili, vitlök, citronsaft och örter. Det finns också örtsalter som ofta är något hälsosammare alternativ.

Minska användningen av mättat fett

Omättat fett är bra för hjärthälsan. Mättat och animaliskt fett orsakar däremot övervikt och ansamlas i blodkärlen, vilket ökar risken för hjärtsjukdomar. Mättat fett finns till exempel i kött, smör, potatischips samt färdiga kakor och kex. Omättade fetter fås däremot från till exempel avokado, oliver, fisk och rapsolja.

Ta hand om ditt mentala välbefinnande

Människans kropp påverkar sinnet och vice versa. Olika mentala tillstånd kan påverka hjärtats hälsa. Stark stress får hjärtat att slå snabbare, vilket kan leda till att hjärtat måste arbeta hårdare på lång sikt.

Även sorg och depression påverkar hjärtats välbefinnande. Genom att ta hand om ditt mentala tillstånd ger du också ditt hjärta längre liv.

Ta hand om dina levnadsvanor och hjärtat tackar dig

I en livsstilsförändring kan till exempel en Vital-hälsokontroll vara till hjälp. Att följa dina egna blodvärden motiverar förändringen och gör resultaten konkreta. Undersökningen hjälper dig att ta reda på hur din kropp mår. Att följa blodvärdena hjälper dig att göra bättre val i vardagen och att hålla dig frisk och välmående, och därmed förebygga livsstilssjukdomar.

Vanliga frågor

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna globalt. I Finland är de ett betydande hälsoproblem, och en stor del av befolkningen lider av hjärt- och kärlsjukdomar någon gång under sitt liv.

Hjärt- och kärlsjukdomar behandlas med en kombination av läkemedel, livsstilsförändringar och vid behov kirurgiska ingrepp. Läkemedelsbehandlingen kan inkludera blodtrycksmediciner, kolesterolsänkande mediciner och mediciner som förhindrar blodkoagulering.

Tillståndet i blodkärlen undersöks ofta med ultraljud, vilket ger information om kärlens struktur och blodflöde. Mätning av blodtryck och blodprov som mäter kolesterol och andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar är också viktiga.

Det rekommenderas att friska vuxna mäter sitt kolesterol minst en gång vart femte år. Personer i riskgrupper och de som använder kolesterolmedicinering bör mäta sitt kolesterol oftare.

Förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar innefattar hälsosamma levnadsvanor: en balanserad kost, regelbunden motion, att sluta röka och en måttlig alkoholkonsumtion. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera blodtryck, kolesterolvärden och blodsocker.

Kranskärlssjukdom diagnostiseras vanligtvis med ett belastningstest för hjärtat, EKG (elektrokardiogram) och blodprov som mäter hjärtmarkörer. Ibland kan även bilddiagnostiska undersökningar som ultraljud av hjärtat eller datortomografi användas.

Perifer artärsjukdom i nedre extremiteterna diagnostiseras vanligtvis genom en klinisk undersökning utförd av en läkare, samt olika diagnostiska tester. De vanligaste testerna är ankel-brachial index (ABI), som mäter blodtrycket i ankeln och armen, samt Doppler-ultraljud, som utvärderar blodflödet i artärerna. Vid behov kan även mer detaljerade bildtekniker som angiografi användas, för att ge en detaljerad bild av kärlens tillstånd.

Kolesterolmedicinering kan påbörjas när livsstilsförändringar inte är tillräckliga för att sänka höga kolesterolnivåer och personen har en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Page

Integritetsspolicy

Integritetspolicy För Vital är din personliga integritet mycket viktig. Vårt mål är att du ska känna dig trygg när vi behandlar dina personuppgifter.

Hälsokontroll via blodprov Vital
Page

Hem

Med en hälsokontroll via blodprov kan du förstå din kropp och följa dess utveckling.

Page

Varukorg

Obs! Beställning och remiss för provtagning registreras på personnummer via Mobilt BankID. Därför måste beställningen registreras i det personnummer som hälsokontrollen avser.

Provtagningsställen blodprov
Page

Provtagningsställen

Vitals provtagninsställen för blodprov. När du beställt din hälsokontroll kan du ta ditt blodprov på dessa platser.

En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Vital - Hälsokontroll via blodprov
Page

Så fungerar det

Vital gör det enkelt att förstå din hälsa och löpande följa dess utveckling. Genom att beställa en av våra hälsokontroller får du snabbt och enkelt ta ett blodprov utan läkarremiss.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr