Hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Ångest och ångestsyndrom – Symtom, behandling, självvård och allmän information
Ångest är en vanlig känsla och ett vanligt symtom som alla kan uppleva någon gång i livet. Ångest är ofta förknippad med stark oro. Ångest är skadligt om symtomen fortsätter under en lång tid.
Ångest
- Ångest är ett vanligt symtom som kan drabba vem som helst.
- Ångest är skadligt om det fortsätter under en lång tid.
- Ångestsymtom kan också vara relaterade till någon annan sjukdom, substansbruk eller medicinering.
Vad är ångest?
Det är typiskt för ångest att oroväckande saker kan vara ständigt närvarande i tankarna. Ångest kan ofta också innebära en känsla av att inte veta varifrån de ångestfyllda tankarna och symptomen egentligen kommer. Personen kanske inte omedelbart kan säga vad det är som orsakar ångesten.
Ångest behöver inte alltid tyda på en sjukdom. Ibland kan ångest även vara fördelaktig, eftersom den kan hjälpa till att agera rätt i en situation för att klara sig. I dessa fall är ångesten vanligtvis kortvarig.
Långvarig ångest
Om ångesten fortsätter under en lång tid kan den bli skadlig. Långvarig ångest kan:
- försämra inlärningsförmågan
- försämra minnet
- hämma funktionsförmågan
- leda till depression.
Ångestsyndrom
Ångest kan vara relaterad till en stressig livsfas. Om fasen inte är övergående utan fortsätter under en längre tid, kan ångesten klassificeras som en störning. I sådana fall försvinner vanligtvis inte ångesten av sig själv över tid, utan professionell hjälp är ofta nödvändig.
Rädsla för sociala situationer är en form av ångestsyndrom. Rädsla för sociala situationer innebär en onormal spänning som kan drabba vem som helst vid något skede i livet.
Är ångestsyndrom ärftligt?
Många faktorer påverkar bakgrunden till ångestsyndrom. Biologiska, psykologiska och sociala faktorer spelar alla en roll. Ångestsyndrom förekommer ofta i familjer och ärftligheten är ungefär 30 procent.
Ångestsymtom
Ångest kan innefatta olika symtom, tankar och känslor, såsom:
- ökad hjärtfrekvens
- ökad andning
- andnöd
- muskelsträckning
- magbesvär
- svettning
- högt blodtryck
- torr mun
- aptitlöshet
- skakningar eller yrsel
- dilaterade pupiller
- ångestfyllda tankar snurrar ständigt i huvudet
- irritation
- känsla av att livet inte är under kontroll
- sömnsvårigheter
- svårigheter att koncentrera sig och varva ner
- negativa tankar
- utmattning och trötthet
- ökade bekymmer om ekonomi eller hälsa
- begränsat liv (till exempel rädsla för sociala situationer)
- andra rädslor
- undvikande av vissa situationer (till exempel offentliga platser)
- panikattacker
- huvudvärk
- känsla av klump i halsen
- stress
- svårigheter att identifiera orsaken till ångestkänslorna
- nedsatt funktionsförmåga.
Om du misstänker sjukdom, uppsök läkare. Symptomen kan också vara relaterade till något annat tillstånd eller någon annan sjukdom.
Vilka sjukdomar kan ångest vara relaterad till?
Ångest uppträder som ett symtom i nästan alla psykiatriska sjukdomar.
Ångest kan vara ett symtom i samband med många somatiska sjukdomar:
- olika hjärtsjukdomar
- diabetes
- överaktiv sköldkörtel
- underaktiv sköldkörtel
- astma
Ångest kan särskilt hos äldre också bero på ensamhet, känsla av meningslöshet och rädsla för döden.
Ångest är en betydande orsak till och följd av substansbruk.
Vissa mediciner kan orsaka ångest som en biverkning.
Hur behandlas ångestsyndrom?
Det finns många effektiva behandlingsmetoder för ångestsyndrom.
Centralt i behandlingen av ångestsyndrom är psykoterapi och medicinering. Dessa kan också kombineras.
- I behandlingen av vuxnas ångestsyndrom är olika psykoterapier centrala. Som medicinering används främst antidepressiva medel. Vid svåra ångestsyndrom uppnås bättre behandlingsresultat genom att kombinera både psykoterapi och medicinering.
- I behandlingen av ungdomars ångestsyndrom strävar man efter att stödja ungdomens utveckling. Hos ungdomar behandlas milda till måttliga ångestsyndrom med psykoterapi. Om den valda behandlingsmetoden inte fungerar, kan man i kombination med psykoterapi pröva antidepressiva medel.
Självvård vid ångestsyndrom
Den ångestdrabbade personen kan själv ta hand om sina levnadsvanor och se till att få tillräckligt med sömn och vila. Avslappning och motion är viktiga. Dessutom kan den ångestdrabbade bekanta sig med onlineprogram för självhjälp vid ångest.
Vanliga frågor
Ångest kan minskas genom att utöva avslappningstekniker, såsom djupandning, meditation eller yoga. Regelbunden motion och hälsosamma levnadsvanor, såsom en balanserad kost och tillräcklig sömn, är också viktiga. Det är bra att också undvika användning av rusmedel och lära sig att identifiera och hantera stressiga situationer mer effektivt.
Behandling av ångest innefattar ofta terapi, såsom kognitiv beteendeterapi, som hjälper till att förstå och hantera ångestframkallande tankar och beteendemönster. Medicinering, såsom antidepressiva medel eller ångestdämpande läkemedel, kan också vara en del av behandlingen. Dessutom kan livsstilsförändringar, såsom regelbunden motion, tillräcklig sömn och en hälsosam kost, hjälpa till att hantera symtomen på ångest.
När du vill hjälpa en deprimerad person som inte vill ha hjälp är det viktigt att visa empati och förståelse. Var närvarande och lyssna utan att döma. Du kan också diskret erbjuda information och resurser om depression och uppmuntra personen att prata med en professionell. Kom ihåg att tvång kan ha motsatt effekt, så respektera personens önskemål och ha tålamod.
Det är av orsak att uppsöka läkare om symtomen på ångest är kraftiga, långvariga eller stör det dagliga livet. Om ångesten orsakar depression, självmordstankar eller om självhjälpsmetoder inte ger lindring, är det viktigt att söka professionell hjälp. Läkaren kan bedöma situationen och vid behov hänvisa till vidare behandling, såsom terapi eller medicinering.
Återhämtningen från depression är individuell och kan ta tid. En effektiv behandlingsplan, som är anpassad efter personens behov, är avgörande. Behandlingen kan inkludera terapi, medicinering och stödgrupper. Det är viktigt att engagera sig i behandlingen och samarbeta med vårdpersonal. Det är också viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil och söka stöd från närstående.
Behandling av depression innefattar ofta en kombination av psykoterapi, medicinering och livsstilsförändringar. I psykoterapi kan kognitiv beteendeterapi användas för att ändra negativa tankemönster. Medicinering kan inkludera antidepressiva medel som balanserar kemikalier i hjärnan. Dessutom är regelbunden motion, en hälsosam kost och tillräckligt med sömn viktiga delar av behandlingen.
Ångest kan visa många olika symtom, såsom konstant oro, rädsla eller panikattacker. Fysiska symtom kan inkludera hjärtklappning, svettningar, magbesvär eller muskelspänningar. Ångest kan också påverka sömnkvaliteten och koncentrationsförmågan, och det kan göra vardagliga uppgifter överväldigande.
Diagnosen av depression baseras vanligtvis på en intervju utförd av en läkare och eventuella fysiska undersökningar för att utesluta andra sjukdomar. Läkaren bedömer symtomens varaktighet, allvar och påverkan på personens dagliga liv. Diagnosen kan ställas av en allmänläkare eller en specialist inom mentalvården, såsom en psykiater eller psykolog.
Depression uttrycker sig ofta som en sänkning av humöret, förlust av intresse för trevliga aktiviteter, sömnstörningar, förändringar i aptiten, trötthet och koncentrationssvårigheter. Vissa kan också ha självmordstankar eller -beteende. Symtomen kan variera från milda till svåra och kan påverka personens arbetsförmåga och sociala relationer avsevärt.
Motion främjar den psykiska hälsan på många sätt. Den frigör stresslindrande hormoner, såsom endorfiner, som kan förbättra humöret och minska ångest och depression. Regelbunden motion förbättrar också sömnkvaliteten, vilket är viktigt för den mentala hälsan, och ökar självkänsla och självförtroende
Hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Hälsokontroll Bas inkluderar 20 värden och är en grundläggande hälsokontroll för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar din hälsa.
Alkohol påverkar hälsan på många sätt
Alkohol har en förlamande effekt på centrala nervsystemet under berusning och kan efter långvarig användning försämra minnet och äventyra hälsan.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Stress – symtom, behandling och stresshantering
Stress blir hälsofarligt om den stressiga livssituationen är långvarig, det vill säga blir kronisk.
Håravfall
ARTIKLAR Det finns många orsaker till håravfall. I denna artikeln går vi igenom de vanligaste. Kort om håravfall Håravfall kan vara en ofarlig
Metabola syndromet (MBS) – symtom, orsaker och behandling
Metabola syndromet (MBS) avser ett tillstånd där en person har flera hälsofarliga störningar samtidigt.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024